Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA), companie în cazul căreia Elenei Petrașcu, noul director al Poștei Române, a depus, conform Hotnews, plângere penală la DNA pentru nereguli pe care le atribuie fostelor conduceri ale operatorului poștal, a avut în ultimul an prime intermediate de 6 milioane lei, cifră de zeci de ori mai mică decât cea a oricărui broker de Top 200, iar din 2015 a pregătit circa 850 de poștași pentru meseria de agent de asigurări prin intermediul firmei Astra Training, la acel moment fără un bilanț depus din 2013.
Astra Training face parte din grupul Astra Asigurări, aflat în acel moment în administrare specială și intrând ulterior în faliment. Contractul cu Poșta, spun sursele Profit.ro, ar fi fost singurul avut cu alte firme decât cele din grup.
Banii pentru pregătirea și avizarea poștașilor au fost asigurați printr-o majorare de capital care nu a avut avizul ASF.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În replică, fostul director al Poștei Andrei Stănescu a transmis Hotnews că 1,8 milioane lei au fost vărsate în contul PRBA, ca majorare de capital, dar ASF nu a acordat avizul la acel moment, din cauza unei neglijențe de serviciu a unui angajat al PRBA care nu ar fi respectat termenele de înregistrare a operațiunii. El arată totodată că cea mai mare parte a banilor a fost folosită pentru plata salariilor și pregătirea unor angajați.
Normele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) stabilesc însă că sumele din majorarea de capital nu pot fi folosite înainte ca ASF să emită avizul pentru procedură. După cum spune și Poșta, într-un răspuns trransmis Profit.ro, acest aviz nu este nici astăzi acordat, deși toți cei 1,8 milioane de lei au fost cheltuiți.
În ceea ce privește activitatea PRBA, sursele Profit.ro spun că din cei 850 de poștași pregătiți, doar 4 au ajuns să desfășoare efectiv activități în domeniul intermedierii în asigurări.
Oricum, o simplă comparație cu situația din piață arată că pregătirea a peste 850 de angajați reprezintă cel puțin o supraevaluare semnificativă a potențialului.
Cu 850 de agenți pregătiți, dintre care 400 au luat avizul Institutul de Studii Financiare (ISF), din 2015 până în prezent PRBA a intermediat prime de sub 1 milion de lei, în condițiile în care, potrivit propriilor informații, vânzările au fost în jurul a 6 milioane anul trecut și doar 2,5 milioane de lei în 2015. În primele șase luni din acest an, PRBA a vândut de aproximativ 3 milione de lei.
Prin comparație, Safety Broker, cel mai mare intermediar din România, lucrează cu 1.000 de agenți și are vânzări de 465 de milioane de lei anual.
În privința costurilor pregătirii, actualul Compartiment de Comunicare al Poștei afirmă, pentru Profit.ro, că acestea nu au existat deoarece a fost un parteneriat cu Astra Asigurări. Poșta a transmis doar că a plătit, către Institutul de Studii Financiare (ISF), 162.500 de lei, sumă aferentă examinării a 650 de agenți.
Totuși, fostul director Stănescu, spune că aceste cheltuieli aferente cu instruirea și acreditarea salariaților din teritoriu erau destinația fondurilor majorării de capital.
Surse Profit.ro care au avut acces la informații din procedura de majorare de capital susțin că Poșta a motivat majorarea de capital, în acte oficiale, inclusiv prin cheltuieli pentu pregătirea angajaților PRBA. Suma alocată, spun aceleași surse, ar fi depășit 400.000 de lei.