Expertul în securitate cibernetică Eugene Kaspersky a petrecut mai multe zile în România, timp în care a vizitat castelele Bran și Peleș, dar și Casa Poporului, despre care spune că este un ”mamut” cu interioare ”foarte comuniste”, și le prezintă pe blogul său, alături de o bogată galerie de fotografii.
”România este mare prin palatele și castelele ei, fie ele vechi sau noi, mari sau mici, cunoscute sau nu prea”, a scris Kaspersky. El a început relatarea cu ”cel mai cunoscut” - castelul contelui Dracula din Transilvania, după cum îl numește, scrie News.ro.
”Este parte dintr-o legendă, desigur, și îmi doream de ani buni să îl vizitez”, a mai notat președintele Kaspersky Lab. El precizează că între Dracula și Castelul Bran este o legătură ”semi-reală”. ”Cred că este vorba doar de folclor și nu poți ști niciodată cât de mult este mit. Unii cred că personajul contele Dracula a fost inspirat de prințul valah Vlad Țepeș”, mai precizează expertul rus în securitate cibernetică.
Eugene Kaspersky îi sfătuiește pe cititori ca, în momentul în care ajung la Castelul Bran, să solicite un ghid. ”Pentru povestea adevărată, în toată gloria ei, aveți nevoie de un ghid când vizitați Branul”.
Impresionante pentru vizitator au fost, pe lângă arhitectura și frumusețea locurilor, istoriile sadice, ușile și culoarele secrete. Ghidul, spune Kaspersky, le-a oferit informații despre castel și Vlad Țepeș, dar și povești amuzante, legende absurde și teorii intrigante. În plus, ghidul le-a spus și un banc ce are în centru trei ”vampiri” faimoși - Frankenstein, Dracula și Mickey Mouse.
A doua oprire a lui Eugene Kaspersky a fost Castelul Peleș - ”un monument arhitectonic măreț”. ”Poate nu merită să faceți o călătorie în România special pentru el, dar, dacă sunteți în Transilvania, mergeți să-l vedeți”.
Eugene Kaspersky face o scurtă istorie a primului castel regal din Europa care a beneficiat de electricitate, construcția sa începând la finalul secolului XIX. ”Peleș este unic pentru că a fost construit în câteva decenii și era high-tech”. Interioarele l-au impreisonat pe vizitatorul rus - sculpturile în lemn, armurile și armele.
Peisajul montan a fost o altă abordare a călătoriei lui Kaspersky. ”Munții Carpați, Transilvania: iarbă verde, fără conexiune la internet, pace, liniște”, mai scrie el, alături de o fotografie în care apar culmi muntoase.
Aproape de Moeciu de Sus, Eugene Kaspersky a ajuns în Amfiteatrul Transilvania - ”Nu-l căutați pe internet, nu are site” - și a aflat că pe timp de iarnă etse la fel de ”extraordinar și relaxant”.
”A fost prima dată când am mâncat ciuperci negătite. A trebui să îmi arate un român că se poate. S-au dovedit să fie foarte gustoase, dar nu încercați fără să aveți alături un expert (dacă alegeți una otrăvitoare?)”, a mai povestit Kaspersky. Rusul s-a arătat încântat și de mâncarea gustată aici, precum și de palincă.
Ajungând la București, Eugene Kaspersky a vizitat Casa Poporului. ”Aparent, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon. Grandioasă. Se pare că întreaga nație a ajutat la construirea ei - 700 de arhitecți, 20.000 de muncitori. Au fost folosite doar materiale de origine română, doar ușile au fost dăruite de președintele Zairului. A lăsat România fără marmură - toată a fost folosită pentru acest palat”.
Interioarele sunt, după cum spune Kaspersky, colosale, dar și ”foarte comuniste”. ”Oare cum curăță covoarele”, se întreabă vizitatorul. ”Scările din marmură sunt construite special pentru pasul mic al lui Ceaușescu”.
”Palatul este atât de mare încât am apucat să vedem într-o oră de plimbare doar 7% din el, după cum ne-a spus ghidul la final”, a mai relatat Kaspersky, care a încheiat: ”Mamut. Masiv. Memorabil. Monumental”.
În post scriptum, Eugene Kaspersky afirmă că nu a reușit să afle ce reprezintă monumentul din Piața Revoluției - Memorialul Renașterii.