UniCredit anticipează o încetinire a creșterii economice: după un final de vară torid, pentru Guvern urmează o toamnă fierbinte

UniCredit anticipează o încetinire a creșterii economice: după un final de vară torid, pentru Guvern urmează o toamnă fierbinte
scris 19 oct 2018

UniCredit anticipează o încetinire a creșterii economice până la 3,7% în 2018 și la 3,3% anul viitor, pe fondul înăspririi condițiilor financiare, a spațiului limitat pentru stimuli fiscali și a creșterii mai lente a veniturilor populației, potrivit unui raport trimestrial al băncii.

"Riscurile politice și fiscale vor domina agenda publică anul acesta și în 2019. Anticipăm o încetinire a creșterii economice până la 3,7% în 2018 și la 3,3% anul viitor pe fondul înăspririi condițiilor financiare, a spațiului limitat pentru stimuli fiscali și a creșterii mai lente a veniturilor populației. În plus, recolta agricolă modestă din 2018 și pierderea de viteză a economiei europene în 2019 ar putea contribui la această încetinire. Este foarte posibil ca inflația să revină în intervalul țintit doar anul viitor. Ca urmare a potențialelor presiuni asupra leului, intervențiile BNR pe piața valutară și reducerea operațiunilor repo ale băncii centrale ar putea menține ratele dobânzilor ROBOR aproape de 3,5%, cu riscul să depășească acest nivel", se spune în raport, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform documentului, după ''un final de vară torid, pentru Guvernul României urmează o toamnă fierbinte".

BNR: Se amplifică gradul de tensionare a pieței muncii. Economia a frânat puternic în acest an CITEȘTE ȘI BNR: Se amplifică gradul de tensionare a pieței muncii. Economia a frânat puternic în acest an

"Din punct de vedere politic, asaltul asupra independenței justiției și reacția autorităților la protestele de stradă din luna august vor continua să afecteze relațiile coaliției de guvernare cu instituțiile Uniunii Europene (UE). Din punct de vedere economic, epuizarea surselor suplimentare de cheltuieli publice va duce la încetinirea creșterii economice. În lipsa unor alți factori care să stimuleze economia, România va continua tranziția de la un model de corectare a dezechilibrelor economice în vremea acordului cu FMI la un stat-problema al UE", se menționează în documentul citat.

Economiștii UniCredit susțin că, din punct de vedere politic, este probabil ca instituțiile europene să intensifice presiunea asupra autorităților românești pentru a reversa recenta reducere a independenței justiției, subliniată și de Comisia de la Veneția. Astfel, este posibil ca România să urmeze Polonia și Ungaria pe lista țărilor împotriva cărora este invocat Articolul 7 al Tratatului UE (care prevede posibilitatea suspendării dreptului de vot în Consiliul European).

Economiștii UniCredit estimează că inflația anuală va ajunge la 3,6% la finalul acestui an și la 3,3% la finalul anului 2019 în cazul în care cursul euro/dolar va urca la 1,25 și dacă prețul petrolului va scădea la 70 de dolari pe baril.

"Presupunând un curs euro/dolar și prețuri ale petrolului constante, inflația ar rămâne în afara intervalului țintit pe parcursul anului viitor. Riscuri inflaționiste suplimentare provin din creșterea prețurilor produselor alimentare și ale produselor de bază din coșul de consum, dar și din posibile majorări ad-hoc ale prețurilor reglementate cu scopul de a acoperi golurile neprevăzute de venituri fiscale", se mai menționează în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit