În contextul declinului veniturilor țării exportatoare de petrol, odată cu prăbușirea cotației internaționale a țițeiului, Venezuela susține importurile și plata obligațiunilor scadente cu vânzări din rezerva de aur.
Valoarea rezervei internaționale de aur a Venezuelei a scăzut cu 19% în perioada ianuarie-mai, potrivit datelor publicate de banca centrală din această țară reflectând atât declinul cotației internaționale a metalului galben, cât și operațiuni swap prin care au înstrăinat o parte din aurul țării pentru achitarea datoriilor, transmite Reuters. Țară exportatoare de petrol, Venezuela a suferit de pe urma coborârii cotației țițeiului în ultimul an și jumătate, iar pentru susținerea economiei a fost nevoită să vândă o parte din aur.
Tezurul de aur a Venezuelei este de 361 de tone, potrivit World Gold Council, a 16-a din lume, însă după ponderea de 66,6% în totalul rezerve internaționale a țării se află pe locul cinci după SUA, Portugalia, Grecia și Germania. Cantitatea este cu 40 de tone mai mică decât cea de 401 de tone de acum patru ani, când președintele de atunci al Venezuelei Hugo Chaves a dispus demararea unui program de repatriere a aurului care se afla în proporție de 90% peste graniță, în bănci din SUA, Europa, Canada și Elveția.
Datele publicate de banca centrală de la Caracas confirmă informațiile care spuneau că Venezuela vinde aur, situație care a contribuit la presiunea pe prețul metalulului galben din piețele internaționale. În martie, Reuters relata că există discuții cu instituții de pe Wall Street pentru o operațiune de stingere a unei părți din datorii cu 1,5 miliarde dolari din rezerva de aur, însă atunci nu au fost confirmate de oficiali venezueleni.
Șanse uriașe de faliment pentru următorii cinci ani
Utilizarea rezervei de aur survine în contextul în care Venezuela are nevoie de valute străine de ciruclație internațională pentru susținerea importurilor și efectuarea plăților la datorii, explică Bloomberg. Conform agenției de știri, în următoarele două săptămâni Venezuela are scadente obligațiuni guvernamentale în valoare de 3,5 miliarde dolari, un efort de plată consistent dacă îl contrapunem rezervei internaționale care se află la un minim al ultimilor 12 ani, de 15,2 miliarde dolari (dintre acre 11,8 miliarde dolari îl reprezintă deținerea de aur). Contractele de asigurare împotriva falimentului Venezuelei (CDS) includ în prețul lor o probabilitate de 96% ca țara să intre în faliment în următorii cinci ani. Nu ar fi o noutate. Țara a încetat unilateral plățile de nu mai puțin de 11 ori, în anii 1826, 1848, 1860, 1865, 1892, 1898, 1982, 1990, 1995–1997, 1998 și 2004.
28 noiembrie - Profit Financial.forum