Fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mișu Negrițoiu, revocat de la conducerea instituției în luna mai, prin vot al Parlamentului la cererea liderilor coaliției de guvernare, și-a înființat o firmă de intermedieri financiare.
"Mișu Negrițoiu&Partners" are ca domeniu principal activități auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii.
Surse au declarat pentru Profit.ro că firma va derula operațiuni de investment banking cu un partener străin, "care nu este bancă".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Negrițoiu a fost demis de la ASF în contextul discuțiilor privind eventuala prelungire a periodei cu tarife RCA plafonate. Înlăturarea acestuia de la șefia ASF a fost însă accelerată după ce NN Pensii și-a avertizat clienții asupra discuțiilor legate de naționalizarea fondurilor de pensii publice administrate privat.
Între timp, Guvernul a redus contribuția la Pilonul II de pensii.
Înainte de a conduce ASF, Mișu Negrițoiu a fost CEO al ING Bank Romania.
"...Acest raport, care a fost deja contestat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România, stabilește tarife maximale pentru polițele RCA, aruncând povara asupra persoanele fizice deținătoare de vehicule mici. PSD a atras atenția că firmele de asigurări din străinătate au preluat controlul asupra celor din România, fapt care a condus la discriminarea transportatorilor români și la accentuarea riscului de a fi scoși de pe piață.", transmitea PSD într-un comunicat de anul trecut.
CITEȘTE ȘI Schimbare importantă: Digi oferă investitorilor posibilitatea de a-și retrage ordinele până mâine la ora 17.00, ca efect al anchetei DNA în cazul RCS&RDS - Mitică Dragomir. Care ar putea fi impactulLiviu Dragnea, președintele PSD, l-a acuzat pe Negrițoiu că a stat la baza deciziei NN Pensii de a își anunța clienții că ete posibilă o naționalizare a pensiilor private. Gestul companiei olandeze s-a soldat, până la urmă, cu o amendă substanțială, cea mai mare din istoria ASF, pe care a votat-o inclusiv președintele Negrițoiu.
Mișu Negrițoiu a căzut în dizgrație încă din luna septembrie a lui 2016.
De atunci, parlamentarii PSD, care l-au și numit pe Mișu Negrițoiu în mai 2014, au încercat în mai multe modalități să provoace plecarea președintelui ASF, pe care l-au acuzat că a distrus companiile românești din asigurări și că a generat creșterea fără precedent a prețurilor RCA.
Negrițoiu a beneficiat, însă, de sprijinul politic al lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și al Senatului României, care susține guvernarea.
Comisiile de specialitate din cele două camere ale Parlamentului au și emis, anul trecut, un raport în care recomandă demiterea lui Negrițoiu.
Pe de altă parte, așa cum a arătat Profit.ro, actualul președinte ASF a avut susținerea Comisiei Europene, care consideră că revocarea lui Negrițoiu înainte de expirarea mandatului său, în mai 2018, ar reprezenta o presiune politică și un atac direct la independența Autorității.
CITEȘTE ȘI Top tranzacții în România anul trecut: peste 2,7 miliarde dolari. Care sunt previziunile pentru acest anConștienți că o demitere a lui Negrițoiu în actualele condiții legale ar putea fi atacată în instanță cu șanse mari de câștig, deputații și senatorii au inițiat în primăvară procedurile pentru modificarea legii de funcționare a ASF, astfel încât revocarea membrilor să poată fi făcută mai ușor și în condiții de legalitate.
Și despre această acțiune, CE spune că este o intrevenție politică asupra ASF.
Sub conducerea lui Mișu Negrițoiu, Autoritatea de Supraveghere Financiară a desfășurat două exerciții fără precedent pentru testarea asigurătorilor care activează în România. În baza celor două exerciții au fost luate inclusiv deciziile de ridicare a licenței și introducere a unor cereri de faliment pentru Astra Asigurări, Carpatica Asig, LIG Insurance și Forte.
Negrițoiu și-a asumat, personal, unele dintre deciziile majore luate de ASF. Profit.ro a scris, de exemplu, despre cazul în care, în ciuda voturilor celorlalți opt membrii ai Consiliului ASF, președintele a decis că Autoritatea nu trebuie să ceară schimbarea lichidatorului Astra Asigurări, societatea KPMG, aceeași care a fost și administrator special al Astra, înainte ca aceasta să intre în faliment.