EXCLUSIV Directorul Trencadis: Profitabilitatea a fost anul trecut la un nivel apropiat celui atins în 2020. Unele proiecte importante au fost însă amânate ca urmare a modificărilor repetate ale structurilor de guvernare

EXCLUSIV Directorul Trencadis: Profitabilitatea a fost anul trecut la un nivel apropiat celui atins în 2020. Unele proiecte importante au fost însă amânate ca urmare a modificărilor repetate ale structurilor de guvernare
scris 13 ian 2022

Trencadis Corp Baia Mare, companie de tehnologie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software pentru sectorul guvernamental și cel de business, a finalizat anul 2021 cu o cifră de afaceri în creștere cu 3-5%, depășind pentru al treilea an consecutiv pragul de 20 milioane de euro, a declarat pentru Profit.ro directorul general al societății, Radu Negulescu. El spune că profitabilitatea a fost la un nivel apropiat celui atins în 2020, deși unele proiecte importante au fost amânate ca urmare a modificărilor repetate ale structurilor de guvernare.

În 2020, afacerile companiei au atins 99,33 milioane de lei, de la 116,19 milioane de lei în anul precedent. Profitul net a urcat la 3,02 milioane de lei, de la 2,1 milioane de lei în 2019.

Urmărește-ne și pe Google News

"În 2021, Trencadis a regândit strategia pentru următorii 3-5 ani în sensul diversificării liniilor de business și al pregătirii de produse noi pentru piața românească și internațională. În același timp, am finalizat, conform bugetului, proiectele pe care le avem în derulare în pofida dificultăților provocate de restricțiile de circulație și de prezență fizică la sediul clienților noștri. Rezultatele preliminare privitoare la cifra de afaceri se înscriu în estimările de la începutul anului și prezintă o creștere de 3-5% în 2021 față de anul 2020, cu venituri de peste 20 milioane de euro pentru al treilea an consecutiv. Profitabilitatea este estimată la un nivel apropiat de cel din 2020, deși unele proiecte importante au fost amânate ca urmare a modificărilor repetate ale structurilor de guvernare", a afirmat șeful Trencadis.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Orange Services a fost preluată direct de acționarul majoritar al Orange România CITEȘTE ȘI Orange Services a fost preluată direct de acționarul majoritar al Orange România

Negulescu susține că inovația tehnologică a continuat și în 2021 să fie unul dintre principalele motoare de dezvoltare a companiei Trencadis, continuând investițiile începute în 2020 în produse proprii cu adresabilitate globală ca FlowOS și AIOS.global.

"FlowOS a lansat Sessions, o platformă de comunicare și colaborare, proiectată, în primul rând, pentru întâlniri mai eficiente, cu toate funcționalitățile necesare într-un singur loc, iar AIOS.global este singurul one-stop-shop din lume dedicat instituțiilor publice cu atribuții în administrarea proprietăților", a spus reprezentantul companiei.

Business-ul Trencadis a fost susținut în 2021 de proiectele complexe de integrare de sisteme, de digitalizare a unor servicii publice și de livrare infrastructură hardware și software. De asemenea, au contribuit la evoluția cifrei de afaceri investițiile în competențele tehnice ale echipei și în tehnologiile care au produs primele proiecte de anvergură pe soluții de tip big data, plus materializarea proiectelor externe, în special pe piața din Africa.

"Principalele linii de business ale companiei sunt cele de Enterprise Infrastructure și Private Cloud, Business Apps, Big Data și Cyber Security. Cea mai rapidă creștere o înregistrăm în serviciile și produsele de cybersecurity, stimulate fiind de lucrul remote și de nevoia clienților noștri de a interacționa la distanță cu clienții lor. De asemenea, o creștere spectaculoasă înregistrăm în piața internațională, unde în 2021 am semnat mai multe proiecte importante precum gestiunea unui sistem critic al autorității de control de trafic european Eurocontrol, servicii de cybersecurity pentru autoritatea de supraveghere a plăților interbancare din Nigeria, cadastrarea teritoriului statului Sierra Leone. Pentru 2022 ne propunem să adăugăm noi linii de business în zonele de Public Cloud și de Smart City. Pe lângă piețele din Africa, Trencadis mai este activă în Croația, Grecia, Ungaria, și Asia Centrală", a afirmat Negulescu.

CEO S&T România: Există o fereastră de oportunitate uimitoare pentru compania noastră în următorii 5 ani. Achiziția Enterprise Concept CITEȘTE ȘI CEO S&T România: Există o fereastră de oportunitate uimitoare pentru compania noastră în următorii 5 ani. Achiziția Enterprise Concept

Ponderea estimată a cifrei de afaceri din proiectele derulate în sectorul public a scăzut în 2021 la aproximativ 60%, în linie cu strategia noastră de a diversifica portofoliul de servicii ale companiei. "Proiectele din sectorul public rămân preocuparea noastră de bază, pasiunea noastră, dar accelerarea diversificării a fost o decizie naturală pentru a ne adapta volatilității specifice sectorului în care activăm", spune reprezentantul companiei.

Numărul angajaților Trencadis a crescut cu 21% în 2021 și a ajuns la 97, această dinamică reprezentând o investiție pentru dezvoltarea noilor linii de business.

"Și în 2022 ne propunem să continuăm să creștem, în linie cu noile linii de business pe care le vom crea în zonele de Public Cloud și Smart City, dar și cu focus pe sectoarele de industrie în care apăsăm pedala de accelerație: Education și Healthcare, acestea reprezentând, probabil, cele mai grav subdezvoltate sectoare din România, și printre cele mai întâlnite motive de emigrare. În mod concret, ultimii doi ani au marcat o dezvoltare a liniei de business dedicată sectorului medical, prin implementarea a trei proiecte în domeniul cercetării genetice și diagnosticului bolilor oncologice, iar la finalul anului trecut echipa noastră a fost selectată câștigător al licitației pentru Edulib - platforma digitală națională cu resurse educaționale deschise, într-un consorțiu alături de S&T România, Ascendia, Cyberllence Inovație, Software Imagination & Vision, S&T Cehia și Tema Energy", a spus Negulescu.

Principalele repere ale proiectului Edulib sunt crearea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise, implementarea unei componente de testare a alfabetizarii funcționale a elevilor precum și a unui modul de invatare adaptativa. Totodată, proiectul prevede dotarea a 5.400 de școli cu cate un kit mobil și de robotică.

Director Datanet Systems: Criza semiconductoarelor va afecta termenele de livrare a contractelor. Sperăm ca business-ul să crească și în acest an CITEȘTE ȘI Director Datanet Systems: Criza semiconductoarelor va afecta termenele de livrare a contractelor. Sperăm ca business-ul să crească și în acest an

"Pentru o educație digitală este nevoie, de asemenea, de o abordare cross-curriculară a învățării, care să nu mai fie construită în principal pe discipline și obiecte de studiu, ci pe teme, subiecte, probleme sau provocări care pot să fie încadrate ulterior în anumite discipline de studiu. Edulib va include mecanismele necesare pentru o astfel de educație digitală modernă", a afirmat șeful Trencadis.

Pentru acest an, Negulescu estimează că business-ul companiei va crește cu 10-15%, inclusiv pe baza noilor linii de business, dar și datorită proiectelor Trencadis de pe piața internațională.

"Anul 2021 a fost un al doilea an de pandemie, un an în care puține proiecte importante și-au respectat calendarul de derulare, iar aceste aspecte au pus o presiune suplimentară pe evoluția sectorului IT local. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în momentul în care vom avea cadrul de derulare, va fi cu siguranță un motor de creștere, dar trebuie să fim conștienți că suntem mult în urma altor țări cu privire la derularea de proiecte cu această sursă de finanțare. Pe de altă parte, Trencadis, în calitate de integrator, lucrează cu multiple tehnologii internaționale și locale astfel încât să poată aduce în România experiența relevantă din alte implementări. Acest lucru înseamnă că suntem pregătiți să contribuim la modernizarea serviciilor publice, inclusiv prin parteneriatele noastre internaționale astfel încât viteza de implementare a unor proiecte finanțate prin PNRR să fie cât mai mare", a afirmat Negulescu.

Elkotech România va fuziona IT Smart Distribution. Afacerile celor două companii depășesc 500 milioane lei CITEȘTE ȘI Elkotech România va fuziona IT Smart Distribution. Afacerile celor două companii depășesc 500 milioane lei

El reamintește faptul că, la categoria servicii publice digitale, România se situează pe ultimul loc în rândul statelor membre UE, potrivit indicelui economiei și societății digitale (DESI). La nivel european, potrivit Comisiei Europene, 37% din investițiile în domeniul digital din cadrul planurilor de redresare și reziliență (aproximativ 43 de miliarde de euro dintr-un total de 117 miliarde de euro) sunt consacrate serviciilor publice digitale, astfel încât se preconizează îmbunătățiri semnificative în următorii ani.

"Este de o importanță fundamentală ca România să nu mai rateze și acest moment crucial, iar noi, ca firmă antreprenorială, ne vom implica cât se poate de intens cu scopul ca PNRR, această oportunitate istorică, să nu treacă pe lângă noi fără să aibă impactul scontat la nivelul societății românești: digitalizarea cu sens a actului guvernamental și a relației stat - contribuabil, eminamente în interesul cetățeanului, adică al nostru, al tuturor", a mai spus șeful Trencadis.

Compania este controlată de Alexander N. Capital Management SRL - 63,95%, First Investments Holding Ltd (Insulele Caymann) - 22,48%, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) - 9,69% și Mihaela Moldovan - 3,88%.

Alexander N. Capital Management SRL este controlată integral de Radu Negulescu.

Omul de afaceri Frank Timiș este asociatul unic al First Investments Holding Ltd.

viewscnt
Afla mai multe despre
trencadis
afaceri
profitabilitate