Ghețea: Era digitală va schimba operațiunile de banking, inclusiv în România, în viitorul apropiat

Ghețea: Era digitală va schimba operațiunile de banking, inclusiv în România, în viitorul apropiat
scris 28 oct 2015

Era digitală va schimba operațiunile de banking în viitorul apropiat, dar pe de altă parte trebuie găsite soluții pentru evitarea riscurilor în operațiunile bancare, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Radu Grațian Ghețea, președinte onorific al Asociației Române a Băncilor (ARB).

"Cred că ceva ce nu putem evita în dezbaterile noastre de azi este importanța erei digitale care va schimba bankingul, operațiunile de banking în viitorul apropiat. Această problemă este dezbătută la toate nivelurile indiferent dacă vorbim despre strategie, tehnologie sau de evoluții viitoare. Bineînțeles că SWIFT are o activitate specifică pe care noi o folosim activitatea noastră zilnică. Cum poate SWIFT să asiste la elaborarea strategiei noastre? SWIFT deja a venit cu propuneri pe care ni le-a făcut. Conform experienței mele, lucrurile mici contribuie la construirea lucrurilor importante și mă refer aici la o soluție relativ neînsemnată ca importanță propusă recent de SWIFT, și anume KYC - Cunoaște-ți corespondentul. Din punctul meu de vedere, KYC este o parte importantă de a nu consuma riscuri în comunitatea bancară. Sunt foarte mulți nou veniți în mediul bancar care oferă acest tip de serviciu", a spus Ghețea.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta a adăugat că, la ora actuală, comunitatea SWIFT din România cuprinde 45 de membri, după ce, la momentul acceptării ca membru al comunității, țara număra numai patru membri din mediul bancar.

"Trebuie, pe de o parte, să găsim soluții în ceea ce privește impactul tehnologic, iar pe de altă parte să găsim soluții pentru evitarea riscurilor foarte mari în operațiunile bancare. În România deja avem mult interes pentru soluția anunțată de SWIFT și pot spune că CEC Bank este deja parte a acestui proiect și sper ca, în câteva zile, să putem fi certificați SWIFT. Acum 23 de ani, România a fost acceptată ca membru al comunității SWIFT și ulterior băncile la nivel individual. Solicitarea pentru România s-a făcut la cererea a patru bănci, în 1990 - Banca Română pentru Comerț, Banca Agricolă, Banca de Dezvoltare și Banca Societe Generale, care nu avea nicio legătură cu BRD de azi. La ora actuală, avem toată comunitatea bancară conectată la SWIFT. Comunitatea SWIFT din România este reprezentată de 45 de membri conectați. Este o comunitate foarte activă, foarte interesată în a promova toate soluțiile pe care le-a oferit SWIFT, de-a lungul anilor", a menționat reprezentantul ARB.

Asociația Română a Băncilor /ARB/ organizează, miercuri, cea de-a VI-a ediție SWIFT Business Forum România, eveniment care se adresează managementului și personalului din departamentele de operațiuni, plăți și decontări, trezorerie, piețe de capital și conformitate ale instituțiilor de credit, societăților de investiții financiare, emitenților de instrumente financiare, precum și clienților din instituțiile financiar-bancare.

Constituind o platformă reală pentru schimbul de informații și colaborare la nivelul industriei în ultimii cinci ani, SWIFT Business Forum România se va concentra în acest an pe interoperabilitate și inovare.

Codul SWIFT reprezintă formatul standard de identificare bancară pentru fiecare instituție și se regăsește în indexul Bank Identifier Codes /BIC/. Aceste coduri sunt utilizate când se efectuează transferuri de bani între bănci, în mod special în cazul tranzacțiilor internaționale, precum transferuri de depozite bancare dispuse de către clienții băncilor, transferuri de depozite rezultate în urma tranzacțiilor interbancare, confirmări de cumpărări sau vânzări de titluri, deschideri de acreditive documentare, extrase de cont etc.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
arb
asociatia romana a bancilor
radu ghetea