Guvernul execută cu trei ani întârziere o decizie a ÎCCJ favorabilă Rompetrol, după ce premierul Ponta a fost amendat

Guvernul execută cu trei ani întârziere o decizie a ÎCCJ favorabilă Rompetrol, după ce premierul Ponta a fost amendat
scris 23 iul 2015
Guvernul pune în executare cu 3 ani întârziere o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din 2012 și majorează cu 76% alocarea gratuită de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru Rompetrol Rafinare pe perioada 2008 – 2012, după ce premierul Victor Ponta a fost amendat, recent, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a punerii în aplicare a respectivei decizii. 
 
Urmărește-ne și pe Google News
Potrivit unui proiect recent de hotărâre de Guvern, numărul de cerificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate gratuit Rompetrol Rafinare pentru perioada 2008 – 2012 va fi majorat cu 76%, de la 3.378.467 la 5.956.405 certificate.
 
Proiectul a fost elaborat de Executiv pentru punerea în executare a unei sentințe a Curții de Apel Constanța din 2011, rămasă irevocabilă printr-o decizie a ÎCCJ din 2012. Dosarul datează din 2008.
 
Atunci, Rompetrol Rafinare a contestat în justiție numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră care îi fuseseră alocate gratuit de către Guvern, susținând că, în baza investițiilor în protecția mediului și în eficientizare energetică pe care le-a efectuat la rafinăria Petromidia, are dreptul la un număr mai mare de certificate de emisii de CO2. Compania a contestat și modalitatea în care au fost alocate certificatele de emisii de CO2 operatorilor economici beneficiari, considerând-o a fi ilegală și discriminatorie.
 
Curtea de Apel Constanța a judecat în favoarea Rompetrol Rafinare în 2011, iar, în urma recursului Guvernului, ÎCCJ a confirmat în 2012 sentința primei instanțe.
 
La începutul acestei luni, Curtea de Apel Constanța a decis să-l amendeze pe premierul Victor Ponta cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere de punere în aplicare a respectivei sentințe judecătorești. Cu aceeași amendă a fost sancționat și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
 
"Aplică pârâților Victor Viorel Ponta și Gavrilescu Grațiela o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi întârziere de la data comunicării prezentei și până la data executării (pentru fiecare). Obligă pârâții Victor Viorel Ponta și Gavrilescu Grațiela către reclamant la plata penalității de 100 lei/zi întârziere pentru fiecare de la data comunicării prezentei și până la data executării", au decis magistrații Curții de Apel Constanța.
 
Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră dă dreptul unui operator economic la emiterea unei tone de astfel de emisii în atmosferă. Prin Protocolul de la Kyoto, statelor li s-au alocat drepturi diferite în această privință, pe bază de certificate, în funcție de gradul de reducere a poluării față de anul de referință 1990. 
 
Mai departe, statele alocă aceste drepturi agenților economici. Dacă depășesc nivelul admis de emisii, companiile trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze cu efect de seră de la societățile mai puțin poluante, care dețin exces de drepturi de emisii, pe burse specializate. În acest fel, sunt stimulate investițiile în tehnologii nepoluante.

Cu acordul Comisiei Europene, statul român folosește banii din vânzarea certificatelor alocate României pentru finanțarea de investiții în retehnologizarea, modernizarea și eficientizarea sectorului energetic și pentru reducerea emisiilor de CO2.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare
victor ponta
certificate de emisii de gaze cu efect de sera