Grecii care dețin Bancpost vor să retragă 235 de milioane de lei, 20%, din capitalul social al băncii, banii fiind restituiți acționarilor. Decizia are nevoie de aprobarea BNR și este argumentată prin faptul că Bancpost ar avea exces de capital.
Consiliul de Administrație a aprobat reducerea capitalului social cu 235,7 milioane de lei, la 943 de milioane de lei, prin reducerea valorii nominale a fiecărei acțiuni de la 40 de bani 32 de bani și restituirea către acționari a sumei de 8 bani/acțiune.
“Motivul reducerii de capital social prin reducerea valorii nominale per acțiune de la 0,40 RON la 0,32 RON este îmbunătățirea structurii de capital al Bancpost SA pentru a alinia capitalul social la volumul de afaceri, precum și la obiectivele strategice ale Bancpost SA. Ca urmare a recentelor tranzacții de transfer a portofoliului de credite și având în vedere condițiile recente ale pieței, Bancpost SA deține surplus de capital și de lichidități care se vor restitui acționarilor”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.
Bancpost este deținută în proporție de 93,8% de Eurobank Ergasis și la finele anului trecut avea o cotă de piață de circa 3%, locul 9 după active din sistem.
Ultimele cifre publicate de Bancpost, aferente lunii septembrie 2016, arată o rata de adecvare a capitalului de 21,79%, comparativ cu 20,51% la sfârșitul anului 2015 si 18,75% în decembrie 2014.
Bancpost este scoasă la vânzare. Potențialii cumpărători sunt Banca Transilvania și fondul american Varde.
La jumătatea anului, Eurobank avea o expunere pe România de credite brute de 2 miliarde de euro dintre care 23,7% (478 de milioane de euro) erau neperformante, de circa trei ori peste nivelul pieței. Rata NPL a scăzut de la 26,6% în iunie 2016 și 25,8% în martie 2017, potrivit unei prezentări publicate la Atena. Bancpost a vândut în 2016 un portofoliu de credite neperformante de consum de 162 de milioane de euro.
Eurobank a obținut în România un profit înainte de taxe și interese minoritare de 3,2 milioane de euro. Rezultatele nu reprezintă, însă, doar poziția Bancpost, ci și a celorlalte afaceri ale grecilor în România, inclusiv a vehiculelor investiționale în care sunt trecute creditele neperformante.
Între 2011 și 2016, Bancpost a cumulat pierderi de peste 403 milioane de lei, potrivit datelor publicate la Finanțe. În 2016, banca a făcut profit de 26 de milioane de lei.
Potrivit presei elene, Eurobank a scos la vânzare un portofoliu de credite neperformante de consum de 2,9 miliarde de euro, pe care ar putea încasa un preț de circa 5% din valoarea nominală.