Economia Chinei este „mai rezistentă și mai dinamică decât înainte”, a declarat președintele Xi Jinping în discursul său de Anul Nou de duminică, potrivit AFP și Reuters.
În cursul anului 2023, economia țării a rezistat furtunii, a adăugat președintele chinez, într-un discurs difuzat pe canalul citat de agenția oficială de știri CCTV.
„Trebuie să aprofundăm în mod cuprinzător reforma și deschiderea, să consolidăm în continuare încrederea în dezvoltare, să sporim vitalitatea economică și să depunem eforturi mai mari pentru a promova educația, a promova știința și tehnologia și a cultiva talentele.”, a declarat Xi.
Împovărată de gestionarea costisitoare a crizei Covid-19, a doua economie mondială a avut dificultăți în a-și reveni în 2023, scrie Hotnews.ro.
O rată record a șomajului în rândul tinerilor, o lipsă de încredere a consumatorilor și o criză persistentă a datoriilor în sectorul imobiliar cheie au cântărit, de asemenea, asupra creșterii.
Activitatea manufacturieră a continuat să se contracte în China în luna decembrie, potrivit datelor oficiale publicate duminică.
Indicele managerilor de achiziții (PMI), care reflectă starea de sănătate a lumii industriale, s-a situat la 49,0 puncte, a anunțat Biroul Național de Statistică (BNS), față de 49,4 puncte în noiembrie. Aceasta este a treia lună consecutivă în care indicele a scăzut.
În ultimele luni, Beijingul a anunțat o serie de măsuri specifice și o importantă emisiune de obligațiuni suverane pentru a stimula cheltuielile de infrastructură și a impulsiona activitatea economică.
Dar rezultatele acestei politici au fost până acum mixte, indicele PMI trecând în teritoriu pozitiv doar o singură dată în ultimele nouă luni.
În ciuda unor semne încurajatoare, cum ar fi creșterea peste așteptări a PIB-ului Chinei de 4,9% în trimestrul al treilea, Beijingul va avea probabil dificultăți în atingerea obiectivului său de creștere anuală de aproximativ 5%, cel mai modest din ultimii ani.