Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) solicită potențialilor creditori ai Astra, asigurător aflat în stare de faliment, să transmită din timp cereri de plată pentru a primi despăgubirile cuvenite, pentru a evita supraaglomerarea, în condițiile în care la acest moment doar 20% dintre păgubiți au completat formularele.
Potrivit FGA, până la sfârșitul anului trecut, potențialii creditori ai Astra Asigurări au transmis doar 11.200 cereri de plată, cu o valoare estimată la 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de daună preluate de la companie.
"Pentru a evita supraaglomerarea și apariția stării de nemulțumire în rândul potențialilor creditori de asigurări ai Astra Asigurări, FGA recomandă întreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plată din timp, pentru a beneficia de o plată cât mai rapidă a despăgubirilor", se arată într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit legii, FGA efectuează plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului și numai către păgubiții care au depus cereri de plată și au dosarele complete.
Despăgubirile sunt achitate în limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor.
Cererea pentru acordarea despăgubiri este avansată de către creditorul de asigurare - păgubitul, dar acesta poate menționa ca beneficiarul sumelor de plată să fie service-ul care a reparat autovehiculul.
Conform Normei ASF 16/2015, unitățile reparatoare nu sunt creditori de asigurare.
"După rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet și aprobat la plată de către comisia specială și până la data plății efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucrătoare", se mai spune în comunicat.
La 1 octombrie 2015, FGA a preluat 1.826.483 de polițe și 51.566 dosare de daună aferente activității Astra în România, 191.241 de polițe și 4.809 dosare de daună aferente activității sucursalei Astra din Ungaria, 22.752 de contracte în vigoare și 642 dosare de daună aferente activității Astra în Slovacia, precum și 6.128 de contracte în vigoare și 193 de dosare de daună aferente activitătii Astra în Germania.
Până la 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de daună.
Fondul a fost înființat prin Legea 213/2015 și garantează plata de despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, încheiate în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare de 450.000 lei/creditor de asigurare (indiferent de numărul polițelor) și în limita resurselor financiare disponibile la momentul plății.
La finele anului 2014, FGA avea capitaluri proprii în sumă de 938,75 milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult față de anul precedent, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Disponibilitățile fondului se ridicau la 909,1 milioane de lei, în urcare cu 7,6% față de sfârșitul anului 2013.
CITEȘTE ȘI Facebook testează un nou browser webFGA urmează să achite păgubiților Astra, dupa decizia instanței de declanșare a procedurii falimentului asigurătorului, daunele acoperite de polițele emise de companie.
ASF a decis, la finele lunii august, ridicarea licenței de funcționare a Astra Asigurări și a înaintat instanței o cerere de faliment pentru asigurător, după ce compania a fost ținută sub administrarea specială a KPMG timp de un an și jumătate și acționarii nu au adus la capital suma de 425 milioane de lei.
În momentul în care ASF a cerut falimentul Astra, compania avea peste 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de poliție.
La începutul lunii decembrie 2015, Tribunalul București a aprobat cererea de faliment emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra Astra Asigurări. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.