Într-un context în care Ministerul Comunicațiilor discută inclusiv cu serviciile de informații pe tema Huawei, ministrul de resort s-a întâlnit cu ambasadorul SUA

Într-un context în care Ministerul Comunicațiilor discută inclusiv cu serviciile de informații pe tema Huawei, ministrul de resort s-a întâlnit cu ambasadorul SUA
scris 10 ian 2019

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, pentru o discuție legată de securitate cibernetică și dezvoltarea relațiilor comerciale, ca și de dezvoltarea proiectelor legate de E-Tax, E-Privacy și E-Government. Discuția survine într-un context în care Administrația SUA a transmis un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente, iar Profit.ro a relatat recent că ministerul român de resort discută inclusiv cu serviciile de informații pe tema Huawei.

"În contextul în care dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii este un obiectiv prioritar al Guvernului României, agenda de sector ce ține de Parteneriatul Strategic dintre cele două state s-a concentrat pe subiecte legate de securitate cibernetică și dezvoltarea relațiilor comerciale. Demnitarul român a reiterat prioritățile Președinției române la Consiliul Uniunii Europene în sectorul digital, partea americană manifestându-și interesul pentru subiectele prezentate, atât din perspectiva națională, cât și europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu ocazia acestei întrevederi, cei doi oficiali au subliniat importanța dezvoltării permanente a dimensiunii dedicate securității cibernetice a Parteneriatului Strategic, remarcând dinamica pozitivă înregistrată pe acest palier", se arată într-un comunicat al ministerului.

China avertizează Canada să o elibereze pe Meng Wanzhou, director financiar al Huawei, în caz contrar riscând consecințe grave CITEȘTE ȘI China avertizează Canada să o elibereze pe Meng Wanzhou, director financiar al Huawei, în caz contrar riscând consecințe grave

În luna noiembrie 2018, Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente. Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj.

La începutul lunii decembrie, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

Huawei anticipează că va deveni cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume în ultimul trimestru al anului viitor CITEȘTE ȘI Huawei anticipează că va deveni cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume în ultimul trimestru al anului viitor

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

La finele anului trecut, Huawei a reacționat în România și a transmis că nu a avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică în care să fie implicate echipamentele sale.

Înființată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofițer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de soluții IT&C.

Subsidiara locală a Huawei și-a început activitatea în 2003.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
sua
romania
memorandum
sts