Liderul SPD Martin Schulz se declară pregătit să discute despre o alianță cu Merkel

Liderul SPD Martin Schulz se declară pregătit să discute despre o alianță cu Merkel
scris 24 nov 2017

Liderul social-democraților germani Martin Schulz a renunțat vineri la opoziția sa de principiu față de o coaliție cu cancelarul în exercițiu, cu scopul de a facilita o ieșire din criza provocată de eșecul Angelei Merkel de a forma un guvern, relatează AFP.

”Un lucru trebuie să fie clar totuși: dacă aceste negocieri vor conduce într-un fel sau altul la o participare la formarea unui guvern, atunci activiștii partidului nostru se vor pronunța prin vot”, a avertizat el într-o scurtă declarație.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă intențiile partidului sunt vagi în continuare, scrie News.ro.

Schulz nu a precizat ce anume este SPD pregătit să negocieze cu conservatorii - să formeze o nouă mare coaliție sau să susțină un guvern minoritar format de Merkel.

Grupul danez Rockwool, implicat în renovarea Turnului Eiffel din Paris și a Arenei O2 din Londra, deschide prima fabrică în România, investiție de 50 milioane euro CITEȘTE ȘI Grupul danez Rockwool, implicat în renovarea Turnului Eiffel din Paris și a Arenei O2 din Londra, deschide prima fabrică în România, investiție de 50 milioane euro

Anterior, după o lungă noapte de negocieri, conducerea partidului a anunțat deja că este pregătită să încerce să scoată Germania din actuala criză politică.

După rezultatul umilitor în alegeri, Schulz a afișat o opoziție de principiu față de prelungirea ”marii coaliții” în exercițiu cu conservatorii (CDU-CSU) ai lui Angela Merkel, obligând-o astfel pe aceasta să încerce să negocieze o alianță cu Verzii și liberalii (FDP), eforturi care au eșuat pe 19 noiembrie.

Amenințarea alegerilor anticipate și presiunea conducătorilor social-democrați l-au determinat astfel pe  Martin Schulz să-și revizuiască decizia.

El urmează de altfel să se întâlnească pentru prima oară cu Merkel și cu aliatul ei bavarez Horst Seehofer săptămâna viitoare, o întâlnire care urmează să aibă loc în cadrul unei medieri a președintelui Frank-Walter Steinmeier, care vrea să evite cu orice preț noi alegeri legislative.

Organizarea unui scuritn anticipat în Germania este riscantă, în contextul în care peisajul politic al țării a fost deja afectat de un adevărat seism politic după alegerile de la 24 septembrie, prin intrarea deranjantă a unor deputați de extremă dreapta în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german).

În urma scrutinului nu a rezultat o majoritate guvernamentală.

Iar nimic cu sugerează, în sondaje, că ar putea să rezulte un nou raport de forțe prin noi alageri.

viewscnt
Afla mai multe despre
martin schulz
germania
merkel