Președintele Iohannis va semna astăzi, efectiv, decretul privind instituirea stării de urgență, în contextul coronavirus. Deși starea de urgență conferă autorităților atribuții ample, inclusiv pentru restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale, reprezentanții Guvernului, inclusiv premierul Ludovic Orban, au asigurat că vor fi luate doar măsurile necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Oamenii de afaceri așteaptă la rândul lor un puternic sprijin din partea Guvernului. Surse avizate spun însă pentru Profit.ro că veștile pregătite la acest moment pentru ei nu sunt atât de bune pe cât și-ar dori.
Astfel, Guvernul nu este dispus, la acest moment, să scutească firmele de taxele pe salarii și de plata impozitelor pentru o perioadă de câteva luni, așa cum a solicitat mediul de afaceri, în condițiile în care agențiile de turism, hotelurile și restaurantele, dar și multe business-uri din alte domenii au avut încasări către zero în ultimele săptămâni și au început să fie închise.
Surse avizate au transmis pentru Profit.ro că, la acest moment, Executivul vrea, cel mult, să amâne plata acestor taxe timp de câteva luni.
"Guvernul nu va acorda scutiri de taxe și impozite pentru firme, pentru că autoritățile au nevoie de bani pentru salarii și sănătate. Se va veni cu prorogare, adică o amânare pentru câteva luni a plății acestor taxe, nu cu anularea lor pentru câteva luni. Toată industria turismului are încasări aproape zero în ultimele două săptămâni, dar cheltuielile fixe rămân, așa că dacă firmele nu sunt scutite efectiv de taxe și impozite pentru cel puțin trei luni, vor intra în insolvență. O amânare a plății acestor taxe și impozite, așa cum a propus Guvernul, înseamnă doar o prelungire a agoniei firmelor și o amânare a falimentului", au declarat pentru Profit.ro sursele citate.
"Prin protejarea companiilor românești, statul protejează și românii, iar singura soluție este scutirea de taxe și, eventual, susținerea plății de către stat a unei părți din salariul acestora, chiar dacă pentru asta ar trebui să se împrumute și să crească deficitul. Altfel, la final, statul o să piardă de zece ori mai mult, pentru că nu va mai încasa nimic de la firmele falimentare și se va vedea pus și în postura de a plăti șomaj pentru cel puțin câteva sute de mii de angajați ai acestor companii. Guvernul încă mai poate face parteneriate cu fimele, dar dacă mai întârzie mult, nu va mai avea cu cine", afirmă reprezentanți ai mediului de afaceri.
În acest timp, însă, Guvernul pregătește și alte măsuri, permise de starea de urgență.
De exemplu, printre măsurile pe care le aduce starea de urgență se numără introducerea de proceduri de achiziții rapide, prin negociere directă, precum și întărirea direcțiilor de sănătate publică, a structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacității spitalelor de a primi pacienți și de a furniza serviciile de sănătate. De asemenea, Guvernul a pregătit și măsuri în domeniul economic, de susținerea companiilor afectate și a angajaților de la aceste companii. Orban a transmis că sunt posibile și măsuri cum ar fi plafonarea unor prețuri, cum sunt cele la medicamente, dezinfectanți și echipamente de protecție, dar și eventuale rechiziții, cum ar fi spații de carantină. Premierul a mai făcut referire și la posibilitatea ca la un moment dat să existe "unele restricții care nu sunt prevăzute în momentul de față", fără să furnizeze alte detalii.
O formă finală a decretului prezidențial va cuprinde toate măsurile care pot fi luate de Guvern.
"Legat de starea de urgență, sigur că va exista o formă finală a decretului prezidențial, care va cuprinde toate măsurile care se iau. Eu am prezentat câteva măsuri pe care în mod cert le vom lua. De asemenea, propunerile noastre sunt și legate de măsuri în domeniul economic, de susținerea companiilor care sunt afectate de această criză, de asemenea, măsuri de susținere a angajaților de la aceste companii. Din câte știu, există și posibilitatea unor rechiziții. Dacă vom avea nevoie de spații de carantină, se poate apela la astfel de rechiziții, de asemenea, există posibilitatea de a exista la un moment dat anumite restricții, dar din câte știu eu, ele nu sunt prevăzute în momentul de față. Sigur că forma finală a decretului va fi prezentată de președintele României", a declarat premierul, duminică seara, într-o conferință de presă.
CITEȘTE ȘI LISTA măsurilor excepționale dispuse de state europene pentru a limita răspândirea coronavirusuluiOrban a afirmat că, la solicitarea președintelui Iohannis, că a cerut fiecărui ministru care are nevoie de măsuri speciale care să fie introduse în planul de măsuri aferente decretului prezidențial prin care se instituie starea de urgență, să îi transmită aceste măsuri.
"Vreau să încredințez cetățenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare. Am să vă dau numai câteva exemple. Se știe că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanțe, de medicamente, echipamente de protecție, pentru care există în momentul de față o dificultate foarte mare în obținerea lor, datorită cererii crescute din partea tuturor statelor pentru astfel de materiale. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obținem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcționarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus. De asemenea, avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei: întărirea direcțiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacității spitalelor de a primi pacienți și de a furniza serviciile de sănătate, care sunt absolut necesare. De asemenea, o altă măsură care este posibilă a fi luată - sigur, va fi luată numai după un studiu foarte atent - este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente și la astfel de produse, care sunt foarte căutate în momentul de față, pentru a nu permite o speculă cu aceste produse și există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, cum sunt mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide și alte categorii de produse. Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgență va fi o măsură pe care noi o vom considera absolut necesară și vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate în cadrul stării de urgență", a spus premierul.
”Dacă această măsură de natură fiscală va fi luată, va fi sub foma unui credit fiscal, și anume vor fi scutiri de 3-4 luni de la plata anumitor categorii de taxe, urmând să nu sufere dobânzi și penalități și să fie reeșalonată după ce trece criza, plata acestor datorii la buget”, a spus Orban.
Într-un mesaj separat, vicepremierul Raluca Turcan a transmis că Guvernul impune starea de urgență doar pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor nocive în cazul coronavirusului și că nu vor fi aplicate toate măsurile posibile în starea de urgență.
"Nu se raționalizează alimentele! Acest scenariu este imposibil. Vom avea posibilitatea de a aloca mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. Românii nu vor rămâne fără apă, căldură, supermarketurile și farmaciile nu se vor închide. Serviciile esențiale pentru fiecare dintre noi vor fi asigurate în continuare", a declarat Turcan.
CITEȘTE ȘI LISTA propunerilor de măsuri cerute Guvernului și BNR de oamenii de afaceri"Pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare (de astăzi, n.r.). Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus", a declarat, sâmbătă, Iohannis.
Conform legii, starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre. Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu excepția drepturilor omului și libertăților fundamentale, numai în măsura în care situația o cere și cu respectarea Constituției. Procedura permite statului inclusiv să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice, să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute, precum și să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate.
Starea de urgență survine în contextul în care numărul persoanelor infectate cu virusul COVID – 19 a ajuns la circa 140 duminică seara. Dintre cei 139 de cetățeni care au contactat virusul, nouă au fost declarați vindecați și au fost externați.
Trebuie precizat că prima ședință de guvern de la instituirea stării de urgență este programată pentru miercuri.
CITEȘTE ȘI Orban: Plata anumitor obligații fiscale pentru firme - posibil să fie amânată 3-4 luni, fără dobânzi și penalitățiMediul de afaceri și promisiunile Guvernului
Reprezentanți ai mediului de afaceri au cerut în ultima perioadă Guvernului să adopte măsuri pentru a susține companiile și angajații în această perioadă dificilă.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, la finele săptămânii trecute, că economia României ar putea avea nevoie, dacă ultimele estimări privind creșterea economică în Uniunea Europeană se adeveresc, de un pachet substanțial de resurse financiare, de cel puțin 1% din PIB.
În acest moment, unele bănci au început să anunțe deja măsuri pentru a veni în sprijinul clienților. Astfel, CEC Bank este prima bancă din România care va anunța, la începutul săptămânii viitoare, suspendarea plății ratelor la toate creditele, timp de o lună, pentru toți clienții persoane fizice, potrivit surselor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Orban: Vom încerca să plătim mai repede pensiile virate prin bănciCe prevede starea de urgență pentru cei care nu-și pot achita facturile
"Conducătorii autorităților publice și administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură și alimentație, alimentare cu apă, comunicații și transporturi au obligația de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esențiale pentru populație și pentru forțele destinate apărării", prevede OUG nr. 1/1999 privind regimul stărilor de asediu și de urgență.
Școlile rămân închise, unii părinți primesc bani dacă stau acasă cu copii în această perioadă
Există însă o limită: părintele nu poate încasa mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ce părinte poate sta acasă când școlile sunt închise și câți bani va primi poate fi văzut AICI.