Instanța obligă Societatea Națională a Apelor Minerale să reangajeze un fost consilier al companiei, fost ofițer SRI, concediat după ce a semnalat deficiențe în activitatea instituției

Instanța obligă Societatea Națională a Apelor Minerale să reangajeze un fost consilier al companiei, fost ofițer SRI, concediat după ce a semnalat deficiențe în activitatea instituției
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 17 sep 2021

Un fost consilier al directorului general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) a obținut în instanță, printr-o decizie care poate fi atacată cu apel, anularea unei decizii de concediere din iunie 2020 și plata tuturor drepturilor salariale de care ar fi beneficiat de la data desfacerii contractului de muncă și până la efectiva reintegrare. El a susținut în fața magistraților că "a devenit incomod" conducerii SNAM și ulterior concediat după a atras atenția că depozitarea arhivei fizice a societății în subsolul clădirii nu respectă normativele stabilite de către Arhivele Naționale și că starea infrastructurii IT este precară.

În plus, fostul consilier, angajat în societate în octombrie 2019, anterior ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI), a atras atenția directorului general al SNAM, Alin Guțu, cu privire "la randamentul extrem de scăzut al biroului juridic, angajații responsabili reușind "performanța" să piardă absolut toate procesele în care a fost implicată societatea, în unele cazuri prin neprezentare".

Urmărește-ne și pe Google News

După schimbarea conducerii SNAM în ianuarie 2020, noul director general al societății, Iuliu Alin Udriște, i-a recomandat fostului consilier "să facă un pas în spate".

"Peste câteva zile, șefa departmentului Resurse Umane, Monica Gabriela Ifrim, și rudă a fostului director general, Alin Guțu, i-a solicitat să se prezinte în biroul său și i-a adus la cunoștiință că trebuie să îsi depună demisia, deoarece noul director general, Alin Iuliu Udriște, dorește să își aducă un nou consilier. Totodată, i-a atras atenția că, dacă nu îsi va depune demisia, va genera concedierea sa, iar documentele pe care le va întocmi vor fi imposibil de contestat în instanță, deoarece "este o bună profesionistă în domeniul resurselor umane". Ulterior, după o altă discuție cu directorul general, a intrat în concediu de odihnă și a inițiat discuțiile cu o societate comercială din afara țării, în vederea obținerii unui nou loc de muncă. Din păcate, pe fondul apariției pandemiei de COVID-19, a fost nevoit să decalez datele stabilite cu partenerul extern, fără să aibă un angajament ferm. A revenit din concediu (odihnă și medical) în data de 02.03.2020, fiind decis să își depună demisia în momentul în care se va începe derularea contractului din exteriorul țării", se arată în cererea înaintată instanței.

Academia SRI anulează o licitație pentru proiectul privind centrul de inovare în domeniul intelligence-ului CITEȘTE ȘI Academia SRI anulează o licitație pentru proiectul privind centrul de inovare în domeniul intelligence-ului

După revenirea din concediu, fostul angajat a semnalat directorului general al SNAM, Alin Iuliu Udriște, prin două adrese, riscurile identificate și comunicate anterior fostului director general al societății, Alin Guțu.

"Reacția conducerii SNAM s-a concretizat într-un răspuns de două pagini, conținând informații false/trunchiate, singurul scop al acestuia fiind de a-i demonstra că sesizările sale sunt incomplete/ inexacte. I-a atras atenția directorului general că răspunsul pe care l-a primit nu are absolut nici o legătură cu aspectele pe care i le-a sesizat, iar acesta, pe un ton ironic, i-a spus că trebuia să discute cu el înainte să întocmească materiale scrise. Deși nu i s-au solicitat completări/lămuriri suplimentare, în vederea eliminării riscurilor identifícate, a decis să întocmească un nou material în care să reia aspectele semnalate în adresele inițiale, atașând și anexe care să îi justifice semnalările. Urmare a elaborării celui de-al doilea material, un angajat al SNAM a întocmit un referat, recomandând cercetarea sa disciplinară, invocând presupuse încălcări ale unor reguli privind etica profesională", se mai arată în cerere.

Fostul consilier a solicitat protecția legii avertizorului public de integritate, semnalând faptul că dorește să fie prezenți și reprezentanți ai mass-media la ședința Comisiei de cercetare disciplinară.

"La cercetarea disciplinară din data de 07.05.2020 s-a prezentat la sediul SNAM, urmând ca la ședința Comisiei de cercetare disciplinară să fie asistat de către un avocat din partea Sindicatului Perla, iar în sală să mai fie prezenți câțiva ziariști, precum și vicepreședintele Confederației Sindicale Meridian. La intrarea în societate se aflau doi paznici (de obicei era un singur paznic), care au interzis accesul jurnaliștilor, spunând că așa au primit ordin de la conducerea firmei care asigura paza sediului SNAM. La încheierea ședinței Comisiei de cercetare disciplinară, i s-a înmânat o copie xerox a notei explicative, urmând ca procesul verbal al ședinței să îi fie transmis pe e-mail, pentru a-l semna. După câteva zile, când am primit procesul verbal al ședinței Comisiei de cercetare disciplinară, a constatat că acesta era incomplet și cu greșeli de exprimare. A întocmit o listă de obiecții, pe care le-a transmis către secretarul Comisiei de cercetare disciplinară, urmând ca documentul să fie completat cu solicitările sale. Nu a mai primit procesul verbal al ședinței Comisiei de cercetate disciplinară", se arată în cerere.

Grupul elvețian Ringier cooptează 3 directori în acționariatul eJobs Group. Plan de stimulare a angajaților CITEȘTE ȘI Grupul elvețian Ringier cooptează 3 directori în acționariatul eJobs Group. Plan de stimulare a angajaților

Ulterior ședinței Comisiei de cercetare disciplinară, constatând că membrii acesteia nici măcar nu au intenția de a mima respectarea legii, fostul consilier a decis să întocmeasca două sesizări, privind aspectele semnalate în adresele inițiale pe care le transmisese directorului general al SNAM.

Urmare a acestor sesizări, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a efectuat un control al sediul SNAM, care a constatat că depozitarea arhivei societății în spațiul tehnic al sediului reprezintă un risc la adresa securității angajaților.

"Totuși, în urma unei discuții telefonice inițiate de către directorul general al SNAM cu prim-adjunctul inspectorului șef al ISU București, SNAM a primit doar un avertisment", susține fostul angajat.

De asemenea, reprezentanții Arhivelor Naționale au constatat, în urma unui control, că aspectele sesizate de fostul consilier se confirmă.

"Urmare a celor două controale care au confirmat sesizările sale, directorul general al SNAM a inițiat discuții cu proprietarul clădirii în care se află sediul SNAM, în vederea mutării arhivei societății la subsolul unei alte clădiri, fapt ce reprezintă o încălcare crasă a normativelor stabilite de reprezentanții Arhivelor Naționale, deoarece proprietarul clădirii nu este acreditat ca "păstrător autorizat de arhivă", iar utilizarea noului spațiu ca depozit de arhivă nu este avizată de instituțiile competente. În data de 15.06.2020 i s-a prezentat decizia de concediere, pe care a semnat-o", se mai spune în cererea.

În replică, SNAM a solicitat respingerea acțiunii fostului consilier în totalitate, ca fiind neîntemeiată și nefondată. Avocatul societății a susținut că adresele fostului consilier nu au fost depuse în baza responsabilităților stabilite conform fișei postului, ci în baza unor factori de ordin personal.

De asemenea, avocatul SNAM a arătat că directorul general al societății a răspuns la adreselele fostului consilier în mod profesionist și respectuos.

"Acest răspuns a declanșat în interiorul fostului consilier un adevărat tumult, ce l-a determinat pe acesta să erupă în afirmații jignitoare, calomnioase și defăimătoare, toate așternute cu mult sarcasm și ironie într-o adresă transmisă directorul general al SNAM cu nr. de înregistrare 1924/16.03.2020. Cu toate că este fost angajat al SNAM, acesta face declarații cu un impact foarte grav pentru mediul guvernamental, cu atingere Ia imaginea SNAM, fără a deține probe. Mai mult, activitatea desfășurată în cadrul SNAM a fostului consilier este una superficială, având în vedere că dubiile se transformă în păreri personale, iar apoi aceste păreri se transformă în idei transpuse în documente oficiale ce pot pune în pericol imaginea SNAM de partener serios și onest în relațiile comerciale", se mai arată în întâmpinarea apărătorului SNAM.

O singură ofertă pentru centru de date al Universității București de la Sinaia CITEȘTE ȘI O singură ofertă pentru centru de date al Universității București de la Sinaia

Tribunalul București, în urma analizării documentelor din dosar, a hotărât să anuleze decizia de concediere emisă de SNAM în iunie 2020 împotriva fostului consilier.

Instanța a motivat decizia prin faptul că SNAM nu a respectat prevederile Legii nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice.

Astfel, comisia de cercetare disciplinară din cadrul SNAM avea obligația, la cererea avertizorului cercetat disciplinar, de a invita presa și un reprezentant al sindicatului sau al asociației profesionale.

"Anunțul se face prin comunicat pe pagina de Internet a autorității publice, instituției publice sau a unității bugetare, cu cel puțin 3 zile lucrătoare înaintea ședinței, sub sancțiunea nulității raportului și a sancțiunii disciplinare aplicate", se arată în motivarea unei sentințe a Tribunalului București din luna mai a acestui an.

Duă luni mai târziu, SNAM a atacat cu apel decizia Tribunalului București.

Cîțu: Dacă se va întâmpla ceva cu City Insurance, toți clienții vor fi protejați! CITEȘTE ȘI Cîțu: Dacă se va întâmpla ceva cu City Insurance, toți clienții vor fi protejați!

Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) a fost înființată în anul 1997, prin preluarea atribuțiilor Regiei Autonome a Apelor Minerale din România. Acționar majoritar al SNAM este Ministerul Economiei.

Obiectul principal de activitate al SNAM este exploatarea și valorificarea substanțelor minerale utile din zăcămintele încredințate spre administrare, prin efectuare de acte de comerț, lucrări de cercetare geologică și hidrogeologică și valorificare prin îmbuteliere sau activități turistice și balneare a produselor proprii, transport, depozitare, distribuție și comercializare.

Afacerile SNAM au atins 40,1 milioane de lei în 2020, cu un profit net de 2,5 milioane de lei, ambii indicatori fiind în scădere față de 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
snam
societatea nationala a apelor minerale
consilier
concediere
litigiu