Pandemia de coronavirus afectează economia mondială mai grav decât indicau estimările inițiale, iar revenirea se anunță a fi lentă, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI).
Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi anunțat de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - Profit.ro Financial Forum „Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI
Fondul și-a revizuit puternic în scădere prognoza privind economia globală în acest an, la două luni după ce a avertizat că “Marele Blocaj” rezultat în urma restricțiilor impuse în contextul pandemiei va declanșa cea mai severă recesiune de după Marea Depresiune, cu o scădere de 5% în România.
Într-o actualizare a proiecțiilor prezentate în aprilie, FMI transmite că se așteaptă acum la o scădere de 4,9% a produsului intern brut global în 2020, față de o contracție de 3% estimată anterior.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru anul viitor, Fondul estimează o creștere economică de 5,4%, comparativ cu un avans de 5,9% preconizat în urmă cu două luni.
“Pandemia de Covid-19 a avut un impact mai mare decât era anticipat asupra activității din primul semestru, iar revenirea va fi mai graduală comparativ cu proiecțiile anterioare (…). În special, efectul advers este mai pronunțat în cazul gospodăriilor cu venituri mici, punând în pericol progresele semnificative privind reducerea sărăciei extreme înregistrate începând cu anii ‘90”, arată FMI într-un raport.
Fondul notează că evoluțiile PIB din primul trimestru au fost, în general, mai slabe decât se estima, cu câteva excepții, printre care China, India, Thailanda, Australia, Germania și Japonia, iar primele date privind activitatea economică indică o contracție încă și mai severă în cel de-al doilea trimestru, “cu excepția Chinei, unde cea mai mare parte a țării s-a redeschis până la începutul lunii aprilie”.
Piața muncii a fost în special afectată, potrivit FMI, care remarcă că declinul abrupt al activității din prima parte a anului a dat “o lovitură catastrofală” la nivel global, în pofida eforturilor mai multor state – în particular în Europa - de a atenua impactul, prin introducerea unor scheme de lucru cu program redus.
CITEȘTE ȘI Programul Kurzarbeit - pregătit să fie introdus în România. Primele detaliiFondul citează datele Organizației Mondiale a Muncii (ILO), potrivit cărora numărul global de ore lucrate a scăzut, în primul trimestru, cu 4,5%, echivalent cu pierderea a 130 milioane de locuri de muncă cu program întreg (săptămână de lucru de 48 ore).
“Declinul din trimestrul al doilea va fi, probabil, echivalent cu peste 300 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă”, se arată în raport.
Economiile avansate (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Spania și SUA) sunt estimate să înregistreze o contracție scădere agregată de 8% în 2020, cu 1,9 puncte procentuale mai mare decât era preconizat anterior, urmată de o creștere de 4,8% în 2021.
Economia SUA ar urma să se contracte cu 8% anul acesta, declinul în Germania și Marea Britanie este estimat la 7,8% și, respectiv 10,2%, în timp ce produsul intern brut în Franța, Spania și Italia este preconizat să scadă cu 12,5% până la 12,8%.
Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.