Yellen sugerează că economia SUA este pregătită pentru creșterea dobânzii

Yellen sugerează că economia SUA este pregătită pentru creșterea dobânzii
scris 3 dec 2015

Janet Yellen, președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a afirmat că este încrezătoare cu privire la perspectivele economiei americane și a atras atenția că amânarea majorării dobânzii cheie pentru prea mult timp ar putea forța instituția să înăsprească politica monetară prea rapid pe viitor, ceea ce ar putea provoca recesiune, potrivit Bloomberg.

Comentariile președintelui Fed sunt privite de analiști ca un indiciu privind intenția oficialilor instituției de a crește rata de dobândă de politică monetară la ședința care va avea loc la jumătatea lunii.

Urmărește-ne și pe Google News

“Datele economice și financiare pe care le-am primit de la întâlnirea din octombrie au fost în linie cu așteptările noastre privind o îmbunătățire continuă pe piața muncii. Acest lucru ne face să fim mai siguri că inflația se va întoarce la ținta noastră de 2%, pe termen mediu”, a mai declarat Yellen.

Totodată, aceasta a subliniat faptul că oficialii Fed vor avea la dispoziție noi date privind piața muncii, inflația și activitatea economică până la următoarea ședință de politică monetară.

“Yellen pare hotărâtă în legătură cu creșterea dobânzii în decembrie. Ne lasă impresia că, din ceea ce a văzut până acum, economia poate face față primei creșteri de dobândă”, spune Millan Mulraine, director de cercetare și strategie la TD Securities.

Fed a menținut neschimbat nivelul dobânzii de referință la ședința din septembrie, la 0-0,25%, pe fondul încetinirii pieței muncii și al creșterii economice modeste, dar a sugerat că aceasta ar putea fi majorată în decembrie. Oficialii instituției au declarat, la acel moment, că așteaptă ca piața muncii să înregistreze progrese și doresc, totodată, să se asigure că inflația se îndreaptă spre ținta anuală de 2% înainte de a creștere dobânda.

Economia Statelor Unite a încetinit în trimestrul al treilea, la 2,1%, după un avans de 3,9% în trimestrul al doilea, din cauza nivelului ridicat al stocurilor, care a determinat companiile să amâne producția și noile achiziții.

Pe de altă parte, companiile americane au creat în octombrie cele mai multe locuri de muncă din acest an, semn că economia americană se menține pe o traiectorie ascendentă, în timp ce rata șomajului a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii șapte ani.

În timp ce Fed sugerează că economia SUA este pregătită pentru creșterea dobânzii de politică monetară, majoritatea investitorilor se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă rata de dobândă pentru facilitatea de dopozit - aflată deja în teritoriu negativ - și să suplimenteze nivelul lichidității din piață cu cel puțin puțin 500 de miliarde de euro, potrivit CNN. Unii analiști, printre care cei de la Barclays și Merrill Lynch, estimează că, având în vedere direcțiile diferite ale Fed și BCE, euro ar putea atinge anul viitor un nivel sub paritatea cu dolarul, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la finele anului 2002.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
yellen
dobanda
dolar
bce
politica monetara