Parlamentul a adoptat un proiect legislativ inițiat de PSD și prin care sunt stabiliți indicatori minimali de salarizare a angajaților, în funcție de studii și pregătire profesională. Scopul proiectului este acela de a garanta o salarizare minimală tututor angajaților după modelul salariului minim introdus în domeniul construcțiilor.
De ce este important: În prezent, în România nu există cadrul legislativ care să prevadă indicatori minimali de ierarhizare pnvind salarizarea personalului din economia națională, susțin chiar autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donațiiÎn practică, însă, există o excepție, reprezentată de sectorului de construcții, care utilizează coeficienți aplicabili salariului minim, arată inițiatorii. Coeficienții sunt ierarhizați pentru categorii de salariați și sunt aplicabili la salariul de bază minim negociat la nivel de unitate.
”Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională se urmărește garantarea unor forme de protecție minimă a venitului salariatului, precum și menținerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr'ii excesive a grilei de salarizare”, explică inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Guvernul se răzgândește și nu va susține 45% din salariile celor care revin la muncă - acoperirea parțială va fi de 41,5%Proiectul de lege garantează ”dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferențiat pe criteriul nivelului de studii în cadrul unui program normal de lucru”.
Astfel, cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii.
Coeficienții minimali de ierarhizare salarială sunt stabiliți pentru sectoarele de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate în vigoare.
CITEȘTE ȘI Job-ul vedetă al lunii mai. Relaxarea restricțiilor a crescut si numărul românilor care își caută un loc de muncă nou sau care evaluează ofertele angajatorilorCoeficienții minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariați încadrați pe funcții pentru care este obligatoriu un nivel de calificare.
Acești coeficienți pleacă de la 1 pentru un muncitor necalificat și ajung la 2 pentru personal cu studii superioare de lungă durată și doctorat în domeniul de angajare, conform formei finale a proiectului, modificat în comisii tot de PSD.
CITEȘTE ȘI Schimbări în legislație pentru producători și comercianți: Noi condiții privind garanția și reparația bunurilor de folosință îndelungatăPentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de șeful statului.