Compania Omniasig, controlată de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), al doilea jucător de profil pe piața din România, a depus o ofertă neangajantă pentru a prelua pachetul de acțiuni deținut de Astra Asigurări, în faliment din aprilie 2016, la compania care emite polițe obligatorii pentru locuințe, PAID România, însumând 15% din capital, la un preț de 10,3 milioane lei, oferta fiind acceptată de creditorii Astra, conform datelor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Oferta neangajantă Omniasig VIG se situează sub nivelul de pornire al vânzării pachetului de acțiuni, stabilit la 19,6 milioane de lei.
Profit.ro a anunțat, în urmă cu trei ani, că acțiunile deținute de Astra la PAID, însumând 2.901.273 titluri (15% din capitalul social), au fost scoase la vânzare cu peste 19 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La acest preț de 19 milioane lei, prin extrapolare, valoarea de piață a PAID România se ridica la 130,7 milioane de lei.
Anterior, Profit.ro anunțase începerea procedurilor preliminare pentru această operațiune.
De asemenea, în 2016, Profit.ro a anunțat că Vienna Insurance Group poartă discuții pentru intrarea în acționariatul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferAcum, potrivit datelor Profit.ro, oferta Omniasig a fost acceptată de creditorii Astra Asigurări cu 87,74% din valoarea creanțelor prezente la vot și, respectiv, cu 74,16% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală.
Principalii creditori care au votat pentru vânzare acțiunilor au fost Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), alături de BCR.
Prezentă la vot în calitate de creditor, Omniasig VIG s-a abținut.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Creditorul Allianz-Țiriac Asigurări a votat o altă variantă propusă, respectiv efectuarea unei noi analize de evaluare a pachetului de acțiuni utilizând o abordare diferită, și amânarea procesului de valorificare pentru 2 ani, perioadă în care ar putea interveni schimbări substanțiale în piață care să conducă la reluarea procesului.
Datele Profit.ro relevă că, pentru actuala operațiune, evaluarea pachetului de acțiuni PAID Romania a fost realizată de Deloitte, care a utilizat o abordare prin cost în analiza activelor și pasivelor asigurătorului.
CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceriPAID România s-a arătat la rândul său interesată să cumpere acțiuni în numele companiei. Oferta a vizat un pachet de acțiuni reprezentând 9,5% din capital, la un preț de 10,11 milioane de lei. Această opțiune a fost votată însă doar de creditorul UNIQA Asigurări, indică datele Profit.ro.
În cazul cumpărării acțiunilor, Omniasig VIG nu ar avea automat dreptul de a-și desemna un membru în Consiliul de Administrație al PAID România, interpretarea fiind că articolul a dat dreptul deținătorilor a 15% din capitalul societății să-și desemneze un membru doar în primii 4 ani de la data constituirii acesteia. În consecință, prevederea și avantajul conferit de aceasta nu ar mai fi de actualitate, fiind însă un argument important pentru achiziția de către Omniasig a pachetului de acțiuni.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009.
Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România (care va fi preluată de Allianz-Țiriac România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social.
Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig (în faliment), City Insurance, ERGO Asigurări (fosta Credit Europe Asigurări), Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ City Insurance a fost vândutCunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.
Societatea a achitat dividende și în 2019.
CITEȘTE ȘI Autoritățile vor să introducă tarife de referință la reparațiile auto, ca la RCA. ASF, în urmă cu 1 an - nu susținem introducerea unui preț de referință la reparațiile auto acoperite de polițele RCALa finele anului 2020, PAID Romania avea un portofoliu de 1,753 milioane de contracte în vigoare, în creștere cu 1,24% față de 2019. Societatea a plătit despăgubiri totale de 5,66 milioane de lei, de la 5,35 milioane de lei în 2019 și de la 3,32 milioane de lei în 2018.
Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.
În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro, echivalentul în lei la momentul plății.
Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.