Ministerul Economiei a transmis deja notificări băncilor, astfel încât de săptămâna viitoare, începând de luni, cel mai târziu marți, să fie efectuate plățile pentru cele peste 22.000 de firme admise în cadrul primei măsuri a granturilor pentru IMM, în valoare de 1 miliard de euro. Totodată, Guvernul ar putea decide în ședința de joi seară ca Măsura 1 să fie redeschisă, a anunțat, în cadrul videoconferinței Profit.ro - IMM-urile în criză, secretatarul de stat în Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru.
Videoconferința, transmisă inclusiv de către postul de televiziune Profit TV, este organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal, Roca Investments, CEC Bank și Raiffeisen Bank
Un număr de 29.250 de aplicanți s-au înscris pentru accesarea fondurilor nerambursabile din cadrul primei măsuri a granturilor în valoare de 1 miliard de euro, iar acum granturile vor începe să fie achitate de către bănci firmelor începând de săptămâna viitoare.
”Ministerul a transmis deja banii către agenții și notificări către bănci, sperăm ca luni sau cel târziu marți să se execute plățile. În funcție de ce decizie va fi luată în ședința de Guvern și de ce răspuns vom primi de la Comisia Europeană, poate mai dăm drumul o dată la această măsură”, a declarat secretarul de stat Liviu Rogojinaru.
În acest scop, Guvernul va actualiza criteriile de eligibilitate, astfel încât să se poată califica un număr cât mai mare de firme.
”Mai sunt bani pentru încă 20.000 de firme”, a dat asigurări secretarul de stat.
În ce privește Măsura 2, despre care Profit.ro a anunțat deja că va fi modificată, Liviu Rogojinaru a arătat că din cele 22.226 de aplicații, peste 17.600 au fost declarate admise, iar celelalte vor intra în analiză și în procedurile de calarificări.
Autoritățle încearcă ca plățile pe această măsură să înceapă în jurul datei de 23 sau 25 noiembrie.
Măsura 3 din program, în care se acordă granturi pentru investiții, ar putea fi lansată până la final lunii, lucrându-se încă la aplicație în prezent, dar apelul de proiecte va fi deschis cel puțin 1 lună, iar în funcție și de avizul Comisiei Europene chiar și mai mult, a arătat Liviu Rogojinaru.
Măsura totalizează 550 de milioane de euro și finanțarea este între 50.000 de euro și 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar, iar Ministerul Economiei a calculat că granturile vor putea fi accesate de 5-6.000 firme sau poate chiar 7-8.000.
Secretarul de stat a mai anunțat că autoritățile guvernamentale încearcă redeschiderea tuturor acestor programe anul viitor, profitând de experiența și lecțiile învățate anul acesta.
CITEȘTE ȘI Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța va primi ajutoare de stat. Veniturile au scăzut din cauza Covid-19, dar sunt negociate noi rute de anul viitor cu Wizz Air și Turkish AirlinesDe altfel, și directorul în MInisterul Fondurilor Europene Anca Bușoiu, responsabil cu finanțările din Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020, a arătat că ministerul este în discuții cu DG Competition la Comisia Europeană pentru modificarea schemei de stat referitoare la granturile pentru IMM și pentru modificarea regulamentului astfel încât să fie posibilă o prelungire până în 2021.
MInisterul Fondurilor Europene pregătește în prezent schema dedicată digitalizării IMMurilor, cu o valoare de150 milioane de euro.
Ghidul acestei scheme va fi lansat săptămâna viitoare și prevede 50 de milioane pentru companiile active în domeniul IT, dar și finanțări între 30.000-100.000 euro pentru IMM-urile care nu au IT ca obiect de activitate, dar vor să treacă într-o etapă nouă de business prin digitalizarea propriei afaceri.