Falimentul City Insurance dublează ritmul de creștere a pieței asigurărilor. Afacerile companiilor vor atinge cel mai bun rezultat din ultimii 32 de ani

Falimentul City Insurance dublează ritmul de creștere a pieței asigurărilor. Afacerile companiilor vor atinge cel mai bun rezultat din ultimii 32 de ani
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 6 ian 2023

Falimentul City Insurance, fostul lider al pieței asigurărilor, a avut ca principal efect dublarea ritmului de creștere a volumului de prime subscrise de jucătorii de profil, pe fondul avansului puternic al tarifelor RCA. Astfel, dacă în primele 9 luni din 2021 piața a urcat cu aproximativ 15%, în perioada similară a anului trecut avansul era deja de 28%, la 13,4 miliarde de lei. Este cel mai bun rezultat al industriei din ultimii 32 ani și, cel mai probabil, subscrierile vor depăși pragul de 16 miliarde de lei pentru întregul an 2022, relevă date analizate de Profit.ro.

Mai multe cifre privind dinamica pieței asigurărilor în perioda ianuarie - septembrie 2022 sunt disponibile AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

Ce a adus 2022

Unilink Polonia a finalizat preluarea a 80% din acțiunile Safety Broker, cel mai mare intermediar local

Unilink, cel mai mare broker din Polonia, a preluat 80% din acțiunile Safety Broker, operațiunea având ca obiectiv construirea celei mai mari platforme de vânzări de asigurări din Europa Centrală și de Est.

Ulterior, în primăvară, Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția.

Cora România pierde procesul pentru amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut CITEȘTE ȘI Cora România pierde procesul pentru amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut

Noi jucători în piață - Hellas Direct și Eazy

Sacha Dragic, fondatorul Superbet, unul dintre cei mai mari operatori de jocuri de noroc din România, și-a extins portofoliul de investiții în zona asigurărilor și a investit, prin vehiculul său D Craig Holding, în primul insurtech din România și din Europa Centrală și de Est, proiectul fiind anunțat în premieră de Profit.ro în luna iulie 2022.

Noul jucător, Eazy Asigurări, va fi condus de Dan Filip, cu experiență în România și Olanda, fost director financiar în cadrul NN România și Head of Actuarial Casf-Flow Modelling la NN Rotterdam, la fel cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu.

Președintele CA va fi Theodor Alexandrescu. El revine în România după opt ani petrecuți în Emiratele Arabe, unde a fost, pe rând, director în cadrul Zurich Insurance Company și Senior Vice President & CEO Metlife Gulf, respectiv Senior Vice President & EMEA Head of Retail în cadrul Metlife. Mai multe detalii AICI.

Al doilea jucător care a intrat pe piața locală a fost Hellas Direct, companie privată de asigurări online cu operațiuni în Grecia și Cipru. Mai multe detalii AICI.

La finele anului 2021, compania franceză de asigurări Axeria, având în spate Watford Insurance Company Europe (Watford Insurance), care a încetat subscrierile pe piața RCA din România din 1 septembrie 2020, după aproximativ 2 ani de business, a intrat în România, confirmând astfel informațiile anunțate anterior de Profit.ro. Mai multe detalii AICI.

Axeria deținea o cotă de 5,58% din piața asigurărilor RCA, conform datelor ASF pentru perioada ianuarie - septembrie 2022.

Profit Financial.forum - ASF: Componenta RCA are o semnificativă din piața de profil și este normal să fie în topul priorităților legislative și de reglementare ale ASF CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - ASF: Componenta RCA are o semnificativă din piața de profil și este normal să fie în topul priorităților legislative și de reglementare ale ASF

După finalizarea achiziției Gothaer Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări anunță obiectivul pentru anul 2025

În noiembrie 2021, Allianz-Țiriac Asigurări a primit avizul din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni al Gothaer Asigurări Reasigurări.

Conform unui document analizat de Profit.ro, referitor la preluarea operațiunilor Gothaer în România, subsidiara locală a grupului german Allianz are ca obiectiv, până la finele anului 2025, depășirea pragului de 3 miliarde de lei venituri din prime subscrise, de la 2,035 miliarde de lei în 2021.

"Strategia de dezvoltare a Allianz-Țiriac pe termen lung țintește un portofoliu de asigurări de peste 3 miliarde de lei prime brute subscrise, care să deservească peste 1,6 milioane de clienți până în 2025 (de la peste 1 milion la finele anului 2021 - n.r.). În cadrul acestui plan de dezvoltare sunt prevăzute atât măsuri pentru o creștere organică, cât și pentru o crește anorganică. Allianz-Țiriac Unit Asigurări (fosta Gothaer Asigurări - n.r.) este o societate care activează în domeniul asigurărilor, care a fost achiziționată în proporție de 100% de grupul Allianz, respectiv o participație de 99,9987% din capitalul social al Allianz-Țiriac Unit a fost achiziționat de către Allianz-Țiriac Asigurări, la prețul de 342.864,35 euro și o participație de 0,0013% de către Allianz Holdingeins GmbH, la prețul de 11,31 euro", conform documentului analizat de Profit.ro.

Signal Iduna a finalizat preluarea operațiunilor Ergo din România, controlată de gigantul MunichRe

În luna mai, compania de asigurări Signal Iduna Asigurare Reasigurare a finalizat achiziționarea ERGO Asigurări și ERGO Asigurări de Viață, începând procesul de integrare a celor două companii.

ERGO Asigurări de Viață va urma etapele unui proces complex de fuziune estimat a se finaliza în prima parte a anului 2023.

Un ex-director executiv din fostul grup Telekom România câștigă în primă instanță CITEȘTE ȘI Un ex-director executiv din fostul grup Telekom România câștigă în primă instanță

Consiliul Concurenței sancționează sectorul asigurărilor

După patru ani de la ultima sancțiune aplicată sectorului asigurărilor, în decembrie 2018, Consiliul Concurenței a revenit și a anunțat noi amenzi pentru jucătorii din această industrie.

Astfel, instituția a sancționat Generali SpA UK Branch, Generali România, Omniasig VIG și AON România cu amenzi totale în sumă de 15.120.582 lei pentru că ar fi încheiat înțelegeri anticoncurențiale pe piața asigurărilor de aviație din România.

Amenzile au fost aplicate în urma unei investigații, în urma căreia autoritatea de concurență a constatat că AON România Broker de Asigurare Reasigurare, Assicurazioni Generali SpA UK Branch, Generali România Asigurare Reasigurare și Omniasig Vienna Insurance Group s-ar fi înțeles și ar fi intrat într-un acord de cooperare ce viza piața asigurărilor de aviație pentru clienții mari din România.

Practic, prin realizarea acestui acord, companiile și-ar fi împărțit clienții mari în patru licitații organizate de aceștia (ROMATSA, Compania Națională Aeroporturi București - CNAB și Romaero), în acest fel eliminând concurența dintre ele, susține autoritatea.

Mai multe detalii AICI.

La numai o zi de la primul set de sancțiuni, autoritatea de concurență a făcut publică sancționarea unui număr de 65 de companii și o asociație cu amenzi totale în valoare de peste 130 milioane de lei, cu acuzația de participare la o înțelegere pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România.

56 dintre companiile sancționate sunt sau au fost membre ale Asociației Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN și desfășoară, printre altele, activități de reparare a autovehiculelor.

Consiliul Concurenței a constatat, în urma unei investigații, că acestea și-ar fi coordonat comportamentul comercial, prin intermediul ACODAREN, convenind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare. În acest fel, acestea ar fi eliminat concurența între ele.

Aceste acțiuni ar fi fost susținute, consolidate și amplificate de comportamentul și acțiunile săvârșite de Renault Commercial Roumanie, RCI Broker de Asigurare - 342.039 lei și societățile de asigurare Allianz-Țiriac Asigurări - 54.320.141 lei, Omniasig Vienna Insurance Group - 11.161.986 lei, Groupama Asigurări - 10.487.072 lei, Uniqa Asigurări - 2.069.420 lei, Asirom Vienna Insurance Group - 4.178.638 lei, Euroins România - 11.373.240 lei și Astra Asigurări (societate în faliment) - 45.671 lei, participarea acestora conferind înțelegerii o amploare mai mare decât dacă ar fi rămas limitată doar la coordonarea comportamentului reparatorilor, susține autoritatea.

Lista sancțiunilor este disponibilă AICI.

Kaufland, din nou amendată pentru GDPR. Acum, pentru că ar fi permis accesul unui angajat în camera de monitorizare, care a captat, cu telefonul personal mobil, imagini ale înregistrărilor video ce rulau și le-a transmis prin WhatsApp unui terț CITEȘTE ȘI Kaufland, din nou amendată pentru GDPR. Acum, pentru că ar fi permis accesul unui angajat în camera de monitorizare, care a captat, cu telefonul personal mobil, imagini ale înregistrărilor video ce rulau și le-a transmis prin WhatsApp unui terț

Euroins România, campioana amenzilor ASF

Euroins România, parte a grupului bulgar Eurohold și locul trei în ierarhia de profil, a primit cele mai multe amenzi în cursul acestui an de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, motivele fiind nerespectarea legislației de profil în privința dosarelor de daună și rezervelor tehnice. În total, sancțiunile au însumat 5,25 milioane de lei.
 
Mai multe detalii despre amenzi AICI, AICI, AICI și AICI.
 
Instituția a aplicat amenzi și altor asigurători, cum ar fi Grawe România, ABC Asigurări sau UNIQA Asigurări.
 
Millenium Broker a făcut primul pas către listarea la bursă

În toamnă, Millenium Insurance Broker (MIB), al cărui acționar principal este grupul Autonom, controlat de frații Marius și Dan Ștefan, a realizat un plasament privat în vederea listării pe piața Aero a Bursei de Valori din București (BVB). Peste 40 de investitori au cumpărat acțiuni reprezentând 20% din capitalul social. În urma operațiunii, brokerul a fost capitalizat cu suma 4.171.044 lei, bani care vor fi folosiți pentru dezvoltare.

Următorul pas va fi listarea propriu-zisă a titlurilor, conform datelor Profit.ro.

În prezent, pe segmentul brokerajului în asigurări, la cota BVB sunt listate doar acțiunile Transilvania Broker.

Ambii brokeri sunt prezenți în clasamentul primilor 10 intermediari de profil.

Pilonul II de pensii poate încheia 2022 pe minus în privința randamentului, pentru prima dată de la debutul sistemului CITEȘTE ȘI Pilonul II de pensii poate încheia 2022 pe minus în privința randamentului, pentru prima dată de la debutul sistemului

Cauzele falimentului City Insurance

Vânzarea polițelor sub tariful notificat, lipsa demersurilor pentru recuperarea creanțelor de la reasigurători, neplata la timp a daunelor, pierderi constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia, nerecuperarea creanțelor în regrese și împrumuturi fără substanță economică în valoare de 125 milioane de euro reprezintă principalele motive care au condus la intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider al pieței asigurărilor, potrivit datelor prezentate de lichidatorul judiciar al companiei. Mai multe detalii AICI.

FGA are nevoie de mai mulți bani pentru acoperirea falimentului City Insurance

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis de două ori în cursul anului trecut, de la 1% la 2,5% și de la 2,5% la 4%, majorarea cotei de contribuție la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în vederea asigurării resurselor necesare pentru efectuarea plăților către creditorii de asigurări, în contextul excepțional generat de intrarea în faliment a societății City Insurance, fostul lider al pieței de profil. Mai multe detalii AICI.

Potrivit datelor FGA, instituția a efectuat plăți în sumă de 588,9 milioane de lei către păgubiții City Insurance, acoperind astfel peste 62.000 de cereri de plată avizate până la jumatatea lunii decembrie 2022.

Asigurătorii și brokerii, mai profitabili

Mulți ani la rând, sectorul asigurărilor a consemnat un rezultat net negativ (diferența dintre profituri și pierderi). Încet-încet, sub presiunea acționarilor, managementul executiv al companiilor a reușit să controleze mai bine cheltuielile cu daunele și, pe fondul creșterii tarifelor la polițe, în special RCA, să obțină o rată combinată a daunei subunitară și, implicit, intrarea pe profit sau majorarea semnificativă a acestuia.

Astfel, conform datelor ASF, la nivelul întregii piețe de asigurări, rezultatul net al activității din semestrul I 2022 a fost unul pozitiv, profitul net total având valoarea de 459,73 milioane de lei, de la 126,7 milioane de lei în iunie 2021. Mai multe detalii AICI.

La nivelul anului 2021, piața locală de asigurări a consemnat un câștig net de 343,5 milioane de lei, de la un rezultat net pozitiv de 61,4 milioane de lei în 2020, conform datelor analizate de Profit.ro. În intervalul 2006 - 2015, industria de profil a fost pe minus în fiecare an și a cumulat pierderi de peste 3 miliarde de lei, cu un vârf de 1,15 miliarde de lei în 2013. Rezultatul net al industriei (diferența dintre suma profiturilor și suma pierderilor) a revenit pe plus în 2016 și s-a menținut pozitiv și în anii 2017 - 2019.

Mai multe detalii AICI.

Și brokerii au devenit mai profitabili, pe fondul avansului constant al ponderii în volumul primelor subscrise de asigurători, la aproape 70% în 2021, fapt ce a condus la avansul veniturilor din comisioane la 1,65 miliarde de lei, de la 1,3 miliarde de lei în 2020 și sub un miliard de lei în 2018.

În acest context, rezultatul net (diferența dintre profituri și pierderi) al primilor 100 de brokeri după cota de piață a urcat în perioada 2018 - 2021 cu 66,5%, de la 184,9 milioane de lei la 307,9 milioane de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. În 2020, acest indicator s-a situat la 246,5 milioane de lei.

Mai multe detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurari
retrospectiva