Liderii francez, german, spaniol și italian au pledat luni, pe o singură voce, pentru o Europă cu mai multe viteze, menită să relanseze proiectul comun după șocul Brexitului sau criza refugiaților, relatează AFP.
”Unitatea nu înseamnă uniformitate”, a subliniat François Hollande, gazda acestui mini-summit la care au fost invitați, la Castelul Versailles, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy și cel italian Paolo Gentiloni, scrie News.ro.
”Acesta este motivul pentru care eu am pledat să existe noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperări diferențiate”, a explicat el într-o declarație comună, înaintea unei cine de lucru.
Astfel, în opinia sa ”câteva țări” ar putea ”să meargă mai repede” și ”mai departe în domenii ca apărarea, ca zona euro, prin aprofundarea Uniunii Europene economice și monetare, ca armonizarea fiscală sau socială, precum și cultura și tineretul”.
Este vorba despre ”a merge mai repede și mai puternic în câteva țări”, dar ”fără ca altele să fie îndepărtate” și ”fără ca altele să nu poată să se opună acestui lucru”, a precizat Hollande.
Liderii celor patru țări cel mai populate din Uniunea Celor 27 (fără Regatul Unit) se vor întâlni cu omologii lor europeni încă de joi, la Bruxelles, într-o nouă etapă înaintea unui summit menit să relanseze proiectul european, pe 25 martie, în capitala italiană. Cei 27 vor marca a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma.
Angela Merkel consideră, la rândul ei, că europenii este necesar ”să aibă curajul ca anumite țări să avanseze mai rapid ca altele”, fără ca ”acest lucru să fie închis celor care sunt în întârziere”. ”Dar trebuie să putem merge înainte”, a insistat ea.
Șeful Guvernului italian și-a exprimat dorința ”unei Uniuni Europene mai integrate”, dar cu ”niveluri de integrare diferite”.
CITEȘTE ȘI Britanicii de la Alison Hayes, care produc în România haine pentru retaileri internaționali, închid fabrica din Urziceni din cauza costurilor”DILUARE” ȘI ”DISLOCARE”
În ceea ce-l privește pe Mariano Rajoy, el a anunțat că ”Spania este dispusă să meargă mai departe în integrare împreună cu toți cei care vor vrea să o urmeze”.
Aceste planuri riscă însă să se lovească de numeroase incertitudini care apasă asupra Bătrânului Continent prin alegeri prezidențiale și legislative în Franța, aruncată într-o criză politică profundă, dar și în Olanda, la jumătatea lui martie, sau în Germania, la toamnă.
Într-un lung interviu publicat ca preambul al acestui summit, François Hollande a subliniat că ”necunoașterea a ceea ce înseamnă UE”, manifestată de președintele american Donald Trump, ”obligă” Europa ”să-i demonstreze coeziunea ei politică, greutatea ei economică și autonomia ei strategică”.
El pleda astfel pentru această Europă cu mai multe viteze, un scenariu de mijloc între cele schițate de președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker în vederea relansării proiectului european, celelalte mergând de la o simplă piață unică la o consolidare consolidată.
”Fără un nou spirit european, UE se va întrepta către o diluare, iar apoi dislocare”, a subliniat François Hollande luni pentru presa europeană.
Șeful statului francez a insistat mai ales asupra Europei Apărării, susceptibilă, în opinia sa, să ”relanseze” proiectul comun.
Situația geopolitică creată de alegerea lui Donald Trump, care și-a multiplicat declarațiile sfidătoare la adresa UE și NATO, și de ambițiile Rusiei, care intenționează ”să se afirme ca o putere”, cere acest lucru, a subliniat el.
Italia, care lucrează la foaia de parcurs a summitului de la Roma, dar și țările din Benelux s-au raliat acestei idei a unei Europe à la carte, îngrijorate de ascensiunea partidelor antieuropene.
Însă, pentru ca să nu deranjeze pe nimeni și să evite să apară ca niște ”influențatori”, liderii primelor patru economii din zona euro au decis să nu facă vreun anunț concret la Versailles.