Gripă aviară la Constanța, la o lebădă moartă; ANSVSA anunță măsuri speciale în toată țara

Gripă aviară la Constanța, la o lebădă moartă; ANSVSA anunță măsuri speciale în toată țara
scris 28 nov 2016

Probele prelevate de la o lebădă găsită moartă în acvatoriul portului Constanța arată că aceasta avea gripă aviară, subtipul H5N8, anunță ANSVSA care a dispus mai multe măsuri, ca recensământul tuturor exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice și sălbătice. Totodată, oficialii au anunțat că, în întreaga țară, au fost înăsprite controalele transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă provenite din țările în care sunt focare ale bolii și s-a dispus ca păsările din gospodării să fie ținute închise.

Inspectori Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au fost anunțați, în data de 22 noiembrie, de faptul că a fost găsită o lebădă moartă în acvatoriul portului Constanța, potrivit unui comunicat transmis luni de ANSVSA și citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

“A fost găsit un singur cadavru de lebădă care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Județean (LSVSAJ) din Constanța pentru efectuarea analizelor în regim de urgență. De asemenea, a fost inspectat întreg acvatoriul portului Constanța, nefiind identificate alte cadavre. LSVSAJ Constanța, în data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiză  cu rezultat pozitiv pentru influența aviară, prin identificarea genomului virusului”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Pe data de 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătatea animală din București pentru a se confirmat prezența virusului, iar în urma emiterii buletinului de analiză a fost confirmată prezența virusului gripei aviare, subtipul H5N8.

Conform planului de măsuri și legislației sanitare veterinare în vigoare au fost stabilite două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul locului în care a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, care include o include pe prima.

“Începând cu data de 25.11.2016, conform Planului de Măsuri s-a efectuat instruirea medicilor veterinari concesionari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care se află în zona de protecție și supraveghere (Constanța, Năvodari, Cumpăna și Agigea) și a efectuat recensământul tuturor exploatațiilor din zonele anterior menționate. Facem precizarea că la nivelul acestor zone de restricție sanitară veterinară nu există nici o exploatație comercială de păsări, doar gospodării ale populației”, conform comunicatului.

Programări on-line pentru serviciile de permise și înmatriculări din București și Ilfov CITEȘTE ȘI Programări on-line pentru serviciile de permise și înmatriculări din București și Ilfov

Astfel, la nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Totodată, la nivelul zonelor de restricție sanitară veterinară au fost impuse mai multe măsuri, printre care recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice si salbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări.

“O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituție și impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcție de analiza de risc, efectuată de specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare”, mai precizează comunicatul DSVSA.

Alte măsuri luate prevăd ca toate păsările să fie ținute închise în clădiri pentru a împiedica intrarea în contact a celor domestice cu cele sălbatice. Totodată s-a interzis mișcarea păsărilor din sau în afara exploatațiilor fără aprobarea DSVSA Constanța, dar și accesul la luciu de apă a rațelor și gâștelor domestice pentru prevenirea oricărui contact direct și indirect cu păsări sălbatice

De asemenea, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apă din lacuri sau bălți, este obligatorie informarea medicilor veterinari de către proprietari la apariția primelor semne de boală sau mortalitate în rândul păsărilor pentru ca specialiștii să efectueze examenul de laborator. Totodată, trebuie dezinfectate echipamente și vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor sau altor materii posibile purtătoare de virus.

De asemenea, sunt interzice târgurile, piețele și expozițiile de animale, fiind intensificată supravegherea păsărilor sălbatice, în special a celor de apă și monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave.

“S-a solicitat cooperarea vânătorilor și a ornitologilor pentru raportarea autorităților competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, fiind monitorizată în permanență o suprafață de 3.700 de hectare de luciu de apă în ceea ce privește starea păsărilor sălbatice și identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde”, se mai arată în comunicat.

DSVSA Constanța a instituit serviciul de permanență, iar în situația în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu  autolaboratorul, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări (sălbatice sau domestice), în vederea trimiterii acestora către laborator pentru analize.

La nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe raza județului Constanța au fost instituite operative zilnice privind starea de sănătate, mortalități înregistrate peste limita tehnologică de producție, precum și controale oficiale în toate aceste unități. În regim de urgență s-a solicitat întărirea măsurilor de biosecuritate și notificarea oricărei suspiciuni către DSVSA Constanța.

“Până la această dată, din informațiile pe care le deținem, exceptând cazul anterior menționat, nu există nici o suspiciune de apariție a Influenței Aviare în populația de păsări domestice și sălbatice de pe teritoriul României”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Oficialii ANSVSA au anunțat că măsuri preventive au fost luate în întreaga țară.

S-a dispus monitorizarea în permanență a stării de sănătate la păsări domestice și sălbatice și orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA. Au fost înăsprite controalele transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din țările unde ”au evoluat focare” de gripă aviară în ultima perioadă.

De asemenea, s-a dispus ca toate păsările din gospodării să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice, măsura fiind extinsă și în cazul ”exploatațiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic”.

În același timp, s-a solicitate instituirea de protocoale de colaborare cu mai multe instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice. Totodată pe întreg teritoriul țării va avea loc ”o operativă săptămânală privind monitorizarea păsărilor domestice și sălbatice”, iar la nivelul ANSVSA, în cadrul Direcției Sănătatea Animalelor s-a instituit permanență telefonică până la stingerea focarului.

În 21 noiembrie, cele cinci mari ferme de păsări din județul Arad au fost verificate de către autoritățile sanitar veterinare, care înceară să prevină apariția unor focare de gripă aviară, în urma epidemiei din Ungaria.

Opt state europene sunt afectate de apariția unor focare de gripă aviară, iar autoritatea pentru siguranța alimentelor din Ungaria a ordonat sacrificarea tuturor păsărilor pe o rază de un kilometru în jurul unor focare identificate în sudul țării. În țara vecină, zeci de mii de păsări vor fi sacrificate în apropierea orașelor Bugac și Kiskunmajsa, în regiunea Bacs-Kiskun, iar fermierii vor fi despăgubiți.

Potrivit Organizației pentru Alimente și Agricultură a ONU (FAO), epidemia de gripă aviară a izbucnit acum două luni și va continua să pună în pericol Uniunea Europeană până în primăvara anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
gripa aviara
ansvsa