Interesul asigurătorilor români față de alte piețe este redus. Sub 2% din subscrieri vin din afara țării

Interesul asigurătorilor români față de alte piețe este redus. Sub 2% din subscrieri vin din afara țării
scris 22 apr 2019

La nivelul anului 2018, asigurătorii români au subscris în afara țării prime de 159,34 milioane de lei, în creștere cu 63% față de 2017, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) transmise pentru Profit.ro. În pofida creșterii, rezultatul din 2018 este inferior anului 2015, când asigurătorii români au subscris pe alte piețe prime de 269,2 milioane de lei.

Ponderea scăzută a veniturilor din afara României, care reflectă interesul redus al asigurătorilor români față de alte piețe, poate fi explicată de concentrarea acestora asupra clienților locali, în condițiile în care densitatea asigurărilor în România este foarte scăzută.

Urmărește-ne și pe Google News

“Densitatea asigurărilor indică, de asemenea, niveluri mai scăzute pentru România comparativ cu alte state analizate. Raportând densitatea asigurărilor la salariul mediu brut anual, ponderea în cazul României este de aproximativ 1,3%, în timp ce țări ca Ungaria și Polonia înregistrează valori de aproximativ 2,6-3,1%. Diferențele observate exprimă gradul diferit de maturitate a piețelor și arată potențial semnificativ de dezvoltare al pieței de asigurări din România, ce poate fi fructificat prin continuarea măsurilor de stimulare a pieței, a creșterii încrederii consumatorilor și sporirii nivelului de educație financiară. Acestea, alături de majorarea veniturilor populației, pot determina dezvoltarea pieței și îmbunătățirea indicatorilor aferenți”, se arată și în raportul ASF aferent anului 2018 dedicat pieței asigurărilor.

Grawe România își majorează capitalul. CEO: Infuzia - necesară pentru că a crescut business-ul CITEȘTE ȘI Grawe România își majorează capitalul. CEO: Infuzia - necesară pentru că a crescut business-ul

Potrivit datelor ASF remise Profit.ro, cea mai importantă piață externă este Grecia, care generează subscrieri 60,1 milioane de lei (+46% față de 2017), urmată de Spania – 41 milioane de lei (+175% față de 2017), Italia – 31,1 milioane de lei, Bulgaria – 14,5 milioane de lei și Polonia – 8,8 milioane de lei, de la 770.253 lei în 2017.

În privința daunelor, asigurătorii români au plătit despăgubiri de 72,1 milioane de lei, de la 77,8 milioane de lei în 2017 și 87,1 milioane de lei în 2015.

Prima poziție în topul despăgubirilor este ocupată de Italia, cu 41,6 milioane de lei, celelalte locuri revenind Greciei – 27,9 milioane de lei, Bulgariei – 1,5 milioane de lei, Spaniei – 916.012 lei și Belgiei – 163.424 lei.

Cristian Roșu, ASF, îl contrazice pe șeful Consiliului Concurenței: Polițele RCA pe o lună rămân CITEȘTE ȘI Cristian Roșu, ASF, îl contrazice pe șeful Consiliului Concurenței: Polițele RCA pe o lună rămân

În contrapondere, veniturile asigurătorilor străini care vând polițe pe piața românească în baza pașaportului european au atins 669,4 milioane de lei în 2018, în scădere cu 11,4% față de anul precedent. Nivelul subscrierilor de anul trecut se află sub cel atins în 2016, când s-a situat la 673,58 milioane de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

"La 31 decembrie 2018, activau pe piața asigurărilor 12 sucursale, dintre care 9 au practicat activitate de asigurări generale (AG) și 3 au practicat activitate de asigurări de viață (AV). Sucursalele au cumulat, la finalul anului 2018, prime brute subscrise în valoare de 669,3 milioane lei, în scădere cu aproximativ 11% față de anul precedent. Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) sunt în sumă de 273,1 milioane lei, în scădere față de aceeași perioadă a anului precedent cu aproximativ 25%. Primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) sunt în sumă de 396,2 milioane lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului anterior cu circa 1%", se arată într-un raport al ASF privind evoluția pieței asigurărilor din România în anul 2018.

Unul dintre asigurătorii străini care activează pe piața românească prin intermediul pașaportului european este grupul american Metropolitan Life, care a decis să treacă la statutul de sucursală sub supravegherea Băncii Centrale a Irlandei în cursul anului 2016.

Pleacă sau nu Gothaer din România? Pe termen mediu, răspuns afirmativ CITEȘTE ȘI Pleacă sau nu Gothaer din România? Pe termen mediu, răspuns afirmativ

De asemenea, compania Euro Insurance Dac practică servicii pentru clasa X (RCA) în baza libertății de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services).

"În 2018, sucursalele au raportat indemnizații brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de circa 184 milioane lei, astfel:  70 milioane lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (38% din totalul indemnizațiilor brute plătite), înregistrând o reducere de aproximativ 40% față de anul anterior; 114 milioane lei reprezintă sume plătite pentru indemnizații brute (inclusiv maturități și răscumpărări), aferente asigurărilor de viață, înregistrând o scădere cu aproximativ 7% față de anul precedent", se arată în raportul ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
asiguratori
romania
strainatate
subscrieri
daune
despagubiri
prime