Leasingul financiar a crescut anul trecut cu 21%, la 1,6 miliarde de euro. Sectorul auto deține peste trei sferturi

Leasingul financiar a crescut anul trecut cu 21%, la 1,6 miliarde de euro. Sectorul auto deține peste trei sferturi
scris 17 feb 2016

Piața locală de leasing financiar a atins la finele anului trecut un volum total al finanțărilor de 1,6 miliarde de euro, în creștere cu 21% față de 2014, fiind cea mai ridicată dinamică după 2008, anul declanșării crizei financiare, se arată într-un comunicat al Asociației Societăților Financiare (ALB) din România.

“Ne bucurăm să asistăm la o performanță de excepție a pieței de leasing în 2015, atât la nivel de volume finanțate, cât și ca dinamică de creștere. Piața a atins valoarea de 1,6 miliarde de euro și înregistrează cea mai bună dinamică din perioada post-criză, respective o creștere anuală de 21%. Aceste rezultate ne confirmă estimările și ne dau încredere că dinamica pozitivă va continua și în următorii ani, într-un context în care așteptările cu privire la evoluția economiei sunt, de asemenea, dintre cele mai pozitive”, a declarat președintele ALB, Felix Daniliuc, într-un comunicat remis Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu o pondere de 76,7%, constantă față de 2014, autoturismele și vehiculele comerciale au atras finanțări de 1,28 miliarde de euro, fiind urmate de echipamente - 329 milioane de euro (20,6%) și imobiliare - 44 milioane de euro (2,7%).

Pe categorii de vehicule, finanțarea autoturismelor se menține la o pondere relativ constantă, de 49%, din totalul finanțărilor în domeniul vehiculelor, urmată de vehiculele comerciale grele - 38% și cele comerciale ușoare - 12%, precum și de alte categorii de vehicule - 1%.

În comparație cu 2014, la finele anului 2015 s-a înregistrat o creștere a ponderii finanțării sectorului construcțiilor (de la 14% la 19%), în tendință similară cu sectorul echipamentelor medicale (de la 6% la 8%) și cel al tehnologiei în domeniul energiei (de la 3% la 9%).

Finanțarea echipamentelor agricole, deși în scădere cu 2% față de 2014, a atins o pondere de 24% în totalul finanțărilor de echipamente în leasing financiar.

BCR Leasing reduce capitalul cu 126,7 mil. lei și acoperă pierderea contabilă cu prime și rezerve de 192,4 mil. lei CITEȘTE ȘI BCR Leasing reduce capitalul cu 126,7 mil. lei și acoperă pierderea contabilă cu prime și rezerve de 192,4 mil. lei

Celelalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă. Astfel, sectorul imobiliar se menține la minimul istoric din 2013 și 2014, cu o pondere de 2,7% din totalul finanțărilor aferente anului trecut, fiind în concordanță cu contextul general al pieței imobiliare, se spune în comunicat. 

Clienții persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finanțărilor, diferența revenind persoanele fizice (2%) și sectorului public (1%).

Dintre acestea, IMM-urile sunt majoritare în utilizarea leasingului financiar ca sursă de finanțare a achizițiilor necesare activității.

Parteneriatul public-privat deține o pondere de doar 1%, cifră care arată lipsa de apetit a autorităților publice pentru acest model de finanțare a proiectelor de investiții la nivel național. 

Durata de finanțare cel mai des intâlnită este de 4-5 ani (32%), urmată de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (17%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) si 7-15 ani (3%).

Perioada 7-15 ani este caracteristică finanțării sectorului imobiliar.  

Cea mai mare cota de piață este înregistrată de firmele de leasing financiar  subsidiare  băncilor, cu 81% din total, urmate de cele captive producătorilor, cu 13%, și de companiile de leasing financiar independente, cu 6%.

Membrii ALB dețin 86% din piața de leasing financiar din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
leasing financiar
alb
auto
finantari