EXCLUSIV Legea cashback va fi, din punct de vedere tehnic, imposibil de aplicat de la 1 ianuarie 2017

EXCLUSIV Legea cashback va fi, din punct de vedere tehnic, imposibil de aplicat de la 1 ianuarie 2017
scris 12 dec 2016

Legea cashback, pe baza căreia magazinele au posibilitatea să acorde, la cerere, până la 200 de lei bani lichizi clienților, este imposibil de aplicat de la 1 ianuarie, deoarece trebuie corelată cu legislația caselor de marcat. Din acest motiv, ar trebui emisă o ordonanță de amânare a termenului de aplicare, a declarat, pentru Profit.ro, Velin Ganev, președintele Asociației Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din România care reprezintă 80% din piață.

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost prezentată cu mult înainte pe Profit Insider

”În această Lege scrie că avansul în numerar trebuie să apară pe bonul fiscal. Noi am anunțat Ministerul Finanțelor că acest lucru este imposibil de aplicat la casele existente în piață, pentru că aceste case au fost validate tehnic în 1999 și noi nu putem face o modificare software la ele pentru că este interzis prin lege, adică nu poate fi trecut pe bonul fiscal. În plus, Legea nu are nici norme de aplicare. Trebuie și aici emisă o ordonanță de urgență pentru amânare. Această Lege se poate aplica numai după ce se fac normele și se lămuresc multe aspecte din ea și trebuie corelată cu Legea caselor de marcat”, explică Velin Ganev.

Urmărește-ne și pe Google News

El arată că Legea cashback este bună în conceptul său, dar nu poate fi aplicată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Legea cashback a fost inițiativa Parlamentului, fără a cere punctul de vedere al Miisterului Finanțelor, de aceea Legea caselor de marcat merge într-o direcție, iar Legea cashback în altă direcție”, spune Ganev.

Legea cashback îl scutește pe client, în special pe cel din orașe mici sau de la țară, de căutarea unui bancomat din care să scoată bani cash pentru un magazin care nu acceptă plata cu cardul și va avantaja magazinele, în opinia inițiatorilor, prin creșterea rulajului financiar.

Comercianții mai au o lună să-și instaleze POS-uri: În caz contrar riscă amenzi de până la 7.500 lei CITEȘTE ȘI Comercianții mai au o lună să-și instaleze POS-uri: În caz contrar riscă amenzi de până la 7.500 lei

Avansul ar trebui evidențiat distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși 200 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar sunt asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacțiilor vor fi stabilite conform contractelor în vigoare între părți.

Comercianții vor putea percepe de la titularul cardului o sumă de până la 1% din valoarea avansului acordat.

În cazul în care numerarul aflat la dispoziția comercianților nu acoperă suma solicitată de către utilizatorul de card, clientului i se poate oferi suma disponibilă pentru astfel de operațiuni. Aceasta pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar și pentru alte operațiuni, precum restul la plată.

La rândul lor, băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea comercianților, în baza contractelor încheiate în acest scop, să instaleze terminale de plată la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.

Băncile acceptante de carduri sunt obligate să asigure infrastructura și dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăților prin intermediul mijloacelor moderne de plată și a realizării transferului între contul de card și contul beneficiarilor sumelor plătite, precum și pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile.

Guvernul nu s-a opus acestui sistem, rezumându-se să întrebe Banca Națională dacă astfel de tranzacții pot fi acceptate. Răspunsul băncii a venit prompt: se poate cu unele condiții, iar cel puțin două bănci sunt deja pregătite să furnizeze acest serviciu de avansuri de numerar.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea cashback
aplicare