Mai multe companii de asigurare din România vând polițe care acoperă riscurile la care se expun practicanții sporturilor de iarnă. Nu sunt acoperite doar eventualele accidente pe pârtie, ci și alte evenimente neprevăzute care pot strica o vacanță de iarnă. Mii de români apelează deja la astfel de polițe de asigurare, care costă între 40 și 170 de lei.
Închiderea pârtiilor, deteriorarea acestora, lipsa zăpezii sau pierderea echipamentului specific sunt evenimente care pot ruina vacanțele practicanților de sporturi de iarnă. Cel puțin două societăți de asigurare care activează în România direct sau prin intermediul brokerilor oferă clienților posibilitatea de a recupera banii plătiți pentru vacanța de iarnă în cazul în care apar evenimente neprevăzute.
“Mondial Assistance (subsidiară a grupului Allianz - n.r.) și City Insurance au în ofertă o asigurare specifică, detaliind riscurile la care se expune un schior, care depășesc sfera evenimentelor ce necesită intervenție medicală. Pentru situațiile care pot ruina o vacanță, cum ar fi închiderea a mai mult de jumătate din pârtiile din regiune, asigurătorul oferă o compensație pentru fiecare zi în care nu a fost posibilă utilizarea pârtiilor. Tot în această arie de evenimente, City Insurance oferă acoperire pentru întârzierea, pierderea, furtul sau deteriorarea echipamentului sportiv (ochelari, bețe de schi, clăpari, schiuri). Iar pentru schiorii aventurieri sunt acoperite costurile de căutare și salvare”, arată Corina Souvannasouck, conducătorul echipei de formatori în asigurări Tandem Learning.
CITEȘTE ȘI Asigurătorii locali nu sunt pregătiți pentru afaceri specifice conceptului sharing economyPentru situațiile care presupun intervenții medicale în urma unor accidente de schi, lista asigurătorilor care oferă polițe specifice este mai lungă. Generalli și Groupama, de exemplu, se alătură Mondial și City Insurance pe piața polițelor de călătorie construite special pentru schiori. Asigurătorul acoperă cheltuielile cu îngrijirea medicală în caz de accident, repatrierea victimei sau chiar costurile de deplasare a unei rude apropiate la unitatea medicală unde se află schiorul rănit.
Cererea crește. Atenție la excluderi!
Firma de asigurare nu plătește însă în orice situație. Lista excluderilor de la plată este una foarte lungă, iar cele mai importante situații când asigurătorul nu va achita dauna sunt acelea când clientul se află în stare de ebrietate, schiază în zone nemarcate sau expuse unor pericole, cum este cel de avalanșă, sau nu folosește echipament adecvat.
Un caz celebru care a născut multe controverse în ceea ce privește plata cheltuielilor medicale, care se ridică la milioane de euro în situația de față, este cel al lui Michael Schumacher.
Firma de asigurare a cercetat luni de zile dacă fodtul pilot de Formula 1 se afla în zona marcată a pârtiei atunci când a suferit accidentul care l-a trimis într-o comă profundă. Până la urmă s-a dovedit că Schumacher se afla într-o zonă autorizată.
Accidentele suferite de persoane celebre reprezintă unul dintre motivele pentru care cererea pentru polițe de asigurare a crescut în ultimii ani. “În ultimii ani cererea pentru polițele ce includ acoperiri specifice practicării schiului a crescut, odată cu numărul de practicanți ai acestui sport. Nu în ultimul rând accidentele suferite de persoane publice în ultimii ani au adus în atenția schiorilor riscurile la care se expun, dar și utilitatea unei polițe de asigurare specifice. Michael Schumacher, Kate Moss, Prințul Friso al Olandei sunt cazuri celebre“,explică Souvannasouck.
Estimarea trainerului în asigurări este că valoarea polițelor brute subscrise pe zona asigurărilor specifice schiorilor reprezintă aproximativ 4-5% din piața polițelor de călătorie. Raportat la datele Autorității de Supraveghere Financiară, aceasta înseamnă că anul trecut s-au subscris asigurări pentru schiori în valoare de aproximativ 4 milioane de lei.