EXCLUSIV Orange România va prelua licența 2K Telecom pentru internet de bandă largă. ANCOM analizează operațiunea

EXCLUSIV Orange România va prelua licența 2K Telecom pentru internet de bandă largă. ANCOM analizează operațiunea
scris 21 aug 2018

Orange România va prelua licențele de telecomunicații ale 2K Telecom, prin intermediul cărora pot fi furnizate servicii de transmisii de date și acces la internet pe suport radio de bandă largă, au declarat pentru Profit.ro surse din piața telecom. Liderul pieței locale de telefonie mobilă, care acum așteaptă avizul operațiunii de la autoritatea de reglementare (ANCOM), va plăti aproape 3 milioane de euro pentru licențe.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Licitația pentru cesionarea unor drepturi de utilizare a frecvențelor radio pentru furnizarea de rețele publice și de servicii de comunicații electronice FX-CFM 03/2015 și a drepturilor de utilizare a resurselor de numerotație a avut loc la data de 14 august 2018. Licitația a început de la 944.000 de euro și a crescut cu 80 de pași. Valoarea unui pas în această licitație a fost de 25.000 de euro, iar prețul final este de 2.944.000 de euro. Procedural, urmează ca în termenul prevăzut de lege, ANCOM să emită acordul prealabil asupra cesiunii. La acest moment, licitația este câștigată sub condiția suspensivă a obținerii acordului din partea ANCOM”, a declarat pentru Profit.ro Aurel Podariu, senior partner CITR și manager echipă București, administratorul judiciar al 2K Telecom.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform informațiilor Profit.ro, licitația a fost câștigată de Orange.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Orange România nu au dorit să comenteze.

CITEȘTE ȘI Decizie pentru Orange România: să șteargă datele cu caracter personal colectate fără avizul clienților. Operatorul contestă

2K Telecom deține o licență de utilizare a frecvențelor radio în banda 3.410 – 3.600 MHz, valabilă pentru o perioada de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2016, obținută în urma unei procedurii de selecție organizată de autoritatea de reglementare în anul 2015, potrivit datelor ANCOM transmise Profit.ro. Compania a plătit 740.100 euro.

Cele două licențe (pentru utilizare frecvențe radio și resurse de numerotație) au fost evaluate la 996.000 euro, preț de piață, conform datelor publicate de Profit.ro la începutul acestui an. La preț de lichidare, evaluarea scade la 747.000 euro.

De asemenea, compania mai deține și 5 licențe de utilizare a frecvențelor radio (5 multiplexuri regionale – 4 în București și unul în Pitești) pentru furnizarea de servicii de transmisie a programelor de televiziune digitală terestră, adjudecate în urma licitației pentru alocarea multiplexelor regionale de televiziune digitală finalizată în luna februarie 2015. Licențele pentru utilizarea multiplexurilor sunt valabile pentru perioada 17 iunie 2015 – 17 iunie 2025. 2K Telecom și-a adjudecat 5 multiplexuri regionale pentru suma de 52.000 euro.

Tranzacție: Grupul german Allgeier preia producătorul de software iQuest Group, companie înființată de un antreprenor clujean CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul german Allgeier preia producătorul de software iQuest Group, companie înființată de un antreprenor clujean

Compania vrea să vândă și participațiile deținute la Idilis SRL (județul Ilfov), Penta Group TSM SRL București și AccessNet International (Prahova), potrivit termene.ro.

2K Telecom este controlată integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, și a intrat în insolvență în ianuarie 2017, după ce Ministerul Finanțelor a refuzat să deconteze un ajutor de stat de 20,3 milioane de lei, fapt ce a condus la amânarea plăților către furnizorii operatorului telecom.

Cererea de intrare în insolvență a fost înregistrată de companie la 29 decembrie 2016, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro.

O companie de software din Galați, controlată indirect de Intel, acordă dividende de 50 milioane de lei CITEȘTE ȘI O companie de software din Galați, controlată indirect de Intel, acordă dividende de 50 milioane de lei

Datele raportului de insolvență arată că firma are datorii de peste 60 de milioane de euro către aproape 150 de creditori, printre care Fiscul, BCR, Eximbank, Telekom România, ANCOM, dar și către o rudă, omul de afaceri Vasile Domente, și furnizorii accessNET International și Asesoft Tehnologies controlați de Sebastian Ghiță.

Din totalul datoriilor acceptate în tabelul preliminar, de 278,6 milioane lei, Fiscul are de primit 11 milioane lei, BCR - 28 milioane lei, Eximbank - 15 milioane lei, Telekom România  - 30 milioane lei, Ministerul de Interne - 13,4 milioane lei, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) - 1,8 milioane lei.

Alexandru Ghiță are însă datorii și către unchiul său, omul de afaceri Vasile Domente (8,6 milioane lei), precum și către firme care aparțin fratelui său, fostul deputat Sebastian Ghiță - accessNET International (21,5 milioane lei) și Asesoft Tehnologies (14,1 milioane lei), ultima firmă intrată de asemenea în insolvență.

Furnizorii de telefonie fixă și mobilă, obligați să permită terților accesul la propria infrastructură, din 1 mai 2019 CITEȘTE ȘI Furnizorii de telefonie fixă și mobilă, obligați să permită terților accesul la propria infrastructură, din 1 mai 2019

La finele anului 2017, conform celor mai recente date, operatorul telecom a înregistrat o cifră de afaceri de 14,1 milioane de lei, de la 59,9 milioane de lei în 2016 și 95,2 milioane de lei în 2015, iar pierderea netă a crescut la 23,7 milioane de lei, de la 19,6 milioane de lei în urmă cu un an.

Operatorul avea de încasat creanțe de 32,2 milioane de lei și de plătit datorii de 167,95 milioane de lei.

2K Telecom este deținută integral de Alexandru Ghiță, care a devenit unic acționar după ce a cumpărat de la unchiul său, Vasile Domente, în două etape, aproape 33% din acțiunile companiei.

Domente este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Buzău, cu o avere estimată la aproape 60 de milioane de euro. Unchiul fraților Ghiță deține afaceri în mai multe domenii, printre care energie regenerabilă și vinificație, conform informațiilor disponibile în presă.

Final: Oferta Siveco România de la licitația APIA de 100 milioane lei pentru extinderea sistemului IT - exclusă CITEȘTE ȘI Final: Oferta Siveco România de la licitația APIA de 100 milioane lei pentru extinderea sistemului IT - exclusă

În august 2015, 2K Telecom a vândut licența 4G în bandă de 2.600 MHz (TDD) către RCS&RDS, în baza căreia operatorul controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari a început să furnizeze servicii 4G în mai multe orașe.

La momentul anunțului cesiunii licenței, valoarea tranzacției nu a fost prezentată, dar, conform datelor publicate de RCS&RDS pe pagina dedicată investitorilor, transferul a fost realizat pentru 6,6 milioane de euro, exact cât a plătit 2K Telecom către statul român pentru obținerea acesteia, în 2012.

Licența a fost cumpărată în urma unei licitații organizate de ANCOM în septembrie 2012.

Cu 80 de salariați la finele anului 2017, operatorul și-a început activitatea în 2000 și este un important jucător pe segmentul VPN (virtual private network).

viewscnt
Afla mai multe despre
orange
2k telecom
licitatie
licente