Firmele care au restaurat clădiri la Amatrice și proprietarii care nu au respectat normele antiseism, pasibili de pedeapsă

Firmele care au restaurat clădiri la Amatrice și proprietarii care nu au respectat normele antiseism, pasibili de pedeapsă
scris 28 aug 2016

Magistrații italieni anchetează dacă societățile implicate în restaurarea clădirilor publice, dar și proprietarii de case din Amatrice au ignorat regulile de construcție antiseism, ceea ce a dus la prăbușirea unui număr atât de mare de edificii în urma cutremurului de miercuri, relatează The Guardian, citat de News.ro.

“Toată lumea suspectează că o astfel de tragedie nu a fost numai o chestiune de destin”, a spus procurorul general din Rieti, Giuseppe Saieva, care conduce investigația. “Datoria noastră este să verificăm dacă a fost vorba și de o responsabilitate, o culpă umană”, a adăugat el.

Urmărește-ne și pe Google News

Ancheta se va concentra în special pe școala primară Romolo Capranica, din Amatrice. Aceasta a fost inaugurată în 2012, după ce a fost reconstruită de un consorțiu, Valori Scarl, care a câștigat un contract al Consiliului Local din Amatrice în valoare de 700.000 de euro. Una dintre prevederile contractului era implementarea standardelor de siguranță anticutremur, potrivit surselor judiciare.

Clădirea s-a prăbușit în timpul seismului de miercuri, ce a avut magnitudinea 6.

Guvernul caută soluții pentru clădirile cu risc seismic CITEȘTE ȘI Guvernul caută soluții pentru clădirile cu risc seismic

În vizorul magistraților se află și lucrările de consolidare a clopotniței bisericii din Accumoli, o localitate din apropiere de Amatrice, unde a fost localizat epicentrul

Aceasta ar fi fost renovată pentru a respecta standardele anti-seism din fonduri publice obținute de Dioceza Catolică din Rieti după seismul puternic ce a afectat centrul Italiei în 1997.

Între timp, ofițeri de poliție păzesc ruinele rămase din Primăria din Amatrice, pentru a împiedica suspecții să sustragă dosare municipale care să arate ce companii au primit contracte publice.

De asemenea, procurorul general a anunțat că proprietarii de case care au angajat companii ce au ignorat codul de construcții în vigoare pot primi compensații. Însă cei care au făcut renovări majore sau au construit extensii ale locuințelor fără a respecta standardele antiseismice pot fi urmăriți în justiție pentru că au provocat moartea unor membri ai familiei.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei. Cele mai multe dintre cele peste 290 de persoane moarte și dintre sutele de oameni răniți sunt turiști aflați în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
cutremur
autorități
firme
construcții
sancțiuni