Ministerul de Interne va cumpăra anul viitor mașini speciale, autoutilitare, camioane și autobuze în cuantum total de 20 milioane lei, cu bani obținuți din confecționarea și vînzarea plăcuțelor de înmatriculare, relevă proiectul de buget înmânat de fosta guvernare premierului Cioloș și obținut de Profit.ro. În urmă cu șapte ani, o achiziție de mașini pregătită de Interne a declanșat un scandal în CSAT.
Intenția Ministerului de a achiziționa autovehicule este prezentată în documentul care i-a fost înmânat actualului premier Dacian Cioloș de către fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.
"Se autorizează Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule, să încheie în anul 2016 acorduri-cadru și contracte de achiziție publică, în limita sumei de 20.000 mii lei, pentru achiziția de autovehicule cu dotări specifice, autoutilitare, camioane și autobuze necesare desfășurării în bune condiții a activităților structurilor/instituțiilor din cadrul/subordinea ministerului, din veniturile proprii obținute din activitatea de confecționare și valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, și să efectueze plăți în limita sumei de 20.000 mii lei", este scris în document.
În urmă cu două luni, Poliția Română a anunțat că va cumpăra în acest an, până în luna noiembrie, 400 de mașini noi tip Volkswagen Polo, care vor înlocui autovehiculele Dacia Logan aflate în dotare, la un preț pe bucată de circa 12.000 euro.
În octombrie 2008, Ministerul de Interne anunța Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) că a decis să cumpere 392 autoturisme Dacia Logan la un preț individual de 60.000 de euro, incluzând costul mașinii și pe cel al dotărilor speciale. La acel moment, președintele Traian Băsescu a cerut reevaluarea achiziției, arătând că prețul este de trei ori mai mare decât pentru o mașină normală de patrulare, dar contractul era deja semnat. Firma care urma să livreze mașinile a dat Poliția Română în judecată, iar conducerea Inspectoratului General al Poliției a fost destituită pentru că a refuzat anularea contractului.
Direcția Națională Anticorupție a cercetat cazul, dar nu a găsit nicio neregulă.