Instanța obligă ASF să-i transmită lui Năsui date despre salarii, sporuri, locuință de serviciu, cazare, diurnă, transport. Amenințări cu executare silită

Instanța obligă ASF să-i transmită lui Năsui date despre salarii, sporuri, locuință de serviciu, cazare, diurnă, transport. Amenințări cu executare silită
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 10 sep 2023

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să-i transmită deputatului USR Claudiu Năsui, în cel mult o lună, până la 7 octombrie, informații despre sumele de bani plătite către membrii Consiliului instituției în anii 2020 și 2021, cheltuielile decontate acestora cu locuința de serviciu, cazarea, diurna și transportul, precum și lista tipurilor și cuantumurilor de sporuri, bonusuri și alte drepturi bănești oferite salariaților și membrilor Consiliului ASF în baza contractului colectiv de muncă, relevă datele analizate de Profit.ro.

Într-o primă fază, deputatul s-a adresat Tribunalul București, care, în noiembrie 2022, a admis în parte cererea, cu posibilitate de recurs. ASF a înaintat recurs în decembrie 2022, dar cererea instituției a fost respinsă acum de Curtea de Apel București (CAB).

Urmărește-ne și pe Google News

"(...) Admite în parte cererea, astfel cum a fost modificată. Obligă pârâta, în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, să comunice reclamantului contractul colectiv de muncă în vigoare la data prezentă (nr. 27/16.02.2022) și a contractului colectiv de muncă anterior (nr. 94/28.03.2019), precum și orice alte acte adiționale încheiate la nivelul ASF, cu anonimizarea datelor personale ale angajaților; totalul cheltuielilor ASF pentru fiecare dintre anii 2020 și 2021 cu decontarea cheltuielilor cu locuință de serviciu, cazarea, diurnă și transport ale membrilor Consiliului ASF, defalcate după fiecare dintre membri; totalul sumelor de bani plătite fiecăruia dintre membrii Consiliului ASF în 2020 și 2021, defalcate după titlul plății; o listă a tipurilor și cuantumurilor de sporuri, bonusuri și alte drepturi bănești oferite pentru salariații ASF în baza contractului colectiv de muncă în prezent și orice alte acte adiționale la acesta; o listă a tipurilor și cuantumurilor de sporuri, bonusuri și alte drepturi bănești oferite pentru salariații ASF în baza contractului colectiv de muncă anterior și orice alte acte adiționale; o listă a tipurilor și cuantumurilor de sporuri, bonusuri și alte drepturi bănești oferite pentru membrii Consiliului ASF în baza contractului colectiv de muncă anterior și orice alte acte adiționale, cu anonimizarea datelor personale ale angajaților. Respinge, în rest, ca neîntemeiată cererea", se arată într-o decizie Tribunalului București din 22 noiembrie 2022.

FOTO Grupul german Faulhaber își extinde fabrica din România și pregătește angajări CITEȘTE ȘI FOTO Grupul german Faulhaber își extinde fabrica din România și pregătește angajări

Prin hotărârea CAN din 7 septembrie 2023, ASF va achita deputatului Năsui cheltuieli de judecată de 3.000 de lei.

Anterior, parlamentarul USR a solicitat ASF informațiile în baza prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, dar răspunsul primit l-a nemulțumit pe Năsui. În acest context, el a decis să se adreseze instanței.

"La începutul acestui an (2022 - n.r.) am întrebat reprezentanții ASF, prezenți în comisia pentru buget-finanțe-bănci, dacă și-au crescut din nou salariile pe șest, ei având salarii de peste 16.000 de euro net pe lună. Mi-au spus că nu, deși aveam informații că au făcut fix asta prin contractul colectiv de muncă. Așa că le-am cerut contractul colectiv de muncă.

Au refuzat. Le-am făcut interpelare parlamentară. Au refuzat din nou. Asta deși sunt membru al comisiei care, în teorie, îi supraveghează. Așa că l-am cerut și pe baza Legii 544/2001. Au refuzat din nou. Așa am ajuns să-i dau în judecată. Și iată că am câștigat. Probabil vor face recurs", a declarat Năsui pentru Profit.ro în noiembrie 2022.

ING Bank România a fost sancționată cu 20.000 de euro CITEȘTE ȘI ING Bank România a fost sancționată cu 20.000 de euro

"Ieri au solicitat dintr-o dată sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție ca să „dezlege niște probleme de drept” privind secretul acestor bani. Legea nu ar fi clară, pretindea ASF, și procesul trebuia suspendat până se clarifica. Nu-i deloc adevărat, legea este foarte clară, așa cum a confirmat și Curtea de Apel București după soluția inițială a Tribunalului: ASF trebuie să desecretizeze veniturile conducerii și contractul colectiv de muncă.

Sper să pună în executare de bunăvoie hotărârea judecătorească și să nu tergiverseze. Dacă aleg să continue să nu respecte legea, o să intru în executare silită", spune acum Năsui.

Conform Legii 544/2001, orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice informațiile de interes public.

"Autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile. Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunica în termen de 5 zile de la primirea petițiilor", scrie în actul normativ.

Legea 544/2001 mai spune că în cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, aceasta poate face plângere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorității ori al instituției publice.

"Plângerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la articolul 7. Instanța poate obliga autoritatea sau instituția publică să furnizeze informațiile de interes public solicitate și să plătească daune morale și/sau patrimoniale. Hotărârea tribunalului este supusă recursului. Decizia Curții de apel este definitiva și irevocabilă", se mai spune în actul normativ.

Potrivit datelor ASF, disponibile AICI și AICI, cheltuielile salariale în bani ale instituției au atins 143.303.961 lei (la un total al cheltuielilor de 173.275.221 lei) în 2020  și 151.060.541 lei (la un total al cheltuielilor de 179.966.644 lei) în 2021. Ponderea acestor cheltuieli în total au fost de 82,7% în 2020 și 83,99% în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
năsui
asf
litigiu
legea 544/2001
informatii publice