Statul a inclus în proiectul de buget pe 2018 suma de 170 milioane de lei necesară majorării capitalului social al Poștei Române, relevă documentele aferente bugetului, obținute de Profit.ro. Acceași sumă a fost însă prevăzută și în bugetul pentru acest an.
UPDATE ora 21.12 Informațiile au fost confirmate, documentul fiind prezentat de sindicate și atribuit Ministerului Finanțelor
UPDATE ora 21.57 Documentul a fost publicat și pe site-ul Ministerului Finanțelor
Operatorul poștal național este controlat de Ministerul Comunicațiilor – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.
La începutul lunii septembrie, Ministerul Comunicațiilor a anunțat că Deloitte Romania va furniza servicii de consultanță pentru identificarea soluțiilor în vederea majorării capitalului social al Poștei Române.
“Ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova a semnat, luni, împreună cu Lars Wiechen, partener-coordonator al departamentului de Consultanță Financiară Deloitte, un contract de consultanță prin care firma urmează să găsească soluții pentru realizarea unei majorări de capital la Poșta Română. Deloitte va realiza analiza de piață care va arăta dacă statul român poate să capitalizeze Poșta Română cu suma prevăzută în bugetul de stat (...)”, se arăta într-un comunicat al ministerului remis Profit.ro în data de 4 septembrie.
Potrivit caietului de sarcini, Deloitte va evalua dacă statul, în calitate de acționar la Poșta Română, va acorda prin infuzia de capital un avantaj acestei companii, prin faptul că nu ar acționa ca un operator economic privat în economia de piață în aceea ce privește infuzia de capital.
Ulterior, la 2 noiembrie, ministerul a anunțat că testul investitorului privat prudent privind o posibilă majorare de capital social al Poștei Române a fost evaluat pozitiv de către Deloitte, fapt ce permite inițierea demersurilor pentru realizarea unei infuzii de capital de 170 milioane de lei.
Cinci zile mai târziu, MCSI a anunțat că firma de avocatură Bohâlțeanu și Asociații va furniza servicii de consultanță juridică și financiară în contextul operațiunii de majorare a capitalului social al operatorului poștal național.
CITEȘTE ȘI Franța ia măsuri pentru reducerea birocrației. Companiile care nu-și vor plăti impozitele din greșeală nu vor fi penalizate“Firma selectată în urma depunerilor de oferte este SCA Bohâlțeanu și Asociații. Aceasta urmează să analizeze metoda prin care va fi făcută majorarea capitalului social. Concret, firma câștigătoare va analiza impactul majorării de capital prin metodele prevăzute de Legea 31/1990”, se arăta într-un comunicat al MCSI remis Profit.ro în data de 7 noiembrie.
În funcție de rezultatul analizei, soluția identificată trebuie discutată și agreată cu Fondul Proprietatea, pentru ca decizia Adunării Generale Extraordinară a Acționarilor (AGEA) să nu poată fi contestată în instanță și pentru a evita întârzieri nejustificate față de calendarul stabilit în implementarea operațiunii de majorare a capitalului, se mai spunea în comunicat.
“Fondul Proprietatea, acționarul minoritar, nu și-a manifestat intenția de a participa la capitalizare alături de minister deși, în toate comunicările pe care cei doi parteneri le-au avut Fondul Proprietatea a susținut importanța capitalizării CNPR”, se menționa în comunicatul din 7 noiembrie.
Cu afaceri anuale de peste un miliard de lei, Poșta Română este cel mai mare jucător local de profil, cu peste 24.000 de abgajați și aproximativ 5.600 de unități teritoriale.