DNA Ploiești a solicitat și primit de la Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) documentele instituției cu privire la un proiect de 61 milioane de lei câștigat, în decembrie 2014, de un consorțiu condus de UTI Grup, din care au mai făcut parte Ymens Teamnet, C.P. Consultant Services, Siveco Romania și Romsys.
“Documentele solicitate de DNA Ploiești au fost transmise marți, 29 martie 2016, și se referă la documentele specifice activității de licitație și implementare a proiectelor finanțate din fonduri structurale”, se arată într-un răspuns al MCSI, remis la solicitarea Profit.ro.
Potrivit ministerului, DNA Ploiești nu a motivat în mod expres solicitarea documentelor referitoare la o anumită companie.
UTI Grup este deținută de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, care, în decembrie 2015, a fost trimis în judecată sub acuzația de dare de mită, fiindu-i sechestrate mai multe proprietăți.
El este acuzat de faptul că a fost de acord să-i plătească mită primarului municipiului Iași, Gheorghe Nichita, 10% din valoarea unui contract de management al traficului, finanțat din fonduri europene.
Ymens Teamnet este parte a grupului de firme Teamnet, aflat în proprietatea deputatului Sebastian Ghiță până la mijloculul anului 2012, când, potrivit declarației parlamentarului, a vândut toate acțiunile firmelor pe care le controla.
Deputatul a fost convocat săptămâna trecută la sediul DNA Ploiești într-un dosar penal, al patrulea, pentru dare de mită, șantaj, folosire de informații care nu sunt destinate publicității sau cumpărare de influență.
CITEȘTE ȘI Tribunalul București a decis intrarea în faliment a clubului Oțelul GalațiProiectul pentru care DNA Ploiești a solicitat MCSI documente a fost inițiat și pus în practică de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) București, instituție aflată sub coordonarea MCSI.
Licitația a început în aprilie 2014 și a fost atribuită opt luni mai târziu, pentru suma de 61 milioane de lei, fără TVA, de la un estimat de 61,3 milioane de lei, fără TVA. Cea mai mare parte a finanțării, peste 80%, a fost acoperită din fonduri europene nerambursabile.
Finalizat în octombrie 2015, proiectul a urmărit achiziționarea unei infrastructuri hardware și software, a serviciilor pentru pregătirea și managementul proiectului, precum și a serviciilor de dezvoltare și realizare a unei platforme de cloud computing.
Prin cloud computing se înțelege o rețea de calcul de date bazată pe o infrastructură virtuală, care poate fi localizată oriunde și poate fi utilizată prin intermediul unui aplicații de acces la internet (browser web), fără a instala nici un alt program software.
CITEȘTE ȘI ANAF susține că formularul de TVA s-a simplificat și are "o formă generală mult mai scurtă", după ce mediul privat a spus că e mai complicat"Obiectivul general al proiectului îl constituie modernizarea, dezvoltarea și eficientizarea serviciilor publice oferite către cetățeni prin intermediul unei infrastructuri de tip cloud computing, care să eficientizeze achiziția și utilizarea echipamentelor și serviciilor IT&C la nivelul instituțiilor publice, să sporească transparența activității instituțiilor publice și să faciliteze interoperabilitatea între serviciile electronice publice", se arată în caietul de sarcini al licitației.
La licitație s-a înscris un consorțiu condus de Star Storage, alături de Indra Systemas (Spania), Civitas Systems, Regia Autonomă RASIROM, European Funds Invest Softline International și Swift Instal Construct.
Legat de platforma ICIPRO, ministerul spune că va elabora o strategie națională privind utilizarea serviciilor cloud computing în sistemele informatice implementate în instituțiile publice din România.
“Întrucât ICI este în coordonarea ministerului, experiența specialiștilor institutului dobândită în implementarea sistemului cloud computing în cadrul proiectului ICIPRO va fi valorificată prin participarea la elaborarea strategiei. Proiectul ICIPRO este al institutului, iar modul de îndeplinire a obiectivelor și indicatorilor prevăzuți în proiect este responsabilitatea institutului, așa cum prevede cadrul legislativ de implementare și urmărire a proiectelor finanțate din fonduri structurale”, se mai spune în răspunsul MCSI.
Potrivit datelor ICI, un număr de peste 40 de instituții ale statului au fost invitate să utilizeze noua platformă a institutului, cu aproximativ 20 dintre acestea fiind deja semnate protocoale de colaborare.
CITEȘTE ȘI Băncile vor raporta toate conturile la Fisc pe un format mai complex, de la 1 iulie, în loc de 1 apriliePrintre acestea se numără Consiliul Județean Vaslui (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), Academia Oamenilor de Știință din România, Biblioteca Centrală Universitară din București, Primăria Municipiului Câmpulung și Institutul Național de Studii și Cercetări pentru Comunicații (INSCC) București.
“Timp de cinci ani, beneficiarii serviciilor furnizate de ICI prin noua platformă nu vor achita niciun ban. Aceasta a fost cerința impusă de Uniunea Europeană pentru a obține fondurile nerambursabile”, a declarat directorul științific al ICI, Neculai Andrei, în conferința dedicată inaugurării proiectului din 23 octombrie 2015.
Platforma ICI include 148 de servere și o capacitate de stocare de 340 TB (340.000 GB).
Înființat în anul 1970, ICI este principalul institut de cercetare-dezvoltare din România în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor.