O fostă reprezentantă de vânzări Orange România, cu evaluări constant bune și șef interimar de magazin, dar concediată după certuri cu șeful ierarhic, obligă compania s-o reangajeze, plus salarii restante

O fostă reprezentantă de vânzări Orange România, cu evaluări constant bune și șef interimar de magazin, dar concediată după certuri cu șeful ierarhic, obligă compania s-o reangajeze, plus salarii restante
scris 30 nov 2018

O fostă reprezentantă de vânzări a Orange România, cu evaluări constant bune și desemnată de mai multe ori șef interimar de magazin, dar concediată în decembrie 2017 după ce a sesizat comisia de etică a companiei acuzând atitudini necorespunzătoare ale șefului ierarhic, a câștigat în instanță reangajarea pe post și plata salariilor indexate, majorate și reactualizate și a celorlalte drepturi de care ar fi putut beneficia dacă nu i-ar fi fost desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare. În plus, operatorul de telefonie mobilă va achita cheltuieli de judecată de 4.500 lei.

Instanța a respins, pe de altă parte, cererea de obligare a liderului local de telefonie mobilă la plata unor daune morale de 20.000 de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, la finele lunii iunie 2018, Tribunalul Timiș a respins integral cererea reclamantei.

Povestea salariatei Orange România începe în octombrie 2008, când a fost angajată în funcția de casier la un magazin al operatorului din Timișoara. Doi ani mai târziu, a fost promovată în funcția de reprezentant vânzări, în același magazin, pe care a ocupat-o până în noiembrie 2013, când a fost transferată pe aceeași funcție la un alt magazin, unde a lucrat timp de 1 an (noiembrie 2013 - noiembrie 2014).

Vitezele medii de transfer de date au crescut. Orange a detronat RCS&RDS la internetul fix, prin dublarea vitezei. Aproape toți operatorii sunt însă în creștere CITEȘTE ȘI Vitezele medii de transfer de date au crescut. Orange a detronat RCS&RDS la internetul fix, prin dublarea vitezei. Aproape toți operatorii sunt însă în creștere

În urma rezultatelor constant bune ca reprezentantă de vânzări, se arată în reclamația adresată instanței, salariata a fost mutată pe aceeași funcție la cel mai mare magazin Orange din Timișoara, unde a lucrat în perioada noiembrie 2014 - septembrie 2016. Din octombrie 2016, ea a îndeplinit funcția de reprezentant vânzări la un alt magazin operatorului din Timișoara, fiind mutată ca urmare a unei decizii interne privind reorganizarea personalului de vânzări din Timișoara.

În perioda 2008 – 2016, salariata a fost desemnată de către șefi, de mai multe ori, manager interimar pe perioada absenței acestora din magazine.

Pe durata numeroaselor interimate, de ordinul a câteva zeci, reclamanta avea responsabilitatea conducerii întregului magazin, fiind persoana de legătură atât în ceea ce privește relația cu directorii din cadrul Orange România, cât și în ceea ce privește relația cu diversele autorități care vizitau sau inspectau magazinul (Fiscul, Poliția, ITM, Protecția Consumatorilor etc).

Orange pierde procesul cu Fiscul pentru inducerea în eroare a clienților cu sintagma “nelimitat” CITEȘTE ȘI Orange pierde procesul cu Fiscul pentru inducerea în eroare a clienților cu sintagma “nelimitat”

Deși procedurile interne ale companiei prevăd un spor de 25% din cuantumul salariului pentru cumul de funcții, aceasta nu a cerut și nici nu a primit acest spor, se afirmă în documentul înaintat judecătorilor.

“În cei 10 ani nu a avut nicio sancțiune disciplinară, iar evaluările au fost constant bune și foarte bune. A avut o singură depunctare la una din evaluări (cea aferenta semestrului 1 din 2016), în care șeful direct de atunci a notat-o cu nota 2 (din 5) și cu propunere de intrare în programul de îmbunătățire a performanței. A contestat calificativul primit și, ca urmare a contestației, rezultatul final a fost nota 2, fără nevoia de a mai intra în programul de îmbunătățire a performanței. Nota 2 primită pentru acel semestru a apărut pe fondul unor rezultate mai slabe înregistrate în prima jumătate a perioadei evaluate, în care șeful de la acea vreme o demotiva continuu (lucru pe care, de altfel, l-a sesizat și Comisia de Etică a companiei)", a susținut reclamanta în cererea adresată Tribunalului Timiș.

În anul 2016, ca urmare a unor atitudini apreciate ca necorespunzătoare ale șefului de magazin, aceasta și alte colege au decis sesizarea comisiei de etică a Orange România cu privire la “cele ce se petrec în cadrul magazinului” în care își desfășurau activitatea.

“În urma acestei sesizări a fost supravegheată în mod constant de către șeful direct și s-au pus presiuni asupra sa cu orice ocazie, indiferent dacă săvârșise sau nu o greșeală și indiferent de gradul acesteia. La data de 26.10.2017, șeful de magazin unde activa reclamanta a transmis departamentului de Resurse Umane o notă internă prin care a sesizat comiterea de către reclamantă a unor posibile abateri de la regulile și procedurile interne de disciplină”, se mai arată în cererea adresată instanței.

Epuizarea perioadei de garanție generează în unele situații probleme în Orange România CITEȘTE ȘI Epuizarea perioadei de garanție generează în unele situații probleme în Orange România

În pofida argumentelor invocate de angajată în susținerea apărării, Orange România a decis, în prima parte a lunii decembrie 2017, sancționarea reclamantei cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Ea a fost cercetată disciplinar pentru că ar fi facturat produse fără prezența fizică a clienților în magazine sau ar fi alocat puncte Orange Thank You unor cunoștințe, încălcând astfel normele și procedurile interne ale companiei. De asemenea, reclamanta a fost cercetată disciplinar pentru că ar fi intenționat să trimită produse din stocul magazinului fără documente de însoțire sau că nu ar fi întocmit și arhivat corespunzător contractele încheiate cu clienții.

Orange pierde procesul cu un client căruia nu i-a reparat telefonul aflat în garanție. Operatorul trebuie să plătească amendă și să repare, înlocuiască sau să restituie contravaloarea telefonului CITEȘTE ȘI Orange pierde procesul cu un client căruia nu i-a reparat telefonul aflat în garanție. Operatorul trebuie să plătească amendă și să repare, înlocuiască sau să restituie contravaloarea telefonului

Tribunalul Timiș a constatat temeinicia deciziei de sancționare a reclamantei de către comisia de etică a operatorului, pe motiv că a încălcat regulile și procedurile interne de disciplină ale Orange România, și a respins cererea acesteia la 29 iunie 2018.

Însă, la instanța superioară, aceasta a avut câștig de cauză în fața Orange România. Operatorul a fost reprezentat în instanță de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Orange România a mai pierdut un litigiu cu un salariat concediat, căruia i-a plătit, conform unei hotărâri a Curții de Apel București din luna mai 2017, daune de 10.000 de euro pentru hărțuire morală.

Orange România este liderul pieței de telefonie mobilă după cifra de afaceri și numărul de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
orange
salariata
litigiu
concedere
reangajare