Un an de război creează fisuri în puterea de împrumut a Israelului și pune presiune pe arhitectura sa financiară

Un an de război creează fisuri în puterea de împrumut a Israelului și pune presiune pe arhitectura sa financiară
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:14

Economia Israelului a trecut timp de aproape un an prin haosul unui război care riscă să se transforme într-un conflict regional, dar costurile în creștere ale împrumuturilor încep să-i pună sub presiune arhitectura financiară, relatează Reuters.

Costul direct al finanțării războiului din Gaza, până în august, a fost de 100 de miliarde de șekeli (26,3 miliarde de dolari), potrivit Ministerului de Finanțe al țării, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Banca maib de la Chișinău - vehicul pentru a lua expunere pe o economie în creștere. Argumentele băncii care vrea să vină la București CITEȘTE ȘI GRAFICE Banca maib de la Chișinău - vehicul pentru a lua expunere pe o economie în creștere. Argumentele băncii care vrea să vină la București
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Banca Israelului consideră că totalul s-ar putea ridica la 250 de miliarde de șekeli până la sfârșitul anului 2025, dar această estimare a fost făcută înainte de incursiunea Israelului în Liban pentru a lupta împotriva Hezbollah, ceea ce se va mări această sumă.

Acest lucru a dus la scăderea ratingurilor de credit, care amplifică efectele economice care s-ar putea reverbera timp de ani de zile, în timp ce costul asigurării datoriei Israelului împotriva neîndeplinirii obligațiilor este aproape de cel mai mare nivel din ultimii 12 ani, iar deficitul său bugetar este în creștere.

”Atâta timp cât războiul continuă, valorile datoriei suverane vor continua să se înrăutățească”, a declarat Sergey Dergachev, manager de portofoliu la Union Investment.

Deși raportul datoriei Israelului față de PIB, o măsură de bază pentru sănătatea economică, a fost de 62% anul trecut, nevoile de împrumut au crescut puternic.

”Chiar dacă Israelul are o bază relativ bună, totuși va fi dureros din punct de vedere fiscal”, a spus Dergachev, adăugând: ”Și, în timp, va pune presiune asupra ratingului”.

Ministrul de Finanțe al Israelului a spus că economia este puternică, iar ratingurile de credit ale țării ar trebui să își revină odată ce războiul se va termina.

Costul războiului este mare din cauza apărării antiaeriene Iron Dome a Israelului, a mobilizării pe scară largă a trupelor și a campaniilor intensive de bombardare.

În acest an, raportul datorie-PIB a atins 67%, în timp ce deficitul guvernamental este de 8,3% din PIB, cu mult peste 6,6% anticipat anterior.

Grupul energetic numărul 5 Rovinari, care a costat peste 100 de milioane euro, este gata să fie pus în funcțiune anunță ministrul Energiei CITEȘTE ȘI Grupul energetic numărul 5 Rovinari, care a costat peste 100 de milioane euro, este gata să fie pus în funcțiune anunță ministrul Energiei

În timp ce cumpărătorii de bază ai obligațiunilor internaționale ale Israelului - fondurile de pensii sau principalii administratori de active atrași de ratingul relativ ridicat al datoriilor suverane - este puțin probabil să renunțe la active în scurt timp, baza de investitori s-a restrâns.

În privat, investitorii spun că există un interes din ce în ce mai mare pentru a descărca obligațiunile Israelului sau a nu le cumpăra, din cauza preocupărilor legate de implicațiile ESG ale modului în care se desfășoară războiul.

Norges Bank a vândut o mică deținere în obligațiuni guvernamentale israeliene în 2023, ”dată fiind creșterea incertitudinii de pe piață”, a declarat un purtător de cuvânt al fondului suveran de avere al Norvegiei.

”Ceea ce vedeți că reflectă aceste preocupări sunt, în mod evident, evaluările”, a declarat Trang Nguyen, șeful global al Strategiei de credit pentru piețele emergente la BNP Paribas, adăugând că obligațiunile israeliene se tranzacționează la marje mult mai largi decât în cazul țărilor cu obligațiuni similare.

Întrebat despre creșterea costurilor de împrumut și despre preocupările ESG ale investitorilor, Ministerul de Finanțe al Israelului nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În timp ce piața internă a obligațiunilor din Israel este adâncă, lichidă și se extinde rapid, investitorii străini s-au retras.

Datele băncii centrale arată că ponderea deținută de nerezidenți a scăzut la 8,4%, sau 55,5 miliarde de șekeli, în iulie, de la 14,4%, sau aproape 80 de miliarde de șekeli, în septembrie anul trecut.

În aceeași perioadă, valoarea obligațiunilor în circulație a crescut cu mai mult de o cincime.

”Instituțiile israeliene cumpără de fapt mai mult în ultimele luni și cred că unii investitori globali au vândut obligațiuni din cauza geopoliticii și a incertitudinii”, a spus un oficial al Ministerului de Finanțe, refuzând să fie numit. Investitorii de acțiuni reduc și ei deținerile.

Datele de la Copley Fund Research au arătat că reducerile investitorilor internaționali la fondurile israeliene, care au început în mai 2023, pe fondul unor reforme judiciare disputate, s-au accelerat după atacurile Hamas din 7 octombrie.

iPhone SE 4 ar putea fi primul smartphone Apple cu modem propriu CITEȘTE ȘI iPhone SE 4 ar putea fi primul smartphone Apple cu modem propriu

Proprietatea fondurilor globale asupra acțiunilor israeliene este acum la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

Investițiile străine directe în Israel au scăzut cu 29% de la an la an în 2023, conform UNCTAD - cel mai redus nivel din 2016.

Deși cifrele pentru 2024 nu sunt disponibile, agențiile de rating au semnalat impactul imprevizibil al războiului asupra unor astfel de investiții ca fiind o preocupare.

Toate acestea au amplificat nevoia de investiții locale și de sprijin guvernamental. În aprilie, guvernul a promis fonduri publice de 160 de milioane de dolari pentru a stimula finanțarea cu capital de risc pentru sectorul tehnologic crucial, care reprezintă aproximativ 20% din economia Israelului.

Acest lucru se adaugă la alte costuri, inclusiv adăpostirea a mii de strămutați din cauza luptelor, mulți în hoteluri vacante ,din cauza scăderii accentuale a numărului de turiști.

Strămutările, penuria de muncitori din cauza mobilizării și refuzul Israelului de a permite lucrătorilor palestinieni să intre în țară, împiedică sectoarele sale agricole și construcții. Acesta din urmă a fost un factor cheie care a redus creșterea economică – cu o scădere cu peste 20% în al patrulea trimestru al anului trecut și încă nu și-a revenit.

Datele din cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie arată că PIB-ul ajustat sezonier a rămas cu 1,5% sub nivelurile de dinainte de atac, arată calculele Goldman Sachs. Israelul a avut până acum puține probleme în a strânge bani. A vândut în acest an datorii de aproximativ 8 miliarde de dolari pe piețele internaționale de capital.

Vehiculul său de obligațiuni pentru diaspora, Israel Bonds, vizează un al doilea record annual, de peste 2,7 miliarde de dolari.

Dar se profilează creșterea costurilor îndatorării, împreună cu creșterea cheltuielilor și a presiunii economice.

”Există loc pentru ca Israelul să continue să se descurce, având în vedere o bază mare de investitori autohtoni care pot continua să finanțeze un alt deficit bugetar considerabil. Cu toate acestea, investitorii locali caută cel puțin câteva semne de eforturi de consolidare din partea guvernului”, a declarat Roger Mark, analist în echipa de Fixed Income la Ninety One.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
economie