Autoritățile române au primit, pe data de 9 iunie 2016, o scrisoare prin care partea turcă se arată deschisă să deblocheze importurile de bovine vii din România, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.
”În urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu omologul său turc, Faruk Çelik, precum și a diligențelor întreprinse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituția similară din Turcia, autoritățile române au primit, în data de 9 iunie 2016, o scrisoare prin care partea turcă se arată deschisă să deblocheze importurile de bovine vii din România. Menționăm că negocierile purtate de miniștrii agriculturii din România și Turcia s-au derulat, mai cu seama, în Marja Conferinței Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, care a avut loc în Turcia (Antalya), în perioada 3-5 mai 2016”, potrivit sursei citate.
În perioada imediat următoare, ANSVSA și autoritatea veterinară turcă vor perfecta condițiile de certificare.
CITEȘTE ȘI Rusia înăsprește controalele asupra produselor alimentare importate din TurciaLa 1 decembrie 2015, în România erau 2,092 milioane de bovine, cu 1,1% (+23.500) mai mult față de efectivele înregistrate la 1 decembrie 2014, potrivit datelor INS. La nivelul Uniunii Europene, România se situează pe locul 10 (din 28 de state) după numărul de bovine.
În 2014, a fost reluat și exportul de caprine și ovine către Turcia, după o perioadă de trei ani în care acestea au fost oprite din cauza suspiciunilor legate de boală.
Turcia este unul dintre marii consumatori de produse din carne de vită, oaie sau capră, cu un cosum de 3,9 kilograme de carne de oaie per capita și 8,9 kilograme de carne de vită per capita, potrivit statisticilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) din 2015.
Statisticile OCDE mai arată că anul trecut, în total, consumul de carne de vită în Turcia a reprezentat 974.000 de tone. La nivelul UE (28 de state), consumul de carne de cită a fost anul trecut de 7,38 milioane de tone.