Telekom Romania și-a propus ca, până în iunie, să finalizeze lucrările la rețeaua Ro-NET, care va acoperi 662 de localități rurale defavorizate, a declarat Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business la Telekom Romania, la o întâlnire cu presa.
“Vrem să finalizăm lucrările la proiect până în iunie, pentru că iulie și august sunt luni de concediu. Până în prezent au fost finalizate lucrările în 447 de localități, 318 a fost recepționate de Ministerul Comunicațiilor, beneficiarul proiectului, și pentru aproape 200 am încasat banii investiți în dezvoltarea rețelei”, a spus Ghiman.
El spune că, începând cu luna martie, se așteaptă să fie lansatî procedura de concesionare a rețelei către Telekom Romania, dată de la care, pentru 6 luni, grupul va aștepta de la alți operatori oferte de închiriere a infrastructurii.
“Avem semnale că există interes pentru închirierea elementelor de infrastructură telecom montate în localitățile acoperite de Ro-NET. În cazul în care aceste semnale nu se vor concretiza, Telekom va construi buclă locală către clienții rezidențiali din zonele defavorizate. În ultimul trimestru al acestui an ne așteptăm să furnizăm servicii comerciale în localitățile acoperite de Ro-NET, fie direct, fie prin intermediul operatorilor care vor închiria de la noi elemente de infrastructură telecom”, a afirmat reprezentantul companiei.
CITEȘTE ȘI Magazinele Germanos devin Telekom în urma unui proces de rebrandingÎn iulie 2014, Ministerul Comunicațiilor (pe atunci Ministerul pentru Societatea Informațională) a stabilit câștigătoare oferta depusă de fostele companii Romtelecom și Cosmote, în prezent Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications, pentru concensionarea lucrărilor de construire a unei rețele telecom în zone defavorizate, Ro-NET, contractul ridicându-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusă (83,1 milioane de euro).
La licitație au mai depus oferte și asocierile Direct One-Electrogrup și UPC România-Deloitte Audit-Connection Consulting.
Proiectul Ro-NET constă în concesionarea, pentru o perioadă de 18 ani, a lucrărilor de proiectare și construire a unei infrastructuri naționale de comunicații și operarea acestei infrastructuri în vederea furnizării de servicii de comunicații în localitățile țintă (zone defavorizate eligibile) din 35 de județe care nu beneficiază de acoperire prin rețelele operatorilor prezenți pe piață.
Inițial, numărul localităților acoperite de Ro-NET a fost stabilit la 783, cu 137.000 gospodării și 400.000 locuitori.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV RCS&RDS și Telekom Fix au câștigat clienți din portarea numerelor. Ceilalți operatori au ieșit pe minusGhiman spune că, după verificările realizate de Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), numărul acestora a scăzut la 724, dintre care 700 fiind eligibile pentru obținerea autorizațiilor.
“ANCOM a verificat dacă localitățile respective sunt sau nu acoperite de o rețea telecom și a constatat că, de la momentul începerii lucrărilor, mai multe de localități au intrat în aria de acoperire a unui operator. Ca atare, acestea au fost eliminate din proiect. Până la urmă, numărul total al localităților acoperite de Ro-NET va fi 662”, a arătat reprezentantul companiei.
Lansat în 2014, Telekom Romania este brandul sub care acționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote. Telekom Romania este un brand care aparține Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații la nivel mondial. Afacerile grupului român de telecomunicații s-au apropiat de un miliard de euro în 2016. Telekom Romania Communications are ca aționari pe grupul elem OTE – 53,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%.
Acționariatul Telekom Mobile Romania Communications este format din grupul OTE – 70% și Telekom Romania Communications – 30%.
Deutsche Telekom deține 40% din grupul OTE.