Guvernul a adoptat, joi, actul normativ privind participarea statului la majorarea capitalului social al Poștei Române cu 170 milioane de lei, se arată într-un comunicat remis de companie. Prin Ministerul Comunicațiilor, statul deține 75% din acțiunile operatorului poștal național, restul titlurilor fiind controlate de Fondul Proprietatea.
În prezent, Poșta Română are un capital social de 59.487.787 lei.
Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că proiectul de act normativ intrat în ședință prevedea posibilitatea ca Fondului Proprietatea să i se acorde posibilitatea de a contribui la majorarea de capital, în caz contrar urmând să fie efectuate modificări de participații.
Autoritățile au anunțat anterior că, dacă Fondul Proprietatea va refuza să participe la operațiunea de majorare, va rămâne cu doar 6,48% din acțiuni, de la 25% în prezent.
CITEȘTE ȘI După ce Telekom a rupt înțelegerea cu Poșta, operatorul poștal anunță că a achitat o parte din datoriiInfuzia de capital, realizată cu bani de la bugetul de stat, este destinată achitării datoriilor restante ale Poștei la bugetul general consolidat.
“Este vorba, într-adevăr, de o dublă investiție în Poșta Română, o investiție de capital, cu care datoriile noastre către ANAF sunt practic stinse, cât și o investiție de încredere în capacitatea Poștei de a redeveni o companie puternică și profitabilă. În același timp, remarc susținerea pe toată linia din partea reprezentanților statului român. Nu uităm că această capitalizare a fost prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2018, votat de Parlamentul României”, a declarat într-un comunicat remis vineri Profit.ro directorul general al companiei, Elena Petrașcu.
Poșta Română va proceda la convocarea acționarilor, conform prevederilor legale, pentru definitivarea procesului de capitalizare, se precizează în comunicat.
CITEȘTE ȘI Poșta caută la bănci 40 milioane lei. Anterior, Eximbank a creditat operatorul cu 30 milioane leiCu afaceri de peste 1 miliard de lei, Poșta Română este cel mai mare jucător local de profil, cu o rețea de 5.600 de unități teritoriale și peste 24.000 de angajați.
În intervalul 2009 - 2015, Poșta a raportat numai pierderi, cu excepția anului 2014, când rezultatul net a fost pozitiv și a atins 22,89 milioane de lei. Însumate, pierderile s-au ridicat la 518,5 milioane de lei în perioada menționată.
La nivelul anului 2016, compania a obținut un profit net de 10,45 milioane de lei.
Conducerea companiei a propus acționarilor pentru 2017 un buget de venituri și cheltuieli ai cărui parametri se înscriu în linia cifrelor din anii precedenți, respectiv profit redus la afaceri de peste un miliard de lei.
Astfel, potrivit proiectului de buget pe 2017, operatorul poștal național estima că va înregistra un profit net de 5 milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,174 miliarde de lei, potrivit datelor remise la solicitarea Profit.ro.
Comparativ cu 2016, câștigul net anticipat este inferior cu 15,8%, iar afacerile mai mari cu 6,3%. Din totalul afacerilor, o treime este susținută de serviciul de plată a pensiilor de stat.
De asemenea, veniturile totale ale companiei vor crește de la 1,124 miliarde de lei în 2016 la 1,191 miliarde de lei în 2017.