Isărescu: BNR ține rezerva internațională în străinătate, pentru că în țară nu ar avea nicio valoare

Isărescu: BNR ține rezerva internațională în străinătate, pentru că în țară nu ar avea nicio valoare
scris 27 aug 2016

România păstrează rezerva internațională în străinătate deoarece, dacă ar fi ținută în țară, ”nu ar avea absolut nicio valoare”, iar astfel poate fi verificată de către partenerii economici ai României, a explicat, într-o conferință, la Alba Iulia, Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

”Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internațională a unei țări se ține în exterior, că de aia se numește rezervă internațională. Dolarii, cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară, nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține. Pare contraintuitiv, dar în momentul în care am ține rezerva valutară în țară, în primul rând am credita pe gratis, fără dobândă, țările emitente de monedă ale monedei respective și în al doilea rând nu am asigura convertibilitatea”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, vineri seară, la Alba Iulia, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Isărescu a explicat că prin păstrarea rezervei internaționale în străinătate aceasta poate fi verificată de către partenerii economici ai României.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele Fed: Climatul economic a devenit mai prielnic unei majorări a dobânzii CITEȘTE ȘI Președintele Fed: Climatul economic a devenit mai prielnic unei majorări a dobânzii

”Noi nu suntem crezuți pentru că în fiecare lună spunem rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde plus 103 tone de aur și care valorează patru miliarde de dolari. Nu, nu ne-ar crede nimeni dacă am avea banii în țară. Ei pot să fie verificați în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi. Așa funcționează economia mondială(…).” a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că Bundesbank și-a repatriat o parte din rezerva de aur din care avea 90% la Federal Reserve în Statele Unite, reducând-o la 60%.

”Noi avem deja 60% în exterior, 40% în interior. Bineînțeles că putem să o aducem în interior. Atunci rezerva de aur adusă în interior devine rezervă internă. Am vrut să atac acest subiect pentru că multe trăsnăi se aud în societatea românească astăzi și ele sunt vânturate uneori fără motiv”, a conchis Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, care este și membru al Academiei Române, a susținut, vineri, la Alba Iulia, o conferință cu tema ”Parcursul economiei românești și a BNR către modernitate și către Europa”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
isărescu
bnr
rezerva