Unul din cele mai noi nume din sistemul bancar românesc, Idea Bank, având capital polonez, a listat astăzi emisiunea sa de obligațiuni în valoare de 5 milioane euro. Titlurile poartă o dobândă fixă de 8,5%, fiind negarantate și subordonate, asimilate capitalului de rang 2.
Începând de astăzi, investitorii activi la Bursa de Valori București au disponibile la tranzacționare obligațiunile denominate în euro emise de Idea Bank, instituție de credit aflată dincolo de locul 20 în sistemul bancar românesc. Listate pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO cu simbolul IDB24E, titlurile scadente în decembrie 2024 poartă o dobândă de 8,5%.
Costul de finanțare este ridicat – comparabil cu cel de 9-10% al emisiunilor în lei ale unor companii precum Superbet, Elefant Online, Bittnet Systems sau Grup Șapte – însă acesta are în vedere caracteristicile emisiunii. Obligațiunile sunt negarantate și subordonate și pot fi asimilate capitalului de rang 2, spune Mioara Popescu, președinte executiv la Idea Bank, prezentă la deschiderea ședinței de tranzacționare de astăzi de la BVB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În piață există percepția că acest cost este influențat și de faptul că a fost primul astfel de exercițiu al emitentului și că în viitor acesta ar putea fi coborât pe măsura participării mai multor investitori. Conform procesării plasamentului privat intermediat de BT Capital Partners afișată pe portalul BVB, au fost numai 4 tranzacții.
Condițiile de închidere a ofertei puteau fi încă și mai aspre. Subscrierile s-au oprit pe 14 decembrie 2018 și oferta a fost procesată pe 18 decembrie, Idea Bank reușind să realizeze plasamentul chiar înainte de ordonanța de urgență promovată de guvern cu propuneri-șoc pentru mediul corporativ, inclusiv o taxă drastică percepută pe activele financiare ale băncilor. „La 2 ore s-a anunțat ordonanța...”, a declarat Popescu, răspunzând la o întrebare a Profit.ro.
Președintele de la Idea Bank mizează pe o soluție găsită la nivelul societății și guvernamental care să nu ducă la împingerea către pierdere a instituțiilor de credit care au rentabilitatea sub nivelul preconizat al taxei. „Sper ca rațiunea să fie cea care învinge. Ca întreg sistemul suntem afectați”, a declarat șefa băncii cu capital polonez.
Taxa pe activele bancare are în vedere, privit inițiatorilor 2 obiective, respectiv coborârea nivelurilor dobânzilor în România, dar și prevenirea unor externalizări ale profiturilor prin înstrăinarea la prețuri mici ale creanțelor neperformante. Totuși, emisiunea Idea Bank de obligațiuni subordonate, cele mai aproape de categoria equity, arată cât de ridicat este costul real al (atragerii) capitalului bancar.
Idea Bank este astfel a 5-a instituție de credit care are listate în regim bursier obligațiuni, după UniCredit Bank (cu 3 emisiuni), Raiffeisen Bank, Garanti Bank și Banca Transilvania.
CITEȘTE ȘI Document - BNR estimează că profitul sistemului bancar scade cu 72% în 2019 și doar 9 bănci mai rămân profitabile, chiar și fără aplicarea taxei pe activeÎn vara anului trecut, Idea Bank a anunțat că vrea să împrumute 5 milioane de euro printr-un plasament privat de obligațiuni în Polonia, fonduri pe care să le includă în capitalul de nivel 2. Emisiunea a fost prezentată atunci ca fiind necesară pentru creșterea nivelului capitalului și pune interdicția de plată a dividendelor sau de răscumpărare de acțiuni pe durata emisiunii obligațiunilor.
Este un execițiu de piață care se derulerază la mai puțin de o săptămână de la listarea emisiunii de obligațiuni în valoare de 7,65 milioane lei a retailerului online Elefant care a atras finanțare la un cost fix de 9% al dobânzii pentru titlurile sale scadente în anul 2021.
Activitatea a fost sporită pe segmentul obligatar de la BVB întreg anul 2018. Astfel, compania imobiliară Globalworth, cel mai mare deținător de spații de birouri din România, a listat obligațiuni în valoare de 550 milioane euro. De asemenea, Banca Transilvania (TLV) a venit cu propria sa emisiune de obligațiuni însumând 285 milioane euro, în timp ce Primăria Municipiului București a adus la cota BVB o emisiune de titluri obligatare în valoare de 550 milioane lei.
Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO a fost listată în noiembrie emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,70 milioane lei a companiei Bittnet Systems (BNET), iar în decembrie același emitent a închis cu succes un plasament privat pentru obligațiuni în valoare de 9,70 milioane lei pe care ar urma să le aducă la tranzacționare în regim bursier anul acesta.