Cel puțin o firmă de asigurare din Statele Unite ale Americii oferă clienților așa numita asigurare de divorț care asigură o anumită sumă de bani partenerului nefericit, considerat în acest caz păgubit.
Pentru că nu vrea să încurajeze divorțurile, WedLock, firma care vinde polița, arată în contracte că nu va plăti despăgubirea decât dacă mariajul mai rezistă cel puțin patru ani de la încheierea asigurării de către unul dintre parteneri.
Pe de altă parte, scrie revista Time, cu fiecare an care trece peste cei minimum patru, asigurătorul adaugă 250 de dolari la prima anuală. Costurile asigurării nu sunt deloc mici.
Pentru fiecare 1.250 de dolari asigurați, clientul trebuie să plătească 16 dolari pe lună, echivalentul unei prime anuale de 192 de dolari. Cele mai mari daune pe care societatea le-a plătit până acum au fost de 27.000 de doalri și, respectiv, 19.000 de dolari.
Dacă mariajul se rupe exclusiv din cauza asiguratului , compania nu va plăti despăgubirea.
Ideea unei astfel de asigurări a pornit după ce fondatorul WedLock a trecut printr-un divorț care l-a făcut să piardă o bună parte a averii. Succesul produsului l-a uimit însă chiar și pe inventatorul lui. Acesta spune că are deja clienți care plătesc prime și de 1.000 de dolari pe lună.
În România, un broker de asigurare cu sediul la Londra se gândește să lanseze un produs care să vizeze eventualele divorțuri. Acest tip de poliță ar urma să fie emis de către un asigurător din afara țării și este deja destul de popular în țări ca Anglia, Italia sau Spania.
Contra unei prime anuale, asigurătorul va acoperi diferența între prețul locuinței din momentul achiziției și prețul din momentul partajuluiMai clar, dacă doi soți își cumpără astăzi un apartament care costă 100.000 de euro și decid să divorțeze peste cinci ani când aceeași locuință va face, să spunem, 60.000 de euro, diferența de 40.000 de euro va fi acoperită de firma de asigurare.
Costul asigurării diferă în funcție de vârsta solicitanților, trecutul lor (dacă au mai trecut prin divorțuri vor plăti mai mult), tipul și valoarea locuinței. Un preț mediu ar fi însă la aproximativ 1-2% din valoarea locuinței, adică în jur de 1.500 de euro pe an pentru o locuință de 100.000 de euro.