Finlanda, afectată de un val de căldură marină neobișnuit

Finlanda, afectată de un val de căldură marină neobișnuit
scris 24 sep 2024

Finlanda se confruntă de două luni cu un val de căldură marină neobișnuit, cu temperaturi ale apei care ajung până la cinci grade peste medie în unele regiuni, a declarato expertă în domeniul marin citată de AFP.

Aceste temperaturi persistă de câteva săptămâni de-a lungul coastelor Mării Baltice, a explicat Veera Haapaniemi, specialist marin la Institutul meteorologic finlandez (FMI). „Asistăm la o perioadă excepțional de caldă în Marea Baltică”, a menționat ea.

Urmărește-ne și pe Google News
Retailerul care a lansat extinderea agresivă în România sub brandul Froo, pe cale să devină unul dintre cele mai mari IPO ale Poloniei CITEȘTE ȘI Retailerul care a lansat extinderea agresivă în România sub brandul Froo, pe cale să devină unul dintre cele mai mari IPO ale Poloniei

Potrivit institutului meteorologic, temperaturile înregistrate în Golful Finlandei, în sudul țării, au depășit cu 4° până la 5°C media temperaturilor în septembrie.

„Astăzi am măsurat 17°C în Golful Finlandei, în timp ce temperatura normală pentru aceasta perioadă a anului este de aproximativ 13°C”, a spus Haapaniemi.

Marea Baltică este înconjurată de Germania, Polonia, Rusia, Finlanda, Suedia și țările Baltice.

Se știe că apele relativ puțin adânci ale mării sunt extrem de sensibile la schimbările de mediu și climatice și s-au încălzit deja de două ori mai repede decât oceanele în general.

Întreaga Mare Baltică a cunoscut valuri de căldură marină în această vară, a afirmat Veera Haapaniemi.

Hoții de cupru devastează stații de încărcare a mașinilor electrice CITEȘTE ȘI Hoții de cupru devastează stații de încărcare a mașinilor electrice

În Golful Finlandei, valul de căldură stagnează de 50 de zile, în timp ce temperaturile sunt neobișnuit de ridicate de mai bine de trei săptămâni, de-a lungul celorlalte zone de coastă ale țării.

„Aceste tipuri de evenimente meteorologice extreme ar urma să devină mai frecvente și mai puternice din cauza schimbărilor climatice”, a apreciat Haapaniemi, adăugând că un val de căldură care a durat aproximativ 20 de zile a avut loc și la începutul verii.

„Temperaturile excepționale au desigur un impact asupra ecosistemelor marine”, a adăugat ea.

Datele de referință ale Institutului meteorologic finlandez se bazează pe temperaturile mării înregistrate între 1991 și 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
finlanda
caldura