Franța, Germania și Spania au ajuns la un acord privind continuarea dezvoltării unui nou avion de luptă, numit FCAS

Franța, Germania și Spania au ajuns la un acord privind continuarea dezvoltării unui nou avion de luptă, numit FCAS
scris 19 nov 2022

Franța, Germania și Spania au ajuns la un acord privind începerea următoarei etape de dezvoltare a unui nou avion de luptă numit FCAS, cel mai mare proiect de apărare din Europa, la un cost estimat la peste 100 de miliarde de euro, potrivit unui anunț de vineri al Berlinului.

Ministerul german al Apărării a anunțat că s-a ajuns la un acord industrial, în urma unor negocieri intense, confirmând o informație anterioară a Reuters, care spunea că cele trei țări și industriile lor respective au încheiat un acord, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul a declarat că s-a căzut de acord la cel mai înalt nivel guvernamental că va fi urmărită o abordare cooperativă, pe bază de egalitate în cadrul proiectului, care se află sub responsabilitatea generală a Franței.

”Acordul politic privind FCAS este un mare pas și – mai ales în aceste vremuri – un semn important al excelentei cooperări franco-germano-spaniole. Întărește capacitățile militare ale Europei și asigură un know-how important nu numai pentru industria noastră, ci și pentru industria europeană”, a declarat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

Aceiași doi ofertanți pentru sistemul IT destinat monitorizării pieței de capital românești. Anterior, ASF a respins ofertele primite CITEȘTE ȘI Aceiași doi ofertanți pentru sistemul IT destinat monitorizării pieței de capital românești. Anterior, ASF a respins ofertele primite

Anterior, surse au spus că următoarea fază de dezvoltare a Sistemului aerian de luptă viitor (FCAS) este de așteptat să coste aproximativ 3,5 miliarde de euro, sumă care va fi împărțită în mod egal de cele trei țări.

Companiile Dassault, Airbus și Indra, reprezentând Franța, Germania și, respectiv, Spania - sunt implicate în schema de a începe înlocuirea avionului francez Rafale și avioanele Eurofighter germane și spaniole, din 2040.

Președintele francez Emmanuel Macron și apoi cancelarul german Angela Merkel au anunțat în iulie 2017, pentru prima dată, planuri pentru FCAS, care va include un avion de luptă și o serie de arme asociate, inclusiv drone.

În ultimul timp, proiectul - menit inițial să unifice europenii după criza migrației și decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană - a fost o sursă de tensiune între cele două țări.

Polițiștii de la Rutieră vor putea accesa date despre șoferi prin intermediul unor tablete. Echipamentele vor fi furnizate de Gersim, cel mai mare distribuitor local de telefoane CITEȘTE ȘI Polițiștii de la Rutieră vor putea accesa date despre șoferi prin intermediul unor tablete. Echipamentele vor fi furnizate de Gersim, cel mai mare distribuitor local de telefoane

Luna trecută, Macron a anulat o reuniune ministerială comună franco-germană din cauza dezacordurilor cu Berlinul pe o gamă largă de probleme, inclusiv proiecte de apărare și energie.

Ambele părți se străduiau de mai bine de un an să cadă de acord asupra următoarei etape a dezvoltării FCAS, deși guvernul francez și german au fost de acord în linii mari asupra proiectului.

Unele surse au considerat că vina revine Dassault, deoarece compania a refuzat să cedeze într-un lung conflict asupra drepturilor de proprietate intelectuală.

Alte surse au acuzat Airbus că a făcut eforturi pentru o cotă mai mare în cadrul proiectului condus de Dassault, insistând că ar trebui să i se acorde ”egalitate” în raport cu compania franceză.

viewscnt
Afla mai multe despre
avion lupta
razboi