Juraj Lelkes, președintele directoratului Asirom, cea mai mare firmă de asigurare după primele trei luni ale acestui an, a arătat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Profit.ro, că societatea pe care o conduce a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru modificarea tarifelor RCA, începând cu data de 12 septembrie. Șeful Asirom spune că a luat decizia de a scădea tarifele pe anumite categorii, deși evoluția daunalității arăta că prețurile ar fi trebuit să crească.
Pentru segmentul camioanelor Asirom a propus o reducere a tarifelor. Compania, care a devenit lider al pieței după o creștere fulminantă a vânzărilor de RCA, este prima din România care anunță o reducere de tarife, în contextul nemulțumirilor exprimate de șoferii profesioniști. Organizațiile patronale ale transportatorilor au anunțat că vor organiza un protest de amploare în data de 15 septembrie din cauza creșterilor prețului RCA. Șoferii profesioniști spun că tarifele au crescut și cu 300% față de anul 2015.
Deși spune că este foarte atent la mișcările din piață, Lelkes a arătat că decizia Asirom de scădere a prețurilor este fundamanentată pe baze strict comerciale. “ Cu toate că trebuia să creștem la unele categorii tarifele, noi le-am scăzut. Am trimis către ASF documentația pentru modificarea tarifelor. Dacă nu găsesc nici o problemă la calculele actuariale, din 12 septembrie schimările vor intra în vigoare.La camioane am scăzut prețurile, iar la celalte categorii am făcut doar schimbări marginale pentru că pe segmentul persoanelor fizice, de exemplu, nu am identificat schimbări care să justifice o creștere a tarifelor”, a declarat Lelkes.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Normele ASF, modificate la începutul acestui an, arată că firmele de asigurare au posibilitatea să schimbe tarifele RCA doar dacă mutarea este justificată de daunalitate. În prealabil, asigurătorii trebuie să obțină avizul ASF.
Asirom VIG a subscris, în primele trei luni, prime de asigurare generale și de viață în sumă de 374,8 milioane de lei și a devansat liderul pieței de profil în 2015, Allianz-Țiriac, care a consemnat venituri de 297,3 milioane de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Asirom a încheiat anul trecut pe locul 4 în ierarhia de profil, în funcție de primele subscrise. Pentru anul acesta, societatea își propune să subscrie prime de aproximativ 1 miliard de lei.
“Subcrierile cumulate în primele 7 luni și cifrele preliminare pe luna august arată că am depășit nivelul bugetat și aprobat de acționari pentru întregul an, care prevede prime de 800 milioane de lei din asigurări generale și de viață. Țintim un miliard de lei din subscrieri în acest an”, a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al Asirom VIG, Juraj Lelkes.
ASF explică avansul Asirom prin creșterea puternică pe segmentul RCA, unde compania și-a dublat cota de piață.
“Ulterior falimentului Astra (ieșirii din piață a unui competitor din top 3), s-a observat că redistribuirea pieței s-a realizat între un grup restrâns de societăți, respectiv Asirom, Carpatica, Euroins și City Insurance, remarcându-se creșterea fulminantă a Asirom până la nivelul de aproximativ 26% din piața RCA (Asirom și-a dublat practic cota de piață în primele 3 luni ale anului 2016)”, se arată în raportul trimestrial al ASF cu privire la piața asigurărilor.
Compania este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alături de Omniasig VIG și BCR Asigurări de Viață VIG.
Asirom are un capital social de 340,4 milioane de lei, care va fi majorat cu 84,92 milioane de lei, la 425,29 milioane de lei, prin aport în numerar al acționarilor, pentru susținerea activității de asigurări generale.
Majorarea de capital va fi însoțită și de prime de emisiune în sumă de 84,92 milioane de lei, conform unei hotărâri a acționarilor din prima parte a lunii august.