Un grup de societăți a prejudiciat bugetul statului cu peste 5 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit, în perioada 2014–2015, printr-un mecanism de fraudare constând în achiziționarea de telefoane mobile și de accesorii din spațiul intracomunitar și comercializarea acestora pe piața internă, prin intermediul unor societăți cu comportament fiscal inadecvat, informează Antifrauda Fiscală.
Tranzacțiile au început din anul 2012. Persoanele care au pus bazele acestui mecanism prin care au derulat activități ilegale înființau firme pe numele lor. După ce acumulau datorii la bugetul de stat, transferau societățile pe numele unor persoane cu situație financiară precară și schimbau sediul social/domiciliul fiscal în alte localități.
Respectivii își însușeau câștigurile ilicite fie prin retragerea unor sume considerabile de la ATM-urile sau casieriile diferitelor unități bancare, fie prin transferuri bancare în conturile personale sau ale unor rude apropiate. Ulterior, încasau banii cash de la bancomate, precizează Antifrauda.
Inspectorii au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București cu privire la aspectele identificate în perioada 2014–2015 și le-au comunicat organelor de urmărire penală posibila săvârșire a unor fapte privind spălarea banilor.
Pe 7 decembrie 2016, au fost efectuate percheziții la domiciliile persoanelor și la sediile unor firme implicate în activități de evaziune fiscală, de către polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.