O inițiativă privind biodiversitatea lansată de mai multe grupuri de protecție a naturii și a mediului din Elveția a fost un eșec. Referendumul a avut loc duminică, iar peste 60% dintre alegători au respins ideea, care urmărea mărirea spațiilor verzi, protejându-le de inițiative de dezvoltare și antreprenoriat, potrivit Rador Radio România, care citează Euronews.
Planul a fost respins de guvernul federal, de mulți alegători din mediul rural și de principalul partid de dreapta al țării pe motiv că este prea scump, având în vedere că Elveția cheltuiește deja în fiecare an 630 de milioane de euro pentru protejarea biodiversității.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La referendumul de duminică a fost respinsă și o altă propunere de reformă a pensiilor care le cerea angajatorilor și lucrătorilor să-și majoreze contribuțiile la fondurile profesionale obligatorii.
În Elveția referendumurile au loc de patru ori pe an, mult mai des decât în orice altă țară europeană.
Referendumul organizat în Elveția s-a transformat într-un vot pentru sau împotriva măsurilor de mediu pentru protejarea biodiversității. Alegătorii au fost împărțiți în cei în favoarea unei mai bune protecție a mediului și cei împotriva măsurilor de salvgardare, considerate a fi mult prea împovărătoare.
Potrivit estimărilor Consiliului Federal, aprobarea planului ar fi costat guvernele naționale și locale cel puțin încă 420 de milioane de euro. În plus, inițiativa ar fi interzis, de exemplu, construirea de noi linii de cale ferată în anumite zone.
Susținătorii măsurilor de protecție a biodiversității subliniază însă declinul resurselor naturale din Elveția și amenințările la adresa albinelor, broaștelor, păsărilor, mușchilor și altor animale sălbatice și susțin că spațiile verzi protejate sunt un „capital major pentru turism” și că mai multe dintre ele ar sprijini economiile locale.
CITEȘTE ȘI FOTO Bucharest Basketball Academy își deschide porțile prin inaugurarea primei arene de baschet„O natură diversă asigură puritatea aerului, a apei potabile, polenizarea, fertilitatea solului și aprovizionarea noastră cu alimente”, a explicat un comitet care susține ideea. „În plus, o treime din toate speciile noastre de plante și animale sunt amenințate, sau au dispărut deja”.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care numără 38 de țări membre, în mare parte bogate, a realizat o analiză comparativă a amenințărilor la adresa vieții vegetale și animale. Potrivit rezultatelor acestei analize, Elveția este printre primele patru țări cu cea mai mare rată de specii amenințate din toate cele opt categorii de animale sălbatice.