Acționarii Asirom Vienna Insurance Group, al patrulea asigurător în 2015 și primul la finele lunii martie, au aprobat, marți, majorarea capitalului social cu 84,92 milioane de lei, la 425,29 milioane de lei, prin aport în numerar al acționarilor, pentru susținerea activității de asigurări generale.
În prezent, capitalul social al asigurătorului este de 340,4 milioane de lei.
Proprietarii Asirom sunt Vienna Insurance Group (Austria), cu o cotă de 86,4%, LVP Holding (Austria) -13,2% și un număr de 811 persoane fizice și juridice cu o participație cumulată de 0,4%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Operațiunea aprobată marți va fi însoțită de emisiunea unui număr de 849.191.201 noi acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 0,1 lei/titlu.
Noile titluri vor fi oferite spre subscriere acționarilor existenți ai societății, înregistrati la 30 iulie, proporțional cu deținerea acestora.
Perioada de exercitare a dreptului de preferință al acționarilor este de o lună de la data publicării hotărârii de majorare în Monitorul Oficial.
Prețul de subscriere al acțiunilor noi este de 0,2 lei/titlu, din care 0,1 lei/acțiune reprezintă valoarea nominală și 0,1 lei/acțiune reprezintă prima de emisiune.
Dacă vor fi subscrise toate titlurile, acționarii vor capitaliza Asirom cu aporturi în sumă totală de 169,84 milioane de lei.
“Infuzia de capital este o pregătire a Asirom pentru efectele strategiei de creștere a subscrierilor companiei în acest an, atât pe RCA, cât și pe celelalte linii de asigurări. Creșterea puternică a companiei pe RCA, consemnată în cifrele din prima parte a anului, necesită o infuzie de capital. În plus, operațiunea urmărește respectarea de către Asirom până la finele anului, așa cum s-a întâmplat la începutul anului, a cerințelor noului standard de solvabilitate - Solvency II. Prin această operațiune, Asirom va respecta cerințele de lichiditate și solvabilitate impuse de grupul Vienna Insurance Group, care are o viziune mai prudentă în această direcție, în proporție de 125%. Operațiunea de majorare nu este o cerință a Autorității de Supraveghere a Asigurărilor (ASF)”, a declarat Dan Gătăianțu, membru în Directoratul Asirom, prezent la ședința acționarilor asigurătorului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asirom, lider cu probleme: a tăiat peste noapte comisionul brokerilor, vrea tarife mai mari, plătește greu reparațiileLa finele anului 2007, când VIG a devenit acționarul majoritar al Asirom, asigurătorul avea un capital social de 64,9 milioane de lei, conform datelor Bursei de Valori București.
Un an mai târziu, acest indicator a crescut cu 92,96 milioane de lei, la 157,85 milioane de lei, operațiune fiind completată și de o primă de emisiune de 92,96 milioane de lei.
Potrivit ASF, Asirom a înregistrat o creștere fulminantă pe RCA care a ajuns la o cotă de aproximativ 26% pe acest segment de business. Practic, spune autoritatea într-un raport de specialitate, compania și-a dublat cota de piață în primele 3 luni ale acestui an..
În cursul anului 2015, conform datelor din raportul anual al companiei, Asirom și-a majorat capitalul social cu 74,5 milioane de lei, la care s-a adăugat prime de emisiune în sumă totală de 74,5 milioane de lei.
Asirom este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alături de Omniasig VIG și BCR Asigurări de Viață VIG.
În funcție de primele subscrise în 2015, Asirom a ocupat poziția a patra pe piața asigurărilor generale și de viață, după Allianz-Țiriac Asigurări, Omniasig și Groupama.
În primele trei luni ale anului, conform datelor anunțate de ASF, societatea a subscris prime de asigurare generale și de viață în sumă de 374,8 milioane de lei și a devansat liderul pieței de profil în 2015, Allianz-Țiriac, care a consemnat venituri de 297,3 milioane de lei.
Anul trecut, potrivit datelor Asirom, asigurătorul a consemnat o pierdere brută de 50,5 milioane de lei, de la 29,4 milioane de lei în 2014, în timp ce veniturile din prime au crescut cu 29%, la 740,6 millioane de lei. În perioada 2013 - 2015, pierderile asigurătorului au totalizat 315,5 milioane de lei.
Pentru acest an, asigurătorul și-a propus obținerea unui profit brut de 13,5 milioane de lei la un volum de prime de 800 milioane de lei, din care 693 milioane de lei din asigurări generale.
În 2015, piața asigurărilor generale și de viață a atins 8,75 miliarde de lei, cu 8,2% mai puțin față de 2014, potrivit datelor ASF.