Fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul MAI, comisarul-șef Gelu Oltean, a ajuns, luni, la audieri la DNA după ce, în cursul dimineții, procurorii l-au pus sub acuzare pe actualul șef al DIPI, Rareș Văduva într-un doar în care se fac cercetări pentru că ofițerii de informații cu funcții de conducere ar fi aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinația fondurilor necesare misiunilor operative, au cheltuit sumele pentru protocol sau chiar și-au însușit banii secretizând apoi documentele.
Gelu Oltean a ocupat funcția de șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (actualmente departament) din cadrul MAI până în anul 2014, scrie News.ro.
Surse din cadrul anchetei au precizat pentru News.ro că actele de urmărire penală legate de Gelu Oltean s-au făcut în dosarul în care a fost pus sub învinuire comisarul șef Rareș Văduva, actualul șef al DIPI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gelu Oltean a stat în sediul parchetului anticorupție aproximativ jumătate de oră fără să facă declarații nici la intrarea, nici la ieșirea din instituție.
"În perioada 2014 - 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale DIPI. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals”, spun procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Anchetatorii au strâns probe care arată că o parte din sumele care erau destinate misiunilor au fost însușite de ofițerii cu funcții de conducere din cadrul DIPI.
CITEȘTE ȘI Plata prin card la ghișeele ANAF din București și Ilfov este posibilă începând de astăziPotrivit DNA, pentru a ascunde deturnarea de fonduri persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale DIPI, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale.
"După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 (dosarul în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea -n.r.) la Direcția Națională Anticorupție, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat", mai arată procurorii DNA.
Comisarul-șef Rareș Văduva, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne, a fost audiat la DNA, luni dimineață. El nu a vrut să precizeze în ce calitate a fost chemat la sediul Direcției Naționale Anticorupție, spunând că "informațiile clasificate sunt și trebuie să rămână clasificate”. Văduva a mai spus că nu va face declarații, iar punctul său de vedere va fi exprimat, pe cale legală, în cadrul dosarului penal.
Surse judiciare declarau pentru News.ro că Rareș Văduva, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul MAI, a fost pus sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, deturnare de fonduri și abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce procurorii au descoperit detalii noi în dosarul în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea și fostul șef al DIPI, comisarul-șef Nicolae Gheorghe, arată surse judiciare.
Procurorii au disjuns o parte a dosarului în care au fost trimiși în judecată fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul șef al DIPI Nicolae Gheorghe și fostul adjunct al șefului DIPI, Nelu Zărnică, mai spuneau sursele citate.
Văduva este la conducerea DIPI din luna februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alături de adjunctul său Nelu Zărnică, cei doi fiind puși sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri în dosarul legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecția demnitarilor.
Mașina a fost cumpărată cu bani care erau destinați doar pentru achiziții necesare în cazuri de combatere a corupției, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. În acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea.
În 2 martie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au pus sub învinuire pe Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor și fost vicepremier pentru securitate națională, acuzația care i-a fost adusă fiind de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI și a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecției demnitarilor". Banii au fost însă cheltuiți ilegal pentru cumpărarea mașinii, în condițiile în care puteau fi folosiți doar pentru achiziții necesare în cazuri de combatere a corupției.
Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, și de Gabriel Nicolae Pavel, care era șeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetați în dosar.
Din decembrie 2014, Rareș Văduva a fost adjunctul șefului Departamentul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având rang de subsecretar de stat. El a ocupat această funcție până în februarie, când a fost numit la șefia departamentului, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis în urma dosarului de corupție. În perioada 2006-2014, Rareș Văduva a ocupat funcții de conducere și de execuție în cadrul Serviciului Român de Informații , după ce între 1999 și 2004 a lucrat la Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea.