Noul Cabinet guvernamental instalat la Palatul Victoria își propune să aducă modificări atât Codului Fiscal, cât și Codului de Procedură Fiscală până la 1 februarie, termen până la care Parlamentul va fi în vacanță. Guvernul Grindeanu va adopta noi reglementări și pentru comisioanele bancare.
În ultima zi de activitate din ianuarie, parlamentarii vor adopta, de altfel, în ambele Camere legislative și în timp record de doar câteva ore, Legea privind abilitarea Guvenului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.
Potrivit legii transmise chiar de către Executiv parlamentarilor, Guvernul Grindeanu își propune să aducă modificări Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală.
După cum Profit.ro a relatat deja, odată instalat, noul Guvern va anula obligativitatea CASS de 5,5% pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiții (dividende, dobânzi), precum și din alte surse, dacă mai realizează și venituri din salarii, pensii sau venituri din activităti independente.
Așa cum reiese dintr-un document prezentat de Profit.ro, va fi eliminat totodată plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, care fusese introdus tot de la 1 ianuarie. Potrivit prevederii care va fi eliminată, bază lunară de calcul asupra căreia este aplicată cota individuală de contribuție nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat.
Guvernul va adopta și noi reglementări privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază.
În domeniul finanțelor publice, Guvernul va avea însă ca primă prioritate elaborarea bugetului pentru anul în curs și supunerea acestuia votului Parlamentului, care se va reuni cel mai probabil într-o nouă sesiune extraordinară în această lună.
CITEȘTE ȘI Economiștii, sceptici față de sustenabilitatea programului de guvernare al PSDExecutivul va adopta prin ordonanțe și măsuri privind salarizarea în cultură, sănătate, educație și administrație publică locală sau unele decizii privind promovarea exporturilor.
Consiliul Legislativ a atras însă atenția Guvernului, în avizul întocmit la poiectul de lege, că unele măsuri preconizate, precum "creșterea calității vieții pensionarilor" sau "măsuri privind organizarea și funcționarea instituțiilor publice din cadrul administrației publice centrale, pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administrației publice centrale și pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniu", sunt măsuri prea generale care privesc domenii vaste, iar Guvernul ar trebui să menționeze în mod exact legislația aferentă.
Mai mult, Consiliul Legislativ atrage atenția Guvernului că măsurile privind administrația, pensiile sau învățământul superior, domenii în care noul cabinet își mai propune să legifereze prin ordonanțe, nu pot fi reglementate decât prin legi organice.