Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile taxe vamale anunțate de președintele american Donald Trump reprezintă "o lovitură majoră" pentru economia mondială.
Regretând „profund” această decizie, ea a declarat că europenii sunt "pregătiți să reacționeze" și lucrează deja la "un nou pachet de contramăsuri" în cazul în care negocierile cu administrația americană, pe care UE le-a dorit foarte mult, ar eșua, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
"Nu este prea târziu pentru a răspunde preocupărilor prin negocieri", a declarat Von der Leyen, subliniind că Maros Sefcovic, comisarul european pentru comerț, este "în contact permanent" cu omologii săi americani.
"Ne vom strădui să reducem obstacolele, nu să le ridicăm”, a subliniat ea din Samarkand, Uzbekistan, unde participă la un summit Uniunea Europeană-Asia Centrală.
"Încă de la început, am fost întotdeauna hotărâți să negociem cu Statele Unite pentru a elimina ultimele obstacole rămase în calea comerțului transatlantic. În același timp, suntem pregătiți să reacționăm", a avertizat ea.
"Suntem deja în curs de finalizare a unui prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oțel. Și pregătim acum și alte contramăsuri pentru a ne proteja interesele și afacerile dacă negocierile eșuează", a adăugat ea.î

În mod neobișnuit, președinta Comisiei și-a rostit discursul de trei ori la rând, în trei limbi: engleză, franceză și germană.
Donald Trump a lansat o ofensivă comercială anunțând tarife vamale foarte mari, în special împotriva Asiei și a Uniunii Europene, cu riscul de a sufoca economia mondială, precum și pe cea americană.
Președintele american a evocat o "declarație de independență economică".
"Țara noastră a fost jefuită, jefuită, violată și devastată de națiuni apropiate și îndepărtate, aliați și dușmani deopotrivă", a declarat Donald Trump, înainte de a afișa o listă a partenerilor comerciali implicați.
Ofensiva protecționistă a Casei Albe, fără precedent din anii 1930, include un plafon tarifar suplimentar de 10% pentru toate importurile și suprataxe pentru țările considerate deosebit de ostile în materie comercială.
Factura este astronomică pentru China, ale cărei produse vor fi supuse unei noi taxe de import de 34%, pe lângă tarifele suplimentare de 20% deja introduse de administrația Trump.
Produsele UE vor fi taxate cu 20%. Taxele au fost stabilite la 24% pentru Japonia, 26% pentru India și 46% pentru Vietnam.